Primarul Ilie Bolojan nu se lasă. Deşi nici cel de-al doilea tur al referendumului nu a fost validat, edilul nu a renunţat la idee şi ia în calcul organizarea unui nou scrutin, anul viitor.

"Se poate lua în calcul organizarea unui nou referendum la alegerile locale. Nu mă pot pronunţa acum", a spus Ilie Bolojan luni, în cadrul unei conferinţe de presă în care a prezentat rezultatele scrutinului de duminică.

Proiectul este cu atât mai probabil cu cât municipalitatea şi administraţia locală din Oşorhei au luat deja în discuţie ideea organizării unui referendum privind unificarea administrativă. Cel de-al treilea scrutin pentru unificarea cu comuna Sînmartin ar putea avea loc tocmai cu această ocazie.

"Un eventual referendum va lua în calcul consultarea populaţiei din ambele localităţi. Probabil anul viitor se va lua o decizie", a mai spus Bolojan.

"Nu demisionez"

Primarul pare cu atât mai convins de necesitatea reluării votului pentru unirea cu Sînmartin cu cât referendumul de duminică a fost invalidat pentru doar 24 de voturi lipsă pe fiecare dintre cele 143 de secţii de votare. Asta în condiţiile în care s-au prezentat la urne nu mai puţin de 53.383 de orădeni. "Pentru acest referendum s-au mobilizat mase mari de oameni. A fost o voinţă importantă din partea orădenilor ca acest proiect să treacă", a spus Bolojan.

Edillul a arătat că în vreme ce 51.996 de orădeni au votat "Da", doar 1.043 au votat "Nu", numărul voturilor nule a fost de 344, iar al celor contestate 81.

Deşi nici cel de al doilea referendum pentru fuziunea cu Sînmartin nu a putut fi validat, edilul nu ia în calcul o eventuală demisie. "Când pentru un proiect important precum este această unificarea prezenţa la primul tur este de 20%, iar pentru cel de-al doilea de 28,24%, mă încearcă două sentimente contradictorii. N-o să fac alte comentarii", a spus edilul.

Chiar dacă nu demisionează, Bolojan îşi recunoaşte partea sa de vină. "Îmi asum partea mea de responsabilitate. Unii nu s-au dus probabil să voteze din cauza primarului", a declarat edilul.

Sabotaj UDMR şi PSD

Bolojan nu a ezitat să arate cu degetul către liderii UDMR şi PSD care au sabotat scrutinul mai mult sau mai puţin făţiş. "Conducerile celor două partide le-au spus public alegătorilor lor să nu meargă la vot. Dacă proiectele oraşului nu se vor realiza din acest motiv, liderii politici vor trebui să îşi asume această responsabilitate", a spus edilul.

Primarul este de părere că, deşi nu a fost un vot politic, la scrutinul de duminică referendumul a căzut pentru că, pe lângă inerţia existentă, marile partide şi-au îndemnat alegătorii să nu se prezinte la vot.

Primarul a explicat prezenţa sub aşteptări la referendumul de duminică prin mai mulţi factori. "Există o inerţie foarte mare a electoratului în a se prezenta la urne, din cauza percepţiei negative despre lumea politică. O altă cauză o reprezintă faptul că 10-15% dintre electori nu şi-au comunicat noile date Serviciului de Stare Civilă. Este vorba de cei plecaţi la muncă în străinătate sau care s-au mutat din Oradea, dar care figurează încă în listele electorale", a spus Bolojan.

Legat de situaţia politică, edilul a nuanţat că neîncrederea populaţiei în politicieni este o consecinţă a faptului că mulţi dintre aceştia au probleme penale, existând percepţia că de fiecare dată cineva are un interes personal sau un beneficiu indirect.

Având în vedere invalidarea referendumului, Ilie Bolojan a spus că anul acesta se va concentra pe finalizarea proiectelor europene deja începute, conectarea cu ajutorul CNADNR a drumurilor din oraş la reţeua de drumuri şi autostrăzi şi dezvoltarea turistică a oraşului. 

Edilul a încheiat afirmând că, pentru a-şi păstra ritmul creşterii economice, oraşul va trebui să se concentreze pe racordarea parcurilor industriale şi a unităţilor de producţie la realitatea şi nevoile oraşului.

Citiţi şi articolul "Referendum invalidat! Unirea a căzut din cauza absenţei de la urne a 3.325 de orădeni"