La fel ca de fiecare dată în anii electorali pentru alegerea Parlamentului şi Preşedintelui, primarul Oradiei, Ilie Bolojan, şi-a asumat susţinerea publică pentru unul dintre competitori, de data aceasta pentru candidatul ACL, Klaus Iohannis, explicând că face acest lucru nu din motive de partid, ci cu argumente raţionale.
"Este o obligaţie a mea, atât pentru cei mare m-au votat, cât şi pentru cetăţenii Oradiei, să spun fără niciun echivoc cum votează primarul Oradiei", a spus Bolojan, adăugând că din cei 14 candidaţi doar doi contează în mod real: cel al PSD, actualul premier Victor Ponta, şi preşedintele PNL, actualul primar al Sibiului.
Comparaţii Ponta - Iohannis: ce-a făcut fiecare?
Bolojan şi-a argumentat opţiunea electorală judecând cei doi candidaţi după ceea ce deja a făcut fiecare în funcţia pe care o are, după modul în care a administrat primul ţara şi celălalt Sibiul şi, în fine, după viziunea propusă pentru România.
Amintind că Iohannis a fost votat de patru ori ca primar al Sibiului, cu scoruri de 75%-85%, Bolojan a subliniat că acest lucru nu a fost consecinţa unui vot etnic (în Sibiu mai sunt doar 1.500 de saşi) sau confesional (ortodocşii sunt majoritari), ci rezultatul propriei munci. Mai concret, a dezvoltat economia locală, astfel încât Sibiul, încă înainte să intre România în UE, are "una dintre cele mai mari rate a investiţiilor străine pe cap de locuitor" şi "a intrat în Europa din acest punct de vedere înaintea celorlalte zone ale ţării", a amenajat zona centrală a oraşului şi l-a transformat în Capitală Culturală a Europei tot înainte să adere România la UE, şi nu doar a schimbat faţa oraşului, ci "a făcut ca Sibiul să poată spera în mai bine şi s-o ducă mai bine".
"Logica mea e că dacă a făcut ceva la Sibiu, pe funcţia pe care a fost, de primar, poate face aceleaşi lucru şi de la Bucureşti, pentru România, de pe funcţia de preşedinte", a concluzionat Bolojan.
În contrast, despre Victor Ponta, primarul a amintit că acesta este prim-ministru de 3 ani, dar în afara reîntregirii salariilor bugetarilor cu cei 25% tăiaţi de Băsescu şi Boc nu a făcut nimic notabil, "nu a dat României niciun proiect de anvergură, niciun proiect de dezvoltare".
Seriozitate sau gargară?
Bolojan a spus că îl preferă lui Ponta pe Iohannis şi analizând "tehnicile" celor doi. În timp ce neamţul a dat dovadă, inclusiv în această campanie, de "decenţă, seriozitate şi normalitate", neatacându-şi adversarii ci vorbind despre el şi despre programul său, Ponta şi PSD sunt caracterizaţi de "minciună, furt şi asumarea unor lucruri" pentru care nu au niciun merit, a spus edilul orădean.
Bolojan a dat şi exemple concrete sub acest din urmă aspect. El a amintit cum astă-vară Parlamentul trebuia să voteze ridicarea imunităţii unui deputat PSD acuzat de corupţie, iar Ponta a votat la vedere "pentru", dar PSD-ul "contra". Sunt două concluzii posibile, a spus liberalul: "ori că preşedintele PSD nu-şi controlează propriul partid, şi atunci cum să conducă o întreagă ţară, ori că a indus în eroare populaţia, semnalizând dreapta, dar virând la stânga. O astfel de chestiune arată cum ar arăta România condusă de el ca preşedinte".
Bolojan a comentat şi minciuna sloganurilor electorale ale lui Ponta, gen "Doar Ponta a redus taxele", în cheie ironică: "Doar Ponta a redus taxa pe stâlp, pe care au inventat-o alţii, doar Ponta a redus supra-acciza la combustibili, pe care au inventat-o alţii".
