Joi, ziua care ar fi trebuit să fie una istorică, fastă, pentru președintele Consiliului Județean Bihor, care anunțase împreună cu primarul Oradiei, Florin Birta, înființarea unei companii aeriene locale, a fost prima în care Ilie Bolojan a suferit primele eșecuri la vot.

Consilierii județeni ai PSD și UDMR s-au împotrivit vânzării clădirii de protocol în care fostul dictator Nicolae Ceaușescu era cazat când vizita Oradea, deși aceasta e nefolosită, precum și înființării Ansamblului Țara Crișurilor în cadrul Centrului Cultural Bihor prin preluarea angajaților Ansamblului Crișana, desființat prin voturile liberalilor.

Ușor la desființare

Cel dintâi rateu al lui Bolojan, înregistrat în reuniunea CJ Bihor desfășurată la doar o oră după ce acesta făcuse anunțul înființării companiei aeriene locale într-o conferință de presă, este legat de procedurile de desființare a Ansamblului Artistic Profesionist Crișana ca structură în cadrul Teatrului Regina Maria și „transferarea” angajaților acestuia, pe perioadă determinată, în organigrama Centrului Cultural al județului, instituție înființată la începutul acestui an prin comasarea Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale și Școlii Populare de Artă Francisc Hubic.

Abia a terminat Bolojan de citit titlul primului proiect, referitor la desființare, că liderul grupului PSD, Felix Cozma (care a participat la ședință online), a luat cuvântul pentru a spune că PNL nu-și mai merită denumirea de „Național” întrucât consilierii liberali desființează Ansamblul Crișana, care „a fost și va rămâne un etalon”.

De asemenea, Cozma a fost nemulțumit că detalii despre proiect „au fost date ieri pe surse” - trimitere la faptul că presa locală a scris încă de miercuri despre materialul publicat pe site-ul CJ Bihor - și a anunțat că grupul PSD va vota împotrivă, inclusiv în ce privește înființarea Ansamblului Țara Crișurilor în cadrul Centrului Cultural Bihor și în privința aprobării unei strategii culturale a județului pe perioada 2021 - 2027, bazată pe un studiu asupra consumului cultural al bihorenilor care să fie făcut în parteneriat cu Institutul Național de Cercetare și Formare Culturală, subordonat Ministerului Culturii. „Dacă doriți să faceți un studiu trebuia să-l faceți înainte, nu după ce deja desființați”, a spus Cozma.

La vot, pentru desființarea Ansamblului Crișana din structura organizatorică a Teatrului Regina Maria s-au exprimat doar cei 23 consilieri ai PNL, în timp ce reprezentanții PSD și UDMR s-au arătat contra. Ca urmare, hotărârea a fost adoptată.

Greu la înființare

O soartă diferită a avut, însă, proiectul următor, pentru înființarea Ansamblului Țara Crișurilor în cadrul Centrului Cultural Bihor prin „transferarea” posturilor fostului Ansamblu Crișana, deoarece acesta ar fi necesitat o majoritate de două treimi. Materialul a întrunit, însă, doar voturile favorabile ale consilierilor PNL, cei ai PSD și UDMR opunându-se din nou.

Înaintea acestui deznodământ, Bolojan a încercat să-i convingă pe consilierii opoziției, arătând că Ansamblul Crișana, al cărui obiect de activitate sunt muzica și dansurile populare, nu aveau nicio legătură cu activitățile teatrale.

De asemenea, președintele CJ Bihor a încercat să argumenteze că activitatea de spectacole de muzică și dansuri populare ar continua la fel în cadrul Centrului Cultural județean, singura deosebire fiind că în structura acestuia ar fi fost mai puține posturi, toate pe durată determinată, iar dansatorii ar fi avut cu toții același salariu, nu mai mare pentru cei care „au absolvit niște facultăți, nu la vremea adolescenței”.

