Municipalitatea orădeană vrea să intre pe piaţa energiei geotermale. "Primăria vrea să obţină licenţă de explorare şi exploatare a resursei de apă geotermală", a declarat joi, primarul Ilie Bolojan, în cadrul unei conferinţe de presă.
Reprezentanţii municipalităţii au depus deja documentaţiile la Agenţia Naţională de Resurse Minerale, care urmează să se pronunţe până la sfârşitul acestei luni. Demersurile au fost făcute pentru ca oraşul să poată exploata resursa geotermală de sub municipiu.
"Operarea se va face în parteneriat cu Transgex sau, dacă nu ajungem la o soluţie avantajoasă, vom licenţia Termoficare şi operarea va fi făcută direct de către oraş", a spus edilul.
Bolojan a atras atenţia că municipalitatea nu este la prima investiţie în domeniu. Oraşul a mai implementat anul trecut un proiect pe fonduri norvegiene care implică inclusiv reinjecţia apei geotermale uzate termic printr-un puţ forat în zona Ceyrat.
"Suntem singurul oraş din România care face reinjecţie de apă geotermală. Proiectul implementat în zona Universităţii reinjectează apa uzată termic, ceea ce asigură dezvoltarea durabilă a acelei zone", a zis Bolojan.
19 milioane euro
Concret, municipalitatea a depus spre finanţare prin POIM un proiect în valoare de circa 19 milioane de euro, din care contribuţia bugetului local va fi de aproximativ 4 milioane euro, care vizează trecerea cartierului Nufărul de pe agent termic furnizat de CET pe apă geotermală.
"Urmărim în primul rând creşterea gradului de utilizare a apei geotermale pentru producerea energiei termice, realizarea unei noi capacităţi de producere a agentului termic, reducerea costurilor de producţie a gigacaloriei, reducerea pierderilor din reţea atât la punctele termice cât şi pe reţea şi reducerea costurilor cu mentenanţa", a declarat viceprimarul Mircea Mălan, prezent la conferinţa de presă.
Investiţia constituie o actualizare a unui proiect similar pentru care municipalitatea nu a reuşit să atragă fonduri în precedenta perioadă de finanţare pentru că autoritatea de management a considerat că a fost depus prea târziu pentru a putea fi închis până la finalul lui 2015.
Cu reinjectare
Noul proiect vizează zona cartierului Nufărul I delimitată de străzile Constantin Noica, Nufărului, Bumbacului şi Morii, cu circa 6.200 de apartamente şi peste 13.600 de locuitori.
Potrivit documentaţiei, sistemul se va baza pe două puţuri de extracţie a apei geotermale, din care unul existent în administrarea Transgex în zona străzii Depozitului, şi unul care va fi săpat la 2,3 kilometri adâncime în strada Meiului, pe amplasamentul din spatele bisericii ortodoxe de lângă Parcul Salca.
Apa uzată termic va fi reinjectată prin puţul deţinut de Transgex în strada Peneş Curcanu şi forajul existent în zona străzii Ciheiului pentru care municipalitatea vrea să obţină licenţă de exploatare.
La nivel de scară
În cadrul proiectului va fi realizată o reţea nouă de 11,2 kilometri de reţea de transport a agentului termic primar către 277 de module termice la nivel de scară de bloc, care vor înlocui cele 7 puncte termice existente în prezent.
Modulele termice le oferă consumatorilor avantajul că, preparând agentul termic la nivelul scării, apa nu se mai răceşte pe conducte iar orădenii nu sunt nevoiţi să o lase să curgă minute în şir la robinet.
În plus, în anotimul rece, agentul termic bazat pe apă geotermală va putea fi suplimentat de către Termoficare. "Acest proiect va creşte nivelul de flexibilitatea sistemului", a spus Mălan.
Conform viceprimarului, indicatorii tehnici ai proiectului vor fi supuşi aprobării Consiliului Local în şedinţa extraordinară din 12 aprilie, după care lucrările vor fi scoase la licitaţie, cu termen de finalizare în 24 de luni.