Zarurile au fost aruncate. Întrebat de Digi 24 dacă va candida pentru al treilea mandat, primarul Oradiei a răspuns laconic, dar limpede: "cel mai probabil da". Aşadar, Ilie Bolojan nu pleacă nici la Bucureşti (cum sperau adversarii), nici în sectorul privat (unde ar fi câştigat înzecit), ci face singura alegere logică dată fiind dubla sa ipostază: de edil pe care încă în toamnă, înainte de finalizarea marilor proiecte, sondajele (inclusiv al adversarilor) îl cotau cu 70%, şi de secretar general al unui partid căruia trebuie să-i ofere exemplul personal.

Chestiunea fiind clarificată, necunoscutele îi privesc pe ceilalţi. La PSD, partid "îngheţat" mai abitir decât clienţii unui CET matusalemic de care ţineau cu dinţii