Spitalele orădene trebuiau preluate în subordinea municipalităţii încă de acum doi ani, conform unui program pilot din care face parte şi Primăria Oradea. Acest lucru nu s-a întâmplat însă, aşa că acum, în ciuda promisiunilor publice făcute de reprezentanţi ai Ministerului Sănătăţii, primarul Ilie Bolojan nu este foarte sigur că acest lucru se va şi petrece până la sfârşitul lunii iulie şi cu plata tuturor datoriilor, conform calendarului de predare-primire.

"Eu nu cred în Moş Gerilă, dar cred în Guvernul României că dacă a promis ceva se şi ţine de cuvânt", a declarat ironic primarul Ilie Bolojan, marţi, în cadrul unei conferinţe de presă. "Dacă ar fi să îl cred pe domnul Boc, ar trebui să văd un şantier de 30 milioane de euro, din care 18 milioane datorie istorică, pentru construcţia podului peste Crişul Repede din zona Ioşia şi pentru finalizarea lucrărilor la şoseaua de centură", a argumentat primarul cu trimitere la faptul că din lipsa finanţării constructorul a fost forţat să oprească lucrările.

Vin reducerile!

Ilie Bolojan a declarat că din punct de vedere al municipalităţii preluarea spitalelor se poate face încă de mâine, pentru că Primăria ştie ce are de făcut. "Nu voi susţine o structură cu patru directori economici, patru directori administrativi, patru directori pe cercetare şi tot atâţia purtători de cuvânt în condiţiile în care jurnaliştii orădeni ştiu foarte bine cum decurge comunicarea cu spitalele", a spus sarcastic Ilie Bolojan.

Primarul a declarat că după preluarea spitalelor acestea vor trebui să facă reduceri de cheltuieli. "Cheltuielile de personal şi de funcţionare trebuie să fie cât mai mici, nu ca acum, de 90%".

Bolojan a mai spus că, după preluarea spitalelor orădene, va muta Secţia de Boli Infecţioase din spatele clădirii Tribunalului. "Acolo va fi construită o parcare care să poată deservi orădenii care vin la instituţiile publice din zona centrală".

Primăria Oradea urmează să preia de la Ministerul Sănătăţii, conform unui ordin al ministrului Cseke Attila, spitalul municipal "Gavril Curteanu", de Obstetrică şi Ginecologie, de Pneumoftiziologie şi de Neurologie şi Psihiatrie.