Primarul Ilie Bolojan a tras linie celui de-al doilea mandat alături de echipa cu care a condus Oradea în perioada 2012 - 2016. Edilul a susţinut marţi, la Primărie, o conferinţă de presă la care au luat parte cei doi viceprimari ai Oradiei, Mircea Mălan şi Huszar Istvan, dar şi fostul viceprimar PSD, Ovidiu Mureşan, tras pe linie moartă în 2014, respectiv city managerul Eduard Floarea.

"Am ales să prezentăm această dare de seamnă acum, cu două luni înaintea alegerilor, având în vedere turbulenţele care vor veni odată cu campania electorală, când orice ai prezenta ar fi desfiinţat", a spus Bolojan.

Primarul s-a declarat mulţumit de modul în care a decurs cel de al doilea mandat pe care l-a câştigat promiţându-le orădenilor atragerea de investiţii, reabilitarea infrastructurii, perfecţionarea forţei de muncă şi punerea oraşului în valoare din punct de vedere turistic.

"Ne-am ţinut de cuvânt, ceea ce am promis am făcut! Nu spun că totul a fost perfect, dar proiectele europene au fost realizate în proporţie de 95%", a declarat edilul.

Investiţii de 247 milioane euro

Potrivit primarului, municipiul a atras în ultimii patru ani finanţări europene în valoare de 247 milioane euro. "Oradea va fi printre primele trei oraşe din România care au accesat fonduri europene", a spus Bolojan.

Edilul a afirmat că aceste investiţii nu puteau fi făcute fără contribuţia oraşului, fapt pentru care datoria publică a Oradiei a crescut.

"E adevărat, în acest moment, oraşul are un grad de îndatorare mai mare decât cel normal, însă este o situaţie temporară, până când ni se rambursează banii pe care i-am plătit anul trecut firmelor care au realizat lucrările cuprinse în proiectele europene. Odată cu rambursarea lor, oraşul va intra într-un grad de îndatorare normal", a spus primarul.

Bolojan a afirmat că în locul unor proiecte care nu au fost încă demarate, cum ar fi reabilitarea Pieţei Ferdinand, municipalitatea a implementat altele, cum ar fi reamenajarea podului Sfântul Ladislau, de lângă Primărie, care urmează să fie reabilitat şi pietruit până la jumătatea lunii mai.

Locuri de muncă şi salarii

În ceea ce priveşte dezvoltarea economică, Bolojan este de părere că Oradea se îndreaptă într-o direcţie bună pentru că "au crescut numărul de locuri de muncă şi salariile".

"Anul trecut am încasat numai din impozitele pe salariile angajaţilor firmelor din parcul industrial 840.000 de euro şi în fiecare an de acum înainte vom încasa şi mai mult. Cu această ocazie răspundem indirect celor care întreabă de ce am dus infrastructura întâi în parcul industrial şi nu la străzile din vârful dealului. În fiecare an, se vor putea face străzi de cel puţin un milion de euro, din impozitele de colectate aici, indiferent cine va fi primar", a declarat edilul.

Potrivit city-manager-ului Eduard Florea, în ultimii ani, fondul de salarii nete la nivelul municipiului a crescut cu 28%, de la 366,9 milioane euro în 2009 la 459,7 milioane euro în 2015. Acest lucru s-a reflectat în creşterea impozitului pe venit încasat de municipalitate de la 25,1 milioane euro în 2009 la 31,4 milioane euro în 2015. "Salariul mediu lunar a crescut cu 31%, de la 326 euro în 2009 la 426 în 2015", a declarat Florea.

Drumuri, poduri şi parcări

La rândul său, viceprimarul Mircea Mălan a vorbit despre investiţiile în infrastructură ale municipalităţii, începând de la construirea podului Constantin Prezan şi a drumului rapid care îl leagă de podul Theodor Neş şi până la amenajarea celor două pasaje supraterane pe care şoseaua de centură traversează DN 76 spre Deva şi DN 79 spre Arad.

Potrivit viceprimarului, în mandatul care se încheie municipalitatea a asfaltat o sută de străzi şi a creat peste 6.700 de locuri de parcare. La fel, a fost finalizată parcarea supraterană din spatele Palatului de Justiţie, cu o capacitate de 455 de locuri, şi a început construirea parcării subterane din Piaţa Independenţei, cu 448 de locuri.

"În prezent se lucrează la parcarea subterană din Rogerius, cu o capacitate de 412 locuri, şi la pasajul subteran care să facă legătura cu noua piaţă Rogerius de pe strada Corneliu Coposu", a spus Mălan.

Cel mai important proiect de infrastructură l-a constituit însă construirea noului CET pe gaz şi reabilitarea a 17,5 kilometri de reţea de termoficare, investiţie în valoare totală de peste 77,7 milioane euro.

"Proiectul se află pe ultima sută de metri. Noua centrală este deja racordată la sistemul naţional de gaze, s-au făcut probele necesare, din a doua jumătate a lunii aprilie va funcţiona la capacitate maximă, iar vechile cazane pe cărbune vor fi oprite", a spus viceprimarul.

La refăcut

Fostul viceprimar Ovidiu Mureşan, cel care a părăsit conducerea administraţiei locale în 2014, când PSD a fost scos de la guvernarea locală, a vorbit despre finalizarea lucrărilor de amenjarea a centrelor de cazare temporară 1, 2 şi 3, respectiv a centrelor de zi pentru copiii cu sindrom Down, scleroză multiplă sau a centrelor Candeo şi Dignitas.

"Pe domeniul patrimoniu, cel mai important proiect a fost Piaţa Unirii, proiect în valoare de 24 milioane lei. Anul acesta vor începe lucrările la strada Vasile Alecsandri şi transformarea acesteia în pietonală. Totodată au fost reabilitate clădiri din centrul istoric, iar în prezent se execută lucrări la Palatul Apollo, Palatul Poynar, Palatul Stern, Palatul Moskovits Miksa şi imobilul din strada Republicii 13", a spus Mureşan.

Fostul viceprimar a mai amintit de finalizarea lucrărilor de reabilitarea a Cetăţii, investiţie de peste 90 milioane lei. "În octombrie, anul trecut, am deschis Cetatea publicului larg şi am organizat mai multe evenimente în Cetate: Serbările Cetăţii, Festivalul Toamnei Orădene şi Târgul de Iarnă. Vom continua organizarea unor astfel de evenimente", a declarat Mureşan.

Învăţământ după piaţa muncii

Ajuns în structura de conducere a municipalităţii orădene abia în cea de-a doua jumătate a mandatului, viceprimarul Huszar Istvan a vorbit despre eforturile depuse pentru adaptarea învăţământului orădean la necesităţile de piaţa muncii.

În acest sens, Primăria a sprijinit dezvoltarea învăţământului profesional prin înfiinţarea a şase clase de elevi la colegiile tehnice Andrei Şaguna, Transilvania, Traian Vuia şi Constantin Brâncuşi. Până acum au absolvit o sută de elevi care au făcut, în paralel, practică în 14 companii orădene. "Pe lângă asigurarea unui loc unde să facă practică, firmele le-au oferit elevilor burse de studii", a spus Huszar.

Viceprimarul a mai vorbit despre investiţiile făcute de oraş în şcoli, grădiniţe şi creşe. Cel mai important obiectiv în acest sens îl constituie Campusul Şcolar Partenie Cosma, investiţie în valoare de 34 milioane lei, care urmează să fie finalizată înainte de sfârşitul acestei luni.