Primarul Ilie Bolojan a anunţat vineri, în cadrul unei conferinţe de presă, măsurile de reformă a sistemului sanitar care vor fi aplicate în cele patru spitale pe care municipalitatea le-a preluat de la Ministerul Sănătăţii luna trecută. "Nu putem face medicină de vârf cu un sistem în care medicii sunt ponegriţi şi prost plătiţi", a declarat primarul Ilie Bolojan.

Prima măsură de îmbunătăţire a sistemului sanitar anunţată de şeful executivului se referă la introducerea sistemului de coplată despre care Bolojan spune că nu trebuie decât oficializat. "Coplata actului medical funcţionează de ani de zile în România, doar că Guvernul fuge de coplată", a declarat primarul.

Ilie Bolojan a spus că pacienţii se informează din timp sumele pe care trebuie să le plătească medicilor pentru o operaţie sau o cezariană şi plătesc fără comentarii. "Aşa cum se transmite de la un student de anul trei la unul de anul doi ce pretenţii are profesorul, se transmite şi de la pacient la pacient ce pretenţii are medicul". În consecinţă, soluţia asanării sistemului medical stă în legalizarea şpăgii. "Putem să ne facem că nu ştim ce se întâmplă sau putem opta să legalizăm şpaga în spitalele municipalităţii", a declarat Bolojan.

Plăţi "cu dedicaţie"

Până la sfârşitul anului municipalitatea va introduce în spitalele orădene sistemul de coplată pentru pacienţii care doresc servicii preferenţiale. "Toată lumea va avea în continuare acces gratuit la serviciile medicale, dar dacă doreşti să fii operat de un anumit medic sau vrei condiţii hoteliere mai bune, de tip rezervă, va trebui să plăteşti în plus", a spus Bolojan. Taxele pe care le vor plăti pacienţii vor varia în funţie de complexitatea serviciilor, dar vor fi oricum sub nivelul celor practicate de spitalele private.

Din sumele încasate, un procent de 30-50%, care va fi stabilit ulterior, va reveni medicului pentru care a optat pacientul şi echipei care l-a ajutat, iar diferenţa va intra în bugetul spitalului pentru îmbunătăţirea actului medical.

Primarul Ilie Bolojan este convins că introducerea sistemului de coplată va duce treptat la eliminarea şpăgilor pentru cadrele medicale. "Va fi foarte riscant să mai ia cineva plicuri de la pacienţi, când putea încasa banii aceea cinstit. Mai devreme sau mai târziu oamenii se vor plânge, noi vom auzi şi vom şti ce să facem", a declarat Ilie Bolojan pentru BIHOREANUL.

Restrângeţi cheltuielile!

Pe lista măsurilor pe care municipalitatea le va lua pentru reformarea sistemului sanitar se mai numără: obligarea medicilor din spital de a presta servicii şi în ambulatoriu, bugetarea fiecărei secţii în parte pentru o mai bună gestionare a costurilor, reducerea cheltuielilor de personal sub 70% din contractul încheiat cu Casa de Asigurări de Sănătate, prin reducerea personalului TESA şi eliminarea sporurilor pentru categoriile de personal care nu au contact direct cu bolnavii.

În plus, Spitalul Municipal "Gavril Curteau" şi spitalele de Pneumoftiziologie, de Psihiatrie şi Obstetrică şi Ginecologie vor contracta împreună medicamentele şi serviciile de sterilizare a instrumentarului şi vor avea un laborator unic, pentru a forţa scăderea tarifelor.

Prezent la conferinţa de presă, viceprimarul Gheorghe Carp a spus că vizează şi externalizarea bucătăriilor şi spălătoriilor spitalelor. În cazul spălătoriilor, firma contractantă va trebui să asigure şi cearceafurile, pentru a fi nevoită să folosească materialele de calitate.

Pentru a scădea costurile cu medicaţia, fiecare spital va avea protocoale terapeutice clare, astfel încât medicamentele originale, de ultimă generaţie, să fie înlocuite cu medicamente generice, de peste trei ori mai ieftine. Medicamentele vor avizate de un medic farmacolog clinic, care va certifica faptul că pacienţii vor primi cele mai bune medicamente la cele mai avantajoase preţuri.

Măsurile stabilite de conducerea municipalităţii vor fi aplicate treptat, pentru a nu bulversa sistemul sanitar, termenul limită de implementare a lor fiind data de 1 ianuarie 2011.