Joia aceasta, consilierii orădeni vor dezbate mai multe proiecte pe care primarul Ilie Bolojan le consideră de mare importanţă, atât datorită impactului asupra aspectului oraşului, cât şi datorită costurilor, suportate în cea mai mare parte din fonduri europene.
"Prioritatea noastră e să rezolvăm problemele cu fonduri europene cât putem de mult", a precizat primarul, arătând că cea mai mare parte a proiectelor vor fi finanţate cu bani de la UE.

Spitale, şcoli, CET

"Vrem să demarăm un proiect de anvelopare termică a unor clădiri, în primul rând a spitalelor şi şcolilor", a spus Bolojan, afirmând că unul dintre proiectele ce vor fi puse în discuţia aleşilor locali vizează acest aspect, prioritate urmând să aibă spitale ca Municipalul şi Maternitatea şi şcoli ca Dacia şi Ghibu.

Un alt proiect care va fi discutat în şedinţa de joi se referă la înfiinţarea unor aşa-numite clustere de apă geotermală, structuri care vor facilita absorbţia de fonduri europene pentru refacerea, de exemplu, a Ştrandului Ioşia şi extinderea termoficării cu apă geotermală în cartierul Nufărul.

De asemenea, primarul a spus că tot joi consilierii vor discuta intenţia municipalităţii de a garanta în plan local subvenţionarea sistemului termic, în vederea accesării unor fonduri europene pentru reabilitarea CET şi a magistralelor de agent termic. "Trebuie să depunem o asemenea garanţie din partea Primăriei pentru ca proiectul nostru de reabilitare a CET şi a magistralelor să poată fi declarat eligibil", a explicat Bolojan, adăugând că, în lipsa acestei garanţii, proiectul Primăriei Oradea "a fost amânat", la fel ca şi cele similare depuse de alte şapte primării din ţară. "Sper să depunem din nou proiectul până la jumătatea lunii octombrie, iar anii viitori, după reabilitare, să menţinem gigacaloria la un preţ suportabil", a spus primarul.

RAPAS, slab administrator

La reuniunea de joi, a adăugat Bolojan, aleşii orădenilor sunt chemaţi să se pronunţe şi în ce priveşte intenţia Primăriei de a găsi un partener privat pentru modernizarea Ştrandului Municipal, dar şi unul care să administreze acest obiectiv după finalizarea lucrărilor.

Bolojan a amintit că recent Primăria a câştigat un proiect de 16 milioane euro pentru această investiţie, dar jumătate din sumă trebuie asigurată, sub formă de cofinanţare, de către municipalitate, varianta optimă fiind, se pare, ca banii - parţial sau integral - să vină de la un partener privat. De asemenea, primarul vrea administrator privat la Ştrandul Municipal argumentând că "RAPAS, până acum, nu s-a dovedit un bun administrator".

Mai mult pentru pietoni

Bolojan a anunţat, totodată, că municipalitatea vrea ca, tot cu fonduri europene, să reabiliteze Piaţa Unirii şi Piaţa Ferdinand, în acord cu strategia de marketing turistic, cu strategia culturală şi cu Planul Integrat de Dezvoltare Urbană, toate adoptate deja de Consiliul Local. Scopul urmărit e ca în zona centrală să se extindă spaţiile pietonale (care vor "muşca" din carosabil, nu din spaţiile verzi), să se protejeze şi să se pună în valoare clădirile cu caracter istoric, să se urgenteze reabilitarea faţadelor şi, în final, să se atragă un număr de turişti cât mai mare.

Bolojan a amintit că în luna februarie Primăria, în colaborare cu Ordinul Arhitecţilor, a desfăşurat un concurs de idei pe tema amenajării celor două pieţe şi a fost organizată procedura de achiziţie pentru realizarea documentaţiei tehnico-economice, câştigată de Proiect Bihor. Arhitecţii acestei firme au pus la dispoziţia municipalităţii trei variante de lucru pentru reamenajarea Pieţei Unirii, acestea având caracter orientativ şi urmând să fie prezentate public, în detaliu. Planşele realizate de arhitecţi pot fi consultate pe site-ul municipalităţii (www.oradea.ro), iar cei interesaţi pot face propuneri sau observaţii până în data de 30 septembrie 2010, în scris, la Serviciul Relaţii cu Publicul, sau pe adresa comunicare_pmo@yahoo.com.

Una din variante prevede reabilitarea prin păstrarea actualei configuraţii a Pieţei Unirii, o a doua vizează extinderea treptată a spaţiilor pietonale, iar ultima are ca obiectiv extinderea totală a spaţiilor pietonale, până la excluderea traficului auto.

În esenţă, a spus Bolojan, ceea ce se urmăreşte este restaurarea ansamblului Duiliu Marcu (unde se află statuia lui Mihai Viteazu), extinderea spaţiului pietonal între Teatru şi Bazarul de pe strada Madach Imre (în aşa fel încât în spatele Teatrului să nu se mai circule cu maşini), precum şi a spaţiului pietonal din faţa Pasajului Vulturul Negru până la Biserica cu Lună.

"Poziţia Primăriei faţă de aceste variante va fi definitivată până la jumătatea lui octombrie, pentru că la finele lunii vrem să depunem un proiect prin care să accesăm 3,5 milioane euro în acest scop", a spus primarul. El a adăugat că "circa 2-3 milioane de euro" vor fi puse la bătaie şi de bugetul local pentru ca, înaintea refacerii spaţiilor pietonale, să fie modernizată infrastructura subterană, adică reţelele de apă, canalizare, termoficare etc.