În fine, Bolojan a făcut şi o referire la două minciuni ce privesc direct orădenii. Prima este anunţul şefului PSD Bihor, Ioan Mang, cum că "pe masa vicepremierului Liviu Dragnea se află proiectul construirii de blocuri ANL la Oradea", amintind că acest proiect l-a elaborat fostul reprezentant al PNL Bihor, Eduard Hellvig, pe când era ministru al Dezvoltării, Dragnea nefăcând altceva decât să-l ţină "blocat 2 ani şi jumătate".
A doua este anunţul aceluiaşi Mang că "pe masa vicepremierului Dragnea" se află şi proiectul finanţării continuării lucrărilor la Campusul Şcolar din Oradea, proiect în care nici Mang şi nici PSD "nu au niciun merit". "Au merite colegii de la Direcţia de Proiecte din Primărie care au făcut proiectul, cei de la Agenţia de Dezvoltare Regională Nord-Vest care l-au evaluat, are merite plenul Consiliului Local Oradea care l-a votat, şi poate, în ultimul rând, are un merit primarul Oradiei. Noi nu ne-am lăudat, dar a prelua munca altuia şi a te lăuda cu ea...", a spus Bolojan despre cum merge PSD, cum s-ar zice, ca musca la arat, concluzionând că, de fapt, "orădenii au de ales între seriozitate şi gargară".
Muncă sau populisme?
Un al treilea motiv pentru care primarul Oradiei a afirmat că îl susţine pe Iohannis este că acesta are o viziune conform căreia "România trebuie să se dezvolte prin muncă, o viziune sănătoasă", în timp ce Ponta are doar promisiuni electorale în legătură cu care s-ar putea să nu se ţină de cuvânt, aşa cum a făcut şi Băsescu în 2008, când a promis creşterea salariilor profesorilor, pentru ca apoi - în lipsă de bani la buget - să taie aceste salarii cu 25%.
În plus, a spus Bolojan, cu Viorel Ponta preşedinte şi Liviu Dragnea premier, este clar că Oradea nu va fi susţinută în niciun fel, ca dovadă fiind chiar neputinţa PSD-iştilor bihoreni de a păstra aici Direcţia Vamală.
"Nu regret nicio susţinere"
Întrebat de BIHOREANUL de ce riscă să-şi "pună obrazul" pentru un candidat, deşi în trecut a mai susţinut şi alţi candidaţi (inclusiv din PSD, precum senatorul de Oradea Florian Bodog, care nu s-a remarcat prin sprijinirea proiectelor de dezvoltare a oraşului), primarul a afirmat că nu regretă sprijinul dat pe vremea USL, din cel puţin două motive: pentru că, în acea vreme, era clar că "stilul de guvernare al preşedintelui Traian Băsescu a învrăjbit România", iar pe de altă parte pentru că "am dat unor oameni ocazia să arate ce pot".
"Dacă Victor Ponta ar fi făcut nişte lucruri care să dezvolte România, nu mai eram aici, nu m-aţi mai fi văzut în această conferinţă de presă să spun aceste lucruri", a adăugat Bolojan.
De asemenea, primarul a explicat şi de ce consideră că "axa Ponta - Dragnea - Ghiţă" nu va duce la dezvoltarea României, dar şi că, în ciuda strădaniilor PSD de a pune semnul egalităţii, actuala Alianţă Creştin-Liberală nu este apropiată lui Băsescu, Elenei Udrea sau lui Emil Boc: "PNL de azi şi PDL de azi nu au nimic în comun cu Traian Băsescu, iar Boc, aţi văzut, o sprijină pe preferata preşedintelui, nu pe candidatul pe care îl sprijină PDL şi PNL".
În final, Bolojan a comentat şi felul în care Victor Ponta însuşi, care în 2009 era şeful campaniei prezidenţiale a lui Mircea Geoană, a declarat că nu l-a votat pe Geoană, amintind că el l-a votat, "cu inima strânsă, dar l-am votat", morala fiind că pe cuvântul şi pe faptele lui Ponta nimeni nu se poate baza.