Pentru că tot mai mulţi oameni de afaceri străini, dar şi români, l-au informat că au probleme cu instituţiile guvernamentale descentralizate, primarul Ilie Bolojan a anunţat public un demers foarte similar cu cele pe care le făcea pe când ocupa funcţia de prefect al judeţului Bihor şi se răfuia ba cu funcţionarii de la Vamă, ba cu cei de la Paşapoarte.

Criza sau birocraţia şi corupţia?

"În urma discuţiilor pe care le-am avut cu reprezentanţii unor companii din Oradea, am convenit - şi l-am anunţat şi pe domnul prefect (n.r. - Gavrilă Ghilea, prefectul judeţului Bihor), ca să rezolvăm situaţia măcar în plan local pe cât putem - să facem o scrisoare din partea Primăriei Oradea către mai multe ministere, Ministerul Muncii, Ministerul Admnistraţiei şi Internelor, Ministerul Finanţelor, pentru ca acestea să ia măsuri ca instituţiile de control să aibă o altă atitudine faţă de companiile care investesc sau deja au investit la noi", a anunţat primarul Oradiei, Ilie Bolojan, într-o conferinţă de presă desfăşurată joi.

Bolojan a afirmat că o parte a fenomenului de scădere a volumului de investiţii străine din România se datorează nu unor cauze obiective precum criza mondială, lipsa infrastructurii aeriene şi rutiere, fiscalităţii şi înapoierii tehnologice, ci şi "atitudinii" incorecte a instituţiilor statului faţă de reprezentanţii şi angajaţii companiilor străine.

"Datele oficiale privind investiţiile străine din România pe acest an ne arată că la acest capitol ţara noastră a ajuns la nivelul cel mai scăzut din ultimii nouă ani: 1,2 miliarde euro. Poate până la sfârşitul anului vor ajunge la 1,5 miliarde euro, ceea ce înseamnă cu 40% mai puţin decât anul trecut, când au fost, şi atunci, cu 25% mai mici decât în 2009. Or, este clar că fără investiţii acceptabile, nu vor exista condiţii de natură să asigurăm prosperitatea, indiferent cine va guverna. Dacă o să întrebaţi pe cineva de la Guvern, o să ne spună că de vină pentru scăderea volumului investiţiilor este exclusiv criza, dar trebuie să fim cinstiţi şi să vedem şi ce probleme reale avem în România, pe lângă lipsa infrastructurii rutiere, a aeroporturilor, a tehnologiei, încât nu vin sau pleacă investitorii străini. Este evident că problemele mari (n.r. - de infrastructură) nu pot fi rezolvate într-un timp scurt, dar există probleme care pot fi rezolvate zi de zi de instituţiile statului, dacă ele îşi fac datoria cu bună-credinţă şi dacă au o atitudine corectă", a spus Bolojan.

Controale de "sensibilizare"

În context, primarul a afirmat că a purtat discuţii cu reprezentanţii mai multor companii care activează în Oradea, şi care au probleme legate de "atitudinea" unor instituţii de control cum sunt Inspectoratul Teritorial de Muncă, Garda Financiară, Direcţia Finanţelor Publice, Direcţia Regională Vamală, Serviciul de Imigrări etc. "Noi am purtat discuţii (n.r. - cu reprezentanţii companiilor străine) ca să vedem ce probleme au, pentru că e normal să discuţi problemele, nu să aştepţi până crapă", a spus primarul Oradiei.

Bolojan a afirmat că, în urma acestor discuţii, reprezentanţii companiilor străine din Oradea i-au semnalat mai multe probleme precum "frecvenţa şi stilul" controalelor efectuate de instituţiile guvernamentale descentralizate. "ITM-ul vine în control şi de două ori pe lună, Garda Financiară şi Garda de Mediu la fel", a exemplificat primarul Oradiei.

"Companiile depun la Finanţe cereri de rambursare a TVA în iunie 2010 şi au primit banii în ianuarie 2011", a spus Bolojan. "Dacă agentului economic i se sugerează «scurtături» pentru a beneficia de drepturi care îi sunt recunoscute prin lege, în mod clar nu are rost să ne aşteptăm să beneficiem de mai multe investiţii străine", a adăugat el, referindu-se la faptul că unora dintre reprezentanţii companiilor străine "li se dă de înţeles că în anumite condiţii problemele lor pot fi rezolvate mai uşor şi mai rapid".

Ungurii pot, noi nu vrem

Un alt exemplu dat de primar a vizat "blocajele din vamă", despre care a afirmat că ar putea fi desfiinţate dacă ar exista bună-credinţă şi organizare. "La vama Borş, vinerea, după ora 15, nu se mai pot face formalităţi, în timp ce în Ungaria vecină există un agent de serviciu care vine şi vinerea după-masă, şi sâmbăta, la cerere, contra unor taxe oficiale, şi face formalităţie vamale. Dacă vama noastră e în stand-by, dar în ţara vecină se poate lucra, este evident că s-ar putea şi la noi, dacă s-ar dori", a spus Ilie Bolojan.

"Mereu ni se spune la televizor că vrem să aducem investitori din China, dar şi pe cetăţenii statelor non-UE nu-i tratăm corect. Oficiul de Imigrare face controale în timp ce aceşti cetăţeni sunt în derularea procedurilor pentru obţinerea permiselor de muncă sau de şedere, care la noi se eliberează în şase luni, în timp ce în Ungaria sunt necesare doar patru săptămâni. Apoi ce se întâmplă? Dacă într-o fabrică se defectează o linie de utilaje şi trebuie să vină un specialist din străinătate să depaneze, el nu poate aştepta şase luni să primească permisul de muncă", a mai spus Bolojan.

Primarul Oradiei a afirmat că toate asemenea probleme "diminuează mult capacitatea de a atrage investitori străini", motiv pentru care a decis să se adreseze ministerelor pentru a cere soluţionarea lor, adăugând însă că multe din aceste dificultăţi nu sunt specifice doar investitorilor străini. "Probleme de acest tip au şi companiile româneşti, să ne înţelegm!", a spus Bolojan.