Pentru prima oară după coalizarea la guvernare a PNL, USR-PLUS şi UDMR în urma alegerilor din 6 decembrie, preşedintele PNL Bihor, Ilie Bolojan, s-a pronunţat public, într-o ultimă conferinţă de presă susţinută anul acesta împreună cu patru din cei cinci parlamentari liberali ai judeţului, cu privire la mizele negocierilor dintre cele trei formaţiuni pentru ocuparea unor funcţii de reprezentare guvernamentală şi de conducere în plan local a unor instituţii subordonate Guvernului.

În condiţiile în care, potrivit informaţiilor din mediul politic, USR Bihor ţinteşte funcţia de prefect al judeţului, BIHOREANUL l-a întrebat pe Bolojan care sunt probabilităţile ca acest lucru să se întâmple prin înlocuirea lui Dumitru Ţiplea, numit cu doar un an în urmă pe filieră liberală, liderul PNL Bihor arătând că decizia nu depinde de el ori de colegii săi, ci de negocierile din coaliţie purtate la Bucureşti.

"Este o coaliţie, prin urmare cred că, aşa cum ministerele au fost repartizate, cel puţin teoretic, după rezultatele din alegeri, probabil şi în cazul prefecţilor şi subprefecţilor lucrurile vor urma acelaşi algoritm. (...) Fiecare partid are judeţe în care probabil vrea să-şi susţină prefecţii, deci este posibil că în anumite judeţe, poate şi în Bihor, să fie numiţi prefecţi şi subprefecţi în baza înţelegerilor făcute la nivel central", a spus Bolojan.

Şeful PNL Bihor a precizat, însă, că nu există niciun motiv pentru înlocuirea prefectului Dumitru Ţiplea în afara celor strict politice, arătând că acesta a avut rezultate bune într-un an complicat, cu pandemie şi cu două rânduri de alegeri. "Din punctul nostru de vedere, dl. Ţiplea a avut o prestaţie bună în acest an, pentru că s-a implicat în foarte multe proiecte, şi acestea au fost gestionate într-o formulă onorabilă, fără sincope, şi existând o colaborare bune cu toate administraţiile locale. (...) Dl. Ţiplea se califică să reprezinte Guvernul în continuare fără probleme, dar această decizie nu ţine de organizaţia de partid", a spus Bolojan.

În ce priveşte o altă informaţie, confirmată de preşedintele UDMR Bihor, Cseke Attila, conform căreia acest partid îşi doreşte de la PNL cedarea unei poziţii de viceprimar al Oradiei şi uneia de vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Bihor, Bolojan consideră că asemenea pretenţii sunt, pur şi simplu, "lipsite de logică".

"În condiţiile în care la Oradea, de exemplu, PNL a obţinut în alegerile locale peste două treimi din voturile oamenilor, este lipsit de raţiune să schimbi oameni numai pentru că în plan naţional există o coaliţie de guvernare", a spus liderul liberal.

Prin urmare, a dat de înţeles Bolojan, negocierile în plan local dintre cele trei formaţiuni guvernamentale, negocieri despre care a precizat că încă nu au început, ar urma să vizeze mai degrabă conducerea instituţiilor guvernamentale deconcentrate din judeţ. "Nu au fost încă discuţii, probabil că vor fi anul viitor. Dacă se va merge pe depolitizarea totală sunt anumite abordări, dacă se merge pe asumarea lor politică sunt alte abordări, dar e clar că partidele din coaliţie vor încerca să aibă corespondenţi şi în serviciile deconcentrate", a spus Bolojan.