Pleacă maşinile, rămân pietonii! Primăria va închide peste weekend Piaţa Unirii traficului auto. "Am luat decizia să închidem circulaţia auto la sfârşit de săptămână. Începând din 24 iunie, de sâmbătă dimineaţă până duminică seară traficul auto va fi restricţionat", a anunţat primarul Ilie Bolojan, joi, în cadrul unei conferinţe de presă.

Potrivit edilului, măsura va fi aplicată în etape. "În prima etapă, până se vor obişnui orădenii cu modificările de trafic, taxiurile şi autobuzele vor mai circula, dar peste doi ani, când parcarea subterană din strada Independenţei va fi finalizată, şi şoferii vor avea unde îşi lăsa maşinile, va urma închiderea totală a pieţei", a declarat Bolojan.

Închiderea totală a pieţei va fi aplicată cel mai probabil din primăvara anului 2019, pe măsură ce se vor crea condiţii pentru rute alternative, precum şi parcări noi în zona centrală, şi va fi urmată cel târziu în toamnă de restricţionarea traficului auto inclusiv pe podul Sfântul Ladislau şi în Piaţa Ferdinand.

"În doi ani va avea loc închiderea totală a Pieţei Unirii. După finalizarea parcării din piaţa Independenţei, vei putea doar parca şi ieşi din zona centrală, dar tot pe strada Independenţei, pe lângă Palatul Fucs, numit popular fosta Dioda. După ce va fi terminat podul Centenarului, vom închide şi podul Ladislau şi Piaţa Ferdinand", a spus edilul.

Centrul... ca un mall

"Conceptul Primăriei Oradea este să trateze zona centrală ca pe un mall, ca pe o zonă care trebuie gândită unitar. De exemplu, este anormal să ai multe spaţii goale în centrul oraşului, pentru că proprietarii acestora nu le pun în valoare. Prin urmare, poprietarii de spaţii care nu le dau în folosinţă vor fi penalizaţi. Totodată, dorim să modificăm regulamentele de funcţionare a spaţiilor din centru şi să impunem un orar obligatoriu, astfel încât şi sâmbăta şi duminica, când oamenii au timp şi doresc să iasă în oraş, să găsească aceste spaţii deschise", a mai spus Bolojan.

Pe de altă parte, Bolojan a anunţat că Primăria a luat decizia de a extinde şi alte spaţii pietonale pe străzile de pe malul drept al Crişului Repede. Pentru a asigura continuarea circulaţiei pietonale şi a bicicletelor pe malul drept, s-a luat decizia ca strada Libertăţii să fie transformată în stradă pietonală, începând de la capătul dinspre centru al Parcului Libertăţii, pe malul Crişului, până la podul Sf. Ladislau.

Lucrări pe final

În aceeaşi conferinţă de presă, primarul Ilie Bolojan a vorbit şi despre lucrările din zona centrală.

El a afirmat, între altele, şi că amenajările la Palatul Vulturul Negru au avansat şi urmează să fie finalizate spre finalul lunii iunie, iar în prezent se continuă negocierile cu proprietarii de spaţii pentru a-şi înlocui toţi partea de feronerie, geamuri şi uşi, astfel încât să se contureze un aspect unitar al zonei.

"În urma unei negocieri cu proprietarii de baruri din Palatul Vulturul Negru, s-a stabilit ca pasajul să fie spălat,  pe cheltuiala acestora,  de patru ori pe săptămână. În rest, curăţenia va fi asigurată de oraş", a mai spus primarul.

Edilul a precizat şi că obiectivul principal al municipalităţii este ca în anul 2019 cel târziu, toate clădirile de pe Republicii-pietonal, Piaţa Ferdinand, Piaţa Unirii să fie reabilitate.