Oradea şi Sînmartin au şanse să devină o singură localitate. "Intenţia de vot arată că există şanse reale ca referendumul să treacă", a declarat primarul Ilie Bolojan, joi, în cadrul conferinţei de presă, ultima organizată în cadrul campaniei electorale pentru scrutinul din 10 mai.

"Cetăţenii din Sînmartin au înţeles beneficiile fuziunii cu Oradea şi vor fi prezenţi la vot", a spus, la rândul său, primarul de Sînmartin, Lucian Popuş.

Cei doi edili au îndemnat alegătorii să se prezinte duminică la urne pentru a vota fuziunea prin absorbţie. "Dacă locuitorii celor două localităţi consideră că în Oradea s-a făcut ceva în aceşti ani, iar direcţia în care se îndreaptă este bună, atunci le recomand să se ducă să voteze "Da" la referendum. Îi asigur că în anii următori Oradea va fi un oraş mult mai prosper pentru toţi locuitorii, indiferent de etnia sau confesiunea lor", a spus Bolojan.

"Orădenii să meargă la vot!"

Potrivit primarului, principala ameninţare la adresa reuşitei referendumului este absenteismul. În condiţiile în care scrutinul nu s-a bucurat de mediatizarea unei campanii electorale clasice în care partidele se confruntă public, dimpotrivă, principalii actori de pe scena politică PSD şi UDMR s-au ţinut deoparte, provocarea votului din 10 mai o constituie prezenţa la urne.

"Oamenii trebuie să înţeleagă că nu este suficient ca unificarea să li se pară un lucru bun, ci şi trebuie să şi meargă la vot", a spus Bolojan.

Pentru ca referendumul să fie valid, prezenţa la urne trebuie să fie de 30% din alegătorii din listele electorale permanente. La alegerile locale din 2014, prezenţa la vot la nivelul municipiului a fost la circa 50%, în vreme ce la prezidenţialele de anul trecut procentul a urcat la circa 60%. "Acum fiind o situaţie aparte, partidele nefiind mobilizate, este greu să calculăm care va fi prezenţa la vot. Estimările noastre arată însă că va depăşi 30% atât în Oradea, cât şi în Sînmartin", a mai declarat primarul.

Aquaparc, extremă urgenţă!

Având în vedere tema scrutinului, campania electorală s-a dus în principal prin intermediul panourilor informative montate în cele două localităţi şi întâlniri în teren ale celor doi primari cu alegătorii.

Lucian Popuş a publicat mai multe articole informative pe această temă în ziarul Primăriei locale, în vreme ce Ilie Bolojan a trimis săptămâna aceasta orădenilor o scrisoare prin care îi îndeamnă să se prezinte la vot. Iniţiatorii referendumului au mai tipărit pliante cu avantajele pe care le prezintă unificarea celor două localităţi.

La Sînmartin, a fi vorba de: extinderea reţelelor de apă şi canalizare, realizarea unui drum nou şi a două piste de biciclete, din care una cu trecere prin Cihei, între cele două localităţi, modernizarea staţiunilor Băile Felix şi Băile 1 Mai, transformarea pădurii Băile Felix în cel mai mare parc din România şi construirea unui aquaparc nou pe păşunea dintre cele două staţiuni etc.

Primarul Popuş susţine că investiţia într-un nou aquparc este vitală pentru dezvoltarea zonei. "De 1 mai, staţiunea a fost plină. Aquaparcul President s-a închis şi nu a mai primit clienţi pentru că nu mai avea locuri libere, iar în Apollo a fost plin. Pe bună dreptate, turiştii spun că, dacă nu au posibilităţi de petrecere a timpului liber, nu mai vin niciodată în Felix. Adică în loc să ne dezvoltăm, o să pierdem şi clienţii pe care îi avem acum! De asta trebuie să ne unificăm. Singur, Sînmartinul nu va putea face niciodată un aquaparc de unul singur!", a spus Popuş.

Nevinovat!

În încheierea conferinţei de presă, cei doi primari au făcut referire şi la campania murdară declanşată miercuri seară, când în comună au fost distribuite pliante cu caricaturi ale celor doi primari. Conform desenelor, Bolojan este prezentat ca un satrap pregătit să execute silit casele locuitorilor din comună în contul impozitelor majorate pe care aceştia nu au putut să le plătească, iar Popuş ca un puşcăriabil pentru afacerile derulate de-a lungul mandatelor.

Dacă Bolojan s-a limitat să declare că opozanţii unificării au apelat la acest gen de campanie din lipsă de argumente, primarul de Sînmartin s-a arătat ceva mai afectat. "Sunt nişte laşi, pentru că atacă din anonimat. Dacă ai curajul să susţii o idee, spune-i omului în faţă, asumă-ţi! Este adevărat, am avut în 2005 mai multe dosare penale, dar nici măcar la unul nu s-a mers mai deparate prin începerea urmării penale", a spus Popuş, concluzionând că, dacă l-ar fi considerat vinovat, localnicii nu l-ar fi ales în 2012 primar cu 60% din voturi.