Primarul Ilie Bolojan nu renunţă la regulamentul privind supraimpozitarea cu 50% a clădirilor care nu respectă frontul stradal şi regimul de înălţime, în prezent suspendat, după ce a fost atacat în instanţă de Instituţia Prefectului.

"Un instrument de transparenţă"...

Municipalitatea va supune dezbaterii publice un studiu de evaluare realizat de firma clujeană Planwerk, potrivit căruia 93 de imobile din centrul istoric au potenţial de supraetajare, iar proprierarii ar putea risca să fie supraimpozitaţi.

"Ne propunem ca acest studiu să stea în dezbatere publică în cursul lunii februarie. Va fi postat pe portalul Primăriei, proprietarii de clădiri vor putea să îl analizeze, să vadă dacă imobilele pe care le deţin intră în această propunere şi care sunt criteriile pentru care au fost alese. La finalul lunii februarie, după ce vom centraliza toate observaţiile, vom mai face o analiză a propunerilor primite, iar în cazul în care sunt pertinente le vom încorpora", a declarat primarul Ilie Bolojan, marţi, în cadrul unei conferinţe de presă.

Potrivit edilului, studiul este "un instrument de transparenţă". Acesta le va permite investitorilor să cunoască oportunităţile din zona centrală, iar deţinătorilor de imobile să cunoască valoarea potenţială la care pot ajunge acestea.

... argument în instanţă

Bolojan nu ascunde faptul că studiul va fi folosit de municipalitate în procesul intentat de Instituţia Prefectului pentru suspendarea Hotărârii de Consiliu Local 697 din 2018 potrivit căreia imobilele care nu respectă frontul stradal şi regimul de înălţime riscă să fie supraimpozitate cu 50%.

"Rolul acestui studiu este de a face posibilă aplicarea primului material (adică a hotărârii de CL deja atacate - n.r.). Studiul a fost comandat înainte de a ataca Prefectura în instanţă Hotărârea de Consiliu Local. S-a anunţat atunci că este o necesitate ca acest studiu să apară. Acum acesta există, face o cuantificare a criteriilor care au stat la stabilirea imobilelor şi dă instanţei posibilitatea să analizeze Hotărârea de Consiliu Local", a spus edilul.

129 de case "mici"

Potrivit arhitectului Eugen Pănescu (foto), reprezentantul firmei Planwerk, care a lucrat şi la realizarea Planului Urbanistic General al Oradiei, studiul în discuţie a analizat zona ultracentrală a oraşului şi potenţialul de dezvoltare al ei.

Arhitecţii au inventariat în zona centrală toate clădirile cu un singur nivel situate lângă altele cu cel puţin un etaj mai înalte, lipite de calcane (n.r. peretele exterior, fără deschideri, din spatele unei case) sau situate chiar la colţ de stradă într-un amplasament cu vizibilitate.

"Din 129 de imobile cu un etaj inventariate în zona centrală, 21 au fost excluse pentru că sunt imobile cu valoarea arhitecturală dovedită, iar 15 imobile nu se încadrează în nici unul dintre cele trei criterii enumerate. Astfel, rezultă 93 de imobile care se înscriu în unul sau toate trei criteriile stabilite, având o poziţie foarte favorabilă în contrast cu volumul imobilului", a spus arhitectul.

Cele 93 de case reprezintă 72% din totalul clădirilor cu un nivel din zona ultracentrală, respectiv 24% din totalul imobilelor din acest areal, ceea ce reprezintă un potenţial de construire foarte mare.

Profit de 4,2 milioane lei

Specialistul a exemplificat cu cazul clădirii din strada Primăriei 7 (foto), chiar lângă Palatul administrativ al oraşului, care este flancată de două imobile mult mai înalte.

Potrivit studiului, dacă în prezent imobilul are 571 metri pătraţi şi un preţ de piaţă undeva la 1,3 milioane lei, prin supraetajarea lui, în urma unei investiţii de 3,5 milioane lei, ar putea ajunge la o suprafaţă de 2.055 metri pătraţi şi un preţ de vânzare de circa 9 milioane lei.

Cap la cap, dacă proprietarul ar vinde imobilul renovat şi extins, profitul său s-ar ridica la 4,2 milioane lei.

În cazul în care proprietarul ar decide să dea în chirie clădirea care cuprinde 65% spaţii rezidenţiale şi 35% spaţii comerciale, acesta ar putea încasa 315.000 lei pe an, ceea ce înseamnă o perioadă de 18 ani de recuperare a investiţiei.

În total, cele 93 de case în discuţie ar putea creşte suprafaţa construită din zona ultracentrală de la 571.500 metri pătraţi la 704.300 metri pătraţi.

Cum odată cu creşterea suprafeţei clădirii cresc şi impozitele datorate pentru aceasta, municipalitatea are tot interesul să supraimpoziteze cu 50% clădirile situate în prezent pe un singur nivel pentru a determina proprietarii să le vândă sau extindă.

Rămâne de văzut dacă instanţa de judecată va accepta argumentele municipalităţii...