Echipă mare

Cei 13 reprezentanţi ai PNL, PSD şi PC care vor concura în Bihor pentru câte un loc în Senat şi în Camera Deputaţilor şi-au depus marţi actele de candidatură la Biroul Electoral Judeţean, dosarele fiind înmânate preşedintelui BEJ, judecătorul Antik Levente, de către preşedintele PNL Cornel Popa, în prezenţa omologului său de la PSD, Ioan Mang, a celui de la PC, Traian Bodea, dar şi a preşedinţilor organizaţiilor municipale ale liberalilor, Ilie Bolojan, şi social-democraţilor, Ovidiu Mureşan, precum şi a unui număr considerabil de consilieri locali şi judeţeni ai USL.

Dosarele, depuse în patru exemplare, conţin pentru fiecare candidat, aşa cum cere legea, o adeverinţă de nominalizare din partea USL, o declaraţie a fiecărui candidat conform căreia acceptă candidatura, o declaraţie notarială că nu au colaborat cu fosta poliţie politică (pentru cei născuţi până în anul 1979) şi, în fine, o chitanţă care să ateste că au achitat contravaloarea a cinci salarii medii, adică 3.500 lei, ca garanţie pentru "seriozitatea" candidaturii, iar asta întrucât tot legea încearcă să descurajeze candidaturile fără şanse, după alegeri cei care nu obţin un anume număr de voturi nemaiprimind suma depusă.

Ţinta: 10 la 3

După consumarea formalităţilor birocratice, reprezentanţii USL au dat declaraţii, cel mai optimist fiind preşedintele PNL Bihor, Cornel Popa, care a afirmat că scopul alianţei este câştigarea cu 50% plus unu a scrutinului în 10 colegii din cele 13 ale judeţului, locul întâi nefiind ţintit doar în colegiul 1 Senat şi colegiile 1 (Marghita) şi 2 (Săcueni) Deputaţi, zone unde populaţia maghiară este net majoritară, votând în mod tradiţional cu candidaţi ai formaţiunilor maghiare.

"Este de datoria noastră să "închidem" (n.r. - prin câştigarea cu 50% plus unu) toate celelalte colegii din judeţ, astfel că avem şi datoria de a ne conjuga toate eforturile", a spus Cornel Popa, referindu-se la faptul că membrii celor trei partide componente ale alianţei, PNL, PSD şi PC, trebuie să "tragă" împreună pentru îndeplinirea ţintei propuse.

Proiectul e pentru Oradea

În condiţiile în care cu o zi înainte fostul PDL-ist Mircea Matei şi-a anunţat intrarea în PPDD şi candidatura în colegiul 8 Oradea, unde vrea "să rupă voturile USL", liderul PNL Oradea, Ilie Bolojan, care a asistet şi el, discret, la eveniment, a fost întrebat cum va evita acest lucru. Primarul Oradiei a răspuns, însă, că deşi candidaţii USL nu îşi vor ignora competitorii, aceştia au ca scop să-i conştientizeze pe orădeni că de votul lor depinde cum vor trăi în următorii patru ani, şi mai ales dacă proiectele de dezvoltare a oraşului vor fi susţinute sau nu din viitorul Parlament şi de către Guvernul care va rezulta în urma alegerilor din 9 decembrie.

"În această campanie noi avem un singur proiect, nu unul îndreptat împotriva altora sau unul în care să ne ferim unii de alţii, ci un proiect prin care vom explica orădenilor că dacă la alegerile locale au votat un primar şi o echipă, atât pentru ceea ce s-a făcut în mandatul trecut, cât şi pentru ceea ce ne-am propus să facem în mandatul acesta, atunci trebuie să fie conştienţi că singura opţiune raţională de vot este să voteze echipa care susţine Oradea, echipa USL, pentru ca proiectele pe care le avem să fie finanţate şi aplicate cât mai repede. A nu înţelege acest lucru sau a nu merge la vot înseamnă a nu înţelege miza acestor alegeri şi a nu înţelege proiectele pentru acest municipiu", a spus Bolojan.

Restul, pe furiş

Până în prezent, şi-au mai înregistrat candidaturile la Biroul Electoral Judeţean UDMR, PPMT, ARD şi PPDD, toate în cursul zilei de luni şi toate fără să ofere presei posibilitatea să pună întrebări candidaţilor, iar în cursul zilei de marţi a mai fost programată la BEJ înscrierea candidaţilor PRM.

În termen de 24 de ore, judecătorii ce formează conducerea Biroului Electoral de Circumscripţie trebuie să verifice dosarele şi să afişeze toate candidaturile, care pot fi contestate la Tribunal, această instanţă având 48 de ore să se pronunţe asupra contestaţiilor. Dacă soluţia Tribunalului nu mai este contestată, candidaturile rămân definitive după încă o zi.

Campania electorală va începe oficial în 7 noiembrie şi se va încheia în 7 decembrie, scrutinul fiind programat să se desfăşoare în ziua de 9 decembrie.