Primarul Ilie Bolojan a anunţat, luni, extinderea programului de reabilitare a clădirilor monument şi la blocuri.

Aleşii orădenilor vor fi chemaţi, marţi, să completeze şi să modifice HCL 624/2014 privind Programul Multianual pentru realizarea lucrărilor de protejare şi intervenţie asupra clădirilor cu valoare cultural arhitecturală situate în Ansamblul Urban Centrul Istoric Oradea, precum şi alte perimetre considerate prioritare.

"Prin modificarea şi completarea Programului Multianual, administraţia orădeană propune includerea sub incidenţa acestuia a acelor blocuri care, prin amplasamentele lor, pot afecta imaginea Ansamblului Urban Centrul Istoric Oradea", a anunţat luni primarul Ilie Bolojan, într-o conferinţă de presă.

La fel ca în cazul clădirilor monument, proprietarii de apartamente vor avea de ales între a-şi repara clădirile pe banii proprii, beneficiind de scurtiri de autorizaţii şi apoi de impozit pentru o perioadă de zece ani, fie aceste lucrări vor fi plătite de municipalitate din bugetul local, după care oraşul îşi va recupera banii de la deţinători.

Potrivit edilului, modificarea regulamentului este necesară, Comisia de coordonare a Programului Multianual constatând că în perimetrul Ansamblului Urban Centrul Istoric Oradea sunt situate multe blocuri construite în marea lor majoritate în anii 60-70, care se află într-o stare avansată de degradare. Aceste cazuri impun luarea unor măsuri pentru realizarea unor intervenţii urgente, consideră edilul.

"Scopul principal al regulamentului este reabilitarea fondului construit, cu păstrarea stilului arhitectural, a detaliilor unice şi a elementelor originale specifice fiecărei clădiri, astfel încât se impune adoptarea unor măsuri administrative, a unor programe bugetare, fiscale, financiare şi, nu în ultimul rând, determinarea proprietarilor acestor clădiri să realizeze lucrările de reabilitare", arată un comunicat transmis de Primărie.

Imobilele vor fi cuprinse de lucrări pentru stoparea degradării, dar şi pentru reabilitare, respectiv înlăturarea intervenţiilor neadecvate (atât din punct de vedere al soluţiilor, cât şi al materialelor folosite) făcute în ultimii ani.

"Având în vedere că există situaţii în care aceste blocuri nu sunt cuprinse în programele locale de reabilitare termică, aprobate prin HCL conform prevederilor OUG nr. 18/2009 cu completările şi modificările ulterioare, este necesară includerea acestora în zonele de acţiune prioritară stabilite conform legii", arată Primăria.

Primarul Ilie Bolojan a arătat că asociaţiile de proprietari vor fi înştiinţate despre intrarea lor în programul de clădiri prioritare şi au obligaţia de a reabilita faţadele. Edilul a anunţat că în această situaţie se află blocuri din zona străzii Calea Mareşal Averescu sau Bulevardul Decebal care nu au fost încă reabilitate.