Primarul Ilie Bolojan a scos miercuri, în ultima clipă, de pe ordinea de zi a şedinţei Consiliului Local proiectul de hotărâre privind aprobarea schimbării denumirii străzii Sucevei în strada Evreilor Deportaţi – mai 1944.

Amânată în ultima clipă

Rebotezarea străzii, cerută de reprezentanţii comunităţii evreieşti, a fost amânată după ce Comisia Judeţeană de Atribuire de Denumiri a refuzat să avizeze propunerea în mod favorabil pe considerentul că există şi alte nume mai potrivite.

"Denumiri precum «Ghetoului» sau «Ghetoului, mai – iunie 2014» ar fi mai elocvente şi adecvate, având în vedere că din punct de vedere al istoric, strada se găseşte în locaţia în care în anul 1944 s-a organizat de către administraţia maghiară, în perioada 3 mai – 3 iunie, Ghetoul din Oradea", se menţionează în avizul negativ al comisiei.

Primarul Ilie Bolojan a explicat că a preferat amânarea dezbaterii proiectului de hotărâre pentru o dată ulterioară pentru identificarea celei mai potrivite denumiri.

"Vom discuta cu comisia pentru a găsi cea mai bună formulă. Oricum, noua denumire a străzii ar fi urmat să intre în vigoare abia din 1 ianuarie 2021, pentru că avem în curs proiecte europene în documentele cărora strada figurează cu actuala denumire şi ar fi dificil să operăm modificări, iar în următorii 2 ani vor fi patru rânduri de alegeri europarlamentare, prezidenţiale, locale şi parlamentare, iar listele secţiilor de votare s-ar fi dat peste cap", a declarat, chestionat ulterior de BIHOREANUL, Ilie Bolojan.

"Oamenii să ţină minte"

Edilul a mai spus că schimbarea denumirii străzii a fost cerută de reprezentanţii comunităţii evreieşti, iar aceasta ar fi un act de normalitate. "Trebuie amintite şi lucrurile neplăcute, pentru ca oamenii să ţină minte şi să nu se mai repete", a afirmat edilul.

Pentru cei care nu ştiu, strada Sucevei, care delimitează pe o latură parcul Nicolae Bălcescu, a mai purtat în perioada 1945 - 1966 denumirile de „strada Martirilor” și „strada Evreilor deportaţi”.

Cele două denumiri au fost acrodate în amintirea faptului că în perioada mai-iunie 1944 autorităţile maghiare au expediat la Auschwitz din fostul parc Rhedey, acum Bălcescu, 9 garnituri de tren fiecare cu peste 3.000 de evrei orădeni.

Piaţa Gojdu va fi Mihai Viteazul

Dacă rebotezarea străzii Sucevei a fost amânată pentru o dată ulterioară, în schimb consilierii locali au aprobat cu 22 de voturi pentru, din partea reprezentanţilor PNL şi UDMR, şi doar 5 voturi împotrivă, din partea PSD, redenumirea Pieţei Emanuil Gojdu în Piaţa Mihai Viteazul.

Noua denumire va intra în vigoare din ianuarie 2021, după ce vor fi trecut toate alegerile, iar municipalitatea va fi finalizat construcţia tunelurilor subterane în care va fi mutat traficul rutier din Centrul Civic şi amenajarea pieţei publice de deasupra.

Primăria a primit avizul Ministerului Culturii pentru mutarea statuii lui Mihai Viteazul din Piaţa Unirii în viitoarea Piaţă Mihai Viteazul, situată între Casa de Cultură a Sindicatelor şi Catedrala Ortodoxă.

Pe locul eliberat din Piaţa Unirii, primarul Ilie Bolojan vrea să instaleze statuia Regelui Ferdinand I, în ciuda opoziţiei reprezentanţilor Asociaţiei Mihai Viteazul, formată din foste cadre militare care au contribuit financiar la realizarea statuii voievodului.

La fel, statuia lui Emanuil Gojdu, scoasă din piaţa centrală a oraşului cu ocazia lucrărilor de reabilitare a acesteia, va fi amplasată în Parcul 1 Decembrie în vecinătatea colegiului care îi poartă numele.