Preşedintele PSD Bihor, Ioan Mang, demască pe Facebook că unicul său adversar politic, primarul Ilie Bolojan, are dosar de corupţie la DNA şi, "mai grav", a ascuns acest lucru. "Dacă primarul Ilie Bolojan are dosar la DNA într-un dosar de corupţie este grav. Este şi mai grav dacă a minţit, încercând să ascundă acest aspect", a scris Mang pe Facebook miercuri, 1 iunie, la ora 9.00, adăugând un link către un text nesemnat, postat cu o seară înainte pe site-ul Bihorstiri.ro, condus de Mihai Baneş, membru PSD.

De pe site-ul PSD pe Facebook-ul lui Mang

Intitulat "Şi totuşi, primarul Bolojan are dosar la DNA?", textul nu este semnat de nimeni şi nici nu este afişat de pe pagina principală a site-ului, fiind "dosit" într-o rubrică initulată "bârfe", puţin accesată, ceea ce, totuşi, nu l-a oprit pe liderul PSD să-l găsească uşor.

În esenţă, textul arată că pe rolul Tribunalului Cluj se află "un dosar în care este vizat primarul municipiului Oradea", Ilie Bolojan, care "pare că e acuzat de utilizare de informaţii în scopul obţinerii de foloase necuvenite", fără însă a preciza obiectul dosarului ori părţile, ci doar că judecătorii clujeni au "întors" o soluţie de neîncepere a urmăririi penale pe care procurorii DNA au dat-o în respectivul dosar în care este implicat "un grup de persoane".

Mai mult, autorul necunoscut afirmă că "potrivit informaţiilor noastre, edilul-şef al Oradiei şi ceilalţi implicaţi în acest dosar ar fi efectuat operaţiuni financiare incompatibile cu funcţiile deţinute şi ar fi utilizat informaţiile la care aveau acces în calităţile lor oficiale în scopul obţinerii de foloase necuvenite".

Deşi la finalul textului anonimul încheie cu promisiunea "Vom reveni", de trei zile acest lucru nu s-a întâmplat, singura finalitate fiind că şeful PSD Bihor "rostogoleşte" pe Facebook acest text ce se doreşte incriminator la adresa lui Bolojan.

Bolojan: "mizerie electorală" a unui politruc laş

Întrebat de jurnalişti cu privire la acest dosar, în conferinţa de presă susţinută joi la sediul PNL, primarul Ilie Bolojan a afirmat că nu ştie despre ce dosar este vorba, din simplul motiv că nu a fost informat, dar că remarcă vechimea deciziei Tribunalului Cluj invocată de Bihorstiri.ro (decembrie 2014) şi faptul că textul publicat pe acest site are doar scopul de a exista pentru a putea fi distribuit de PSD-işti pe Facebook.

"Este o mizerie tipic electorală, de campanie. Se aruncă întrebări retorice în piaţă pe un site, iar mizeria este reluată de răspândaci pe net", a spus Bolojan. În context, el a comentat şi insinuările aceluiaşi Mang că ar deţine, el sau apropiaţi ai săi, terenuri în Sînmartin. "Când un politruc face asemenea afirmaţii, un jurnalist ar trebui să-l întrebe. Dacă eşti laş, doar arunci mizerii în aer; dacă ai caracter, atunci vorbeşti cu subiect şi predicat; dacă bănuieşti pe cineva de mangleală, spui", a comentat Bolojan.

În ce priveşte dosarul DNA, edilul a susţinut că nu ştie despre ce este vorba, deoarece nu a fost audiat, dar a admis că în această calitate a fost reclamat deseori la procurori. "Reclamat am fost în permanenţă, probabil fiecare politician are reclamaţii, dar de aici şi până la a face afirmaţii neadevărate e cale lungă. E simplu să împroşti cu noroi punând întrebări retorice", a spus Bolojan, reproşând reprezentantului Bihorstiri.ro că a emis un detaliu esenţial, şi anume că anterior a beneficiat de o rezoluţie de neîncepere a urmării penale.

Război între samsari

BIHOREANUL este singura publicaţie care s-a documentat şi a aflat despre ce dosar este vorba în textul de pe Bihorstiri.ro şi în insinuările liderului PSD Ioan Mang, dar şi singura care a scris despre obiectul respectivului dosar, încă din perioada în care acesta abia era la început, în 2011, povestea vizând, de fapt, conflictul dintre două cercuri de interese locale din domeniul tranzacţiilor imobiliare, nu afaceri de corupţie din cadrul municipalităţii.

Concret, este vorba despre un dosar al Secţiei de Combatere a Corupţiei a structurii centrale a DNA, unde povestea a ajuns după ce unul dintre cei implicanţi, samsarul de terenuri orădean Matiuţă Hunyadi Nelu Mircea, s-a plâns la DNA Oradea cu privire la un rival din domeniu, ofiţerul DNA Mihai Ogbarschi.

În articolul "Pământ pe viaţă şi pe moarte" publicat în primăvara anului 2011, BIHOREANUL relata acuzele lui Matiuţă Hunyadi cu referire la ofiţerul DNA, pe care l-a învinuit că i-ar fi "suflat" ilegal un teren retrocedat unui orădean stabilit în SUA încă din anii ’80, Kun Ioan, întăbulându-se pe acel teren cu ajutorul unui notar, înainte să apuce el însuşi să facă această formalitate.

De altfel, de atunci, Matiuţă Hunyadi nu doar că înregistrează la o serie de parchete, instanţe şi alte instituţii plângeri şi reclamaţii împotriva samsarilor imobiliari rivali, ci şi-a extins acuzele şi la adresa funcţionarilor din Primărie, începând cu edilul Ilie Bolojan şi şefa compartimentului juridic, Eugenia Borbei, deşi aceştia nu au legătură directă cu cauza.

Stop. Şi de la capăt...

În decembrie 2014, după strămutarea de la Oradea, Tribunalul Cluj a admis reclamaţia lui Matiuţă Hunyadi Mircea Nelu împotriva unei rezoluţii de NUP date pe 5 septembrie 2013 de procurorii structurii centrale şi confirmată de şefii DNA pe 23 octombrie 2013 într-un dosar deschis pe numele lui Stanciu Dorică (specialist DNA Oradea), Ogbarschi Mihai (fost ofiţer DGA), Urda Mihai (ofiţer de poliţie la DNA Oradea), Bolojan Ilie (primar), Borbei Eugenia (şef serviciu juridic, Primăria Oradea) şi Kun Ioan (orădeanul plecat în SUA căruia i-au fost retrocedate proprietăţi şi de la care Matiuţă Hunyadi a cumpărat un teren).

Nemulţumit că DNA nu a audiat persoanele pe care le-a reclamat iniţial la Serviciul Teritorial Oradea, că nu a audiat persoane "care au cunoştinţă despre împrejurările în care au fost comise infracţiunile reclamate", că nu a solicitat documente de la DGA Oradea, nu a ridicat acte de la OCPI Bihor şi nu a audiat funcţionari ai acestei instituţii, Matiuţă Hunyadi a obţinut de la instanţa clujeană dispoziţia ca procurorii anticorupţie să facă aceste demersuri.

Astfel, Tribunalul a dispus redeschiderea anchetei şi începerea urmăririi penale împotriva a 5 persoane din cele 6. Infracţiunile luate în considerare sunt: efectuarea de operaţiuni financiare, ca acte de comerţ, incompatibile cu funcţia, folosirea de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii şi complicitate la cele două infracţiuni, abuz şi complictate la abuz în serviciu contra intereselor publice, complicitate la abuz în serviciu contra intereselor publice, evaziune fiscală, spălare de bani, constituire de grup infracţional organizat, fără însă a se preciza care sunt suspiciunile cu privire la fiecare din cele 5 persoane.

Potrivit avocatului Alexandru Lele, care l-a reprezentat la un moment dat pe Matiuţă Hunyadi, între timp DNA ar fi clasat, pentru a doua oară, respectivul dosar.

PSD-işti în retragere

Într-o conferiţă de presă susţinută joi, jurnaliştii le-au cerut preşedintelui PSD Bihor, Ioan Mang, şi candidatei partidului la Primăria Oradea, Adelina Coste, să dea detalii despre dosarul lui Bolojan la DNA, dar ambii au refuzat să facă precizări concrete.

"Eu îi îndemn pe toţi orădenii să intre pe site-ul Tribunalului Cluj şi să caute Ilie Bolojan. E un dosar public, jurnaliştii sunt specialişti la a căuta, chiar mă mir că BIHOREANUL n-a descoperit asta până acum", a spus Mang. La rândul ei, Coste a refuzat să dezvăluie amănunte din dosar, deşi susţine că l-a studiat la arhiva Tribunalului Cluj.

În schimb, cei doi PSD-işti l-au acuzat pe primarul Bolojan că îi minte pe orădeni. "Ca şi specialist, prin profesia mea de jurist, ştiu că în momentul când ai un dosar la DNA şi el este pe rolul instanţei, nu ai cum să nu cunoşti conţinutul acelui dosar. Până ajunge în instanţă, ai bătut mult drumul DNA-ului pentru a da diferite declaraţii", a spus Coste.

În timp ce jurnaliştii i-au subliniat că Bolojan, ca orice cetăţean anchetat, ar putea fi nevinovat, Mang a bătut în retragere, spunând că nu faptul că numele edilului se regăseşte într-un dosar DNA îl deranjează. "Este foarte grav că dânsul a spus că nu are (n.r. dosar) şi că nu cunoaşte despre ce e vorba. Minciuna este foarte gravă", a spus şeful PSD Bihor.

Citiţi pe această temă şi articolul "Pământ pe viaţă şi pe moarte"