Efortul lui Bolojan a fost zadarnic în final, reprezentanții PSD și UDMR dovedindu-se de neclintit, așa că tot ce a mai putut face a fost un apel la aceștia pentru a se „răzgândi” până la următoarea ședință, extraordinară, pe care o va convoca după data de 15 august. „Vă rog să reflectați și să facem un lucru normal, dacă tot vă preocupă soarta oamenilor de acolo, atunci să le dăm o șansă”, a spus președintele CJ Bihor, referindu-se la faptul că, în prezent, soarta viitorilor foști angajați ai Ansamblului Crișana este, cum se spune, „în aer”.

„Cei care au desființat aceste posturi sunt PNL Bihor. Noi, grupul UDMR, am votat împotriva desființării lor”, a replicat, însă, liderul consilierilor UDMR, Borsi Lorant, semn că nici la ședința extraordinară Bolojan nu pare să aibă mai multe șanse.

Vila lui Ceaușescu, de nevândut

A doua înfrângere administrată președintelui CJ Bihor de către reprezentanții PSD și UDMR a constat în „trântirea”, cu voturile acestora, a propunerii de vânzare prin licitație a imobilulului din Parcul Brătianu nr. 8 (fost Parcul Muncitorilor până în 1989) folosit în perioada comunistă pentru cazarea șefului de atunci al statului, Nicolae Ceaușescu, în vizitele la Oradea și care, în ultimii ani, a fost sediul uneia dintre numeroasele direcții ale CJ Bihor, desființată la finele anului trecut.

Așa cum BIHOREANUL a mai scris, luna trecută Bolojan a obținut acordul consilierilor județeni pentru evaluarea imobilului în vederea vânzării prin licitație, ceea ce s-a și întâmplat, astfel că, potrivit proiectului de hotărâre pentru aprobarea vânzării efective, prețul de pornire al licitației urma să fie de 2,986 milioane lei (fără TVA), adică echivalentul a 606.000 euro.

Cu acești bani, Bolojan ar fi vrut ca CJ Bihor să contribuie la cofinanțarea lucrărilor de reabilitarea a fostei Policlinici Mari din strada Republicii în vederea transformării clădirii în sediu al Consiliului Județean, lucrări ce urmează să fie finanțate preponderent din fonduri europene.

La vot, însă, reprezentanții PSD și UDMR și-au arătat forța, împotrivindu-se, după ce liderul grupului UDMR, Borsi Lorant, a ținut să afirme că fosta casă de protocol a lui Ceaușescu trebuie păstrată în proprietatea județului pentru a-i fi dată o altă destinație. „Bătrânii înțelepți au învățat că este foarte ușor să vinzi un imobil, dar este foarte greu să cumperi”, a spus Borsi, adăugând că vila din Parcul Brătianu are un „amplasament central și un teren destul de mare, potrivit pentru diverse alte destinații”, astfel încât „chiar dacă nu este folosită poate fi dată în chirie pentru o sumă frumoasă”, iar județul să găsească alți bani pentru cofinanțarea lucrărilor la noul sediu.

Fără discuții

Deși mizele erau mult mai mari, la alte proiecte supuse dezbaterii tot în ședința de joi a CJ Bihor nu a existat nicio discuție în contradictoriu.

Astfel, au fost votate în unanimitate rectificarea bugetului județului și instituțiilor subordonate, fără ca aleșii să aibă o curiozitate pe acest subiect, au fost aprobați indicatorii tehnico-economici pentru câteva lucrări de investiții (cum ar fi construirea a două podețe pe DJ 767 Dobrești - Vârciorog, în valoare de 1,15 milioane lei), și - nu în ultimul rând - înființarea companiei aeriene locale în comun cu municipalitatea orădeană.

De asemenea, tot în unanimitate a fost aprobată încheierea unor parteneriate cu Agenția Națională pentru Arii Naturale Protejate în vederea aplicării unor măsuri de conservare pe teritoriile siturilor naturale Natura 2000 Pădurea Alparea, Pădurea Goroniște, Platoul Vașcău și Muntele Șes.