Prezent joi la sediul PNL Bihor într-o conferinţă de presă susţinută împreună cu cei doi copreşedinţi ai organizaţiei, Cornel Popa şi Gavrilă Ghilea, secretarul general al partidului, primarul Ilie Bolojan, a anunţat că modelul de transparenţă pe care l-a impus încă din 2008 în campania electorală din Oradea va fi extins în acest an la nivelul întregii ţări.

Astfel, Bolojan a spus că până la finele acestei luni fiecare organizaţie îşi va stabili mandatarul financiar, care în Bihor va fi chiar un expert financiar autorizat, iar transparenţa încasărilor şi cheltuielilor va fi totală, în cel mult 20 de zile după ziua alegerilor fiecare organizaţie fiind obligată să prezinte public atât sumele primite sub formă de donaţie, cât şi sumele cheltuite în campanie.

"PNL, motorul dezvoltării"

În ce priveşte obiectivele PNL Bihor în alegerile locale din 5 iunie, Bolojan a spus că acesta "trebuie să fie în continuare un motor al dezvoltării municipiului şi judeţului", iar pentru aceasta trebuie să câştige scrutinul, de aşa manieră încât în Consiliul Local Oradea "să avem un număr de mandate care să se apropie de două treimi" şi în Consiliul Judeţean "să avem cel puţin jumătate plus unu din totalul mandatelor".

"Nu pentru că aşa vrea PNL, ci spre binele bihorenilor", a precizat Bolojan, care a făcut "un recurs la memorie", evocând "ce s-a întâmplat din 2000 încoace", când "în afară de câteva partiduleţe care au luat unu-două mandate şi apoi au dispărut" şi-au disputat supremaţia cele patru partide mari: PD, PNL, PSD şi UDMR.

"Niciunul nu avea suficient pentru a da o direcţie în baza unor hotărâri de consilii, dar fiecare a fost suficient de puternic să le blocheze pe celelalte", a explicat Bolojan, adăugând că în această situaţie fie "nu s-au luat decizii" deloc, fie acestea au fost luate cu întârziere, fie într-o formă "diluată", rezultatul fiind că "nu a existat o direcţie pe care să te poţi baza".

"O direcţie clară"

Concluzia lui Bolojan? "Dacă locuitorii judeţului Bihor doresc o direcţie clară, atunci PNL, cu bunele şi relele lui, este soluţia", aşa încât, cu o majoritate care să-i permită acest lucru, aleşii liberali să-şi asume "strategii de dezvoltare şi proiecte", iar ceilalţi să nu le poată bloca.

În ce priveşte aceste strategii, Bolojan a afirmat că vor fi finalizate până în a doua jumătate a acestei luni, după care vor fi dezbătute în interiorul partidului, cu "priorităţi pentru fiecare zonă" a judeţului, inclusiv pentru Oradea. "Vom prezenta nu numai nişte candidaţi, ci şi un program clar", a spus secretarul general al partidului.

Tot la jumătate acestei luni, a adăugat Bolojan, va fi finalizată şi lista candidaţilor pentru Consiliul Local Oradea, care va fi structurată pe nucleul actual al celor mai activi consilieri, însă "cel puţin o treime" vor fi candidaţi noi, "fie neimplicaţi politic până acum", fie liberali "mai puţin cunoscuţi".

"Nu voi face din negru alb"

Primarul Oradiei s-a referit şi la propria campanie şi, întrebat fiind de BIHOREANUL dacă este conştient că "principalul său contracandidat va fi CET-ul", aşa cum s-a exprimat un reprezentant ALDE, a admis că problema termoficării este una serioasă, dar că se bazează pe faptul că orădenii vor înţelege de ce şi-a asumat restructurarea acestui sistem.

"Trebuie să discutăm deschis: da, sistemul de termoficare nu a funcţionat corespunzător nici în iarna aceasta. Dar dacă nu s-ar fi făcut acest proiect (n.r. – înlocuirea CET-ului pe cărbune cu o centrală nouă pe gaz şi refacerea reţelelor magistrale şi secundare) ar fi funcţionat şi mai prost, iar nu peste mult ar fi intrat definitiv în colaps", a spus edilul, comparând CET-ul cu o maşinărie care a cedat tocmai pentru că în ultimele decenii nu a avut nimeni curajul să intervină pentru a o reface.

De asemenea, Bolojan a explicat că Oradea trebuia să profite de şansa de a moderniza termoficarea cu bani europeni, acesta fiind motivul pentru care, cu toate riscurile, a decis să facă acest lucru. "Sistemul îşi va dovedi viabilitatea nu înainte de alegeri, ci după alegeri, se va dovedi că a fost o investiţie corectă, făcută din bani europeni", a conchis primarul.

El a spus că îşi asumă incovenientele şi reproşurile orădenilor şi în campanie "nu voi face din negru alb", "nu voi încerca să prezint o realitate pe care o ştim cu toţii în altă lumină decât este".