În mai puţin de două luni după ce şi-au anunţat intenţia unui parteneriat în acest sens, preşedintele Consiliului Judeţean Bihor, Ilie Bolojan, şi primarul Oradiei, Florin Birta, au declarat că au pregătit deja înfiinţarea companiei aeriene locale, a cărei denumire rezervată deja este Air Oradea. Municipalitatea va fi acţionar cu 60%, iar judeţul cu 40%, urmând ca în această toamnă să se decidă dacă se cumpără sau se închiriază aeronave pentru operarea curselor.
"La începutul lunii august era anunţată intenţia înfiinţării acestei companii. Suntem în situaţia ca în şedinţa Consiliului Judeţean de astăzi şi a Consiliului Local de mâine va fi pus materialul în dezbatere. Am făcut săptămâna trecută rezervarea denumirii, se va numi SC Air Oradea SA", a spus primarul Florin Birta în cadrul unei declaraţii comune cu preşedintele Ilie Bolojan, făcute miercuri în faţa clădirii Aeroportului din Oradea.
Edilul a arătat că noua societate va avea un capital de circa 3 milioane euro - de fapt, după cum rezultă din proiectul supus aprobării consilierilor judeţeni, de 15 milioane lei, din care 9 milioane lei aportul municipalităţii, iar 6 milioane lei cel al judeţului. Acest fapt a fost explicat de Birta prin faptul că deja Consiliul Judeţean administrează şi finanţează Aeroportul, iar Primăria Oradea "să fie acţionarul majoritar la această companie".
Scopul creării ei, a precizat edilul, este unul triplu: "dezvoltarea transportului aerian, atragerea de investitori şi turişti în Oradea şi în Bihor, şi crearea unei mase critice de pasageri care să frecventeze Aeroportul din Oradea".
Birta a spus că deja "am efectuat şi un business plan" în baza căruia vor fi luate decizii în ce priveşte operarea cu avioane de tip Jet sau cu elice (adică privind posibilitatea de a acoperi rute mai lungi ori medii), precum şi dacă acestea vor fi închiriate ori cumpărate.
"În scurt timp vom face şi rezervări de sloturi", a mai spus primarul Oradiei, arătând că viitoarea companie Air Oradea are ca scop asigurarea a cel puţin 3 zboruri zilnice în zilele lucrătoare către Capitală, precum şi a 4 curse externe săptămânal către destinaţii europene cu statut de huburi internaţionale (adică din care să se poate ajunge în orice destinaţie din lume).
„Cert este că, din primăvara anului viitor, vom avea un plan de zbor cu trei curse zilnice între Oradea și București, dus-întors, de luni până vineri, și două curse în week-end, sâmbătă și duminică, plus patru curse externe pe săptămână, cu care ne vom conecta la patru hub-uri internaționale, pe care le vom anunța într-un viitor apropiat", a spus Birta.
În ceea ce îl priveşte, preşedintele Consiliului Judeţean a afirmat că "urmează să declanşăm procedurile de licitaţie pentru închirierea echipajelor" ce vor opera cursele. "Acesta este un proiect strategic important pentru Oradea şi Bihor, pentru că asigurând conexiunea aeriană cu Capitala şi cu huburi internaţionale, se va pune Oradea pe harta europeană a dezvoltării".