Primarul Ilie Bolojan nu renunţă la ideea construirii unei parcări supraetajate pe platoul din spatele Tribunalului. Potrivit unui comunicat al municipalităţii, municipalitatea a demarat vineri o nouă procedură de licitaţie publică pentru selectarea unui investitor dispus să se asocieze cu Consiliul Local pentru construirea parcării.

În principiu, municipalitatea va intra în afacere cu terenul iar partenerul privat cu banii pentru construcţia parcării. "Spre deosebire de licitaţiile precedente, pentru a face mai atractivă oferta oraşului, de data aceasta riscul administrării viitoarei parcări a fost mutat de pe partenerul privat pe Primărie. Adică, asociatul municipalităţii va construi parkingul, după care îşi va recupera banii din chirie vreme de zece ani. Când va termina lucrarea, investitorul nu îşi va mai bate capul cu urmărirea afacerii. El îşi va primi an de an suma pe care a licitat-o", a declarat pentru BIHOREANUL, primarul Ilie Bolojan.

Sistemul gândit de municipalitate prevede ca odată construită, parcarea va fi închiriată de către Primărie pe zece ani, urmând ca la terminarea perioadei construcţia să devină proprietatea oraşului. În schimb, pentru o lucrare estimată la circa 5,5 milioane euro, municipalitatea se obligă să plătească asociatului o chirie de cel mult 600.000 euro pe an, adică 6 milioane de euro în cei 10 ani, diferenţa fiind îndestulătoare pentru ca investitorul să îşi recupereze banii cu profitul aferent şi să îşi acopere eventualele credite.

Eduard Florea, directorul economic al Primăriei, a spus că varianta asocierii a fost aleasă pentru ca lucrarea să nu influenţeze datoria publică a oraşului. "Aşa nu îndatorăm oraşul pentru că nu luăm un credit. Tot ce trebuie să facem este să găsim un asociat care să ceară o chirie cât mai mică", a spus Florea.

În ultimii doi ani municipalitatea orădeană a organizat nu mai puţin de patru licitaţii pentru desemnarea unui asociat dispus să investească în construirea unei parcări în zona centrală, urmând să îşi recupereze ulterior banii în rate. Pentru că licitaţiile nu au avut succesul scontat primarul Ilie Bolojan a anunţat anul trecut că va ridica o parcare din banii oraşului, poziţie asupra căreia acum a revenit.

"Dacă nici acum nu găsim un asociat nu avem ce face şi va trebui să mai scădem din durata închirierii, nu ştiu cât, dar până va deveni atractiv pentru un investitor, astfel încât să îşi recupereze banii mai repede. Problema este că nu ne putem permite să punem la bătaie peste patru milioane de euro din bugetul local ca să construim o parcare în condiţiile în care de anul viitor începem să plătim ratele la tramvaiele Siemens şi avem de rambursat împrumuturi", a mai spus primarul Ilie Bolojan.

Potrivit comunicatului Primăriei firmele interesate pot obţine documentaţia în vederea participării la licitaţie de la sediul Primăriei Municipiului Oradea, camera 23 parter. Termenul limită de depunere a ofertelor este data de 22 februarie 2011, ora 10, iar deschiderea plicurilor va avea loc în aceeaşi zi, de la ora 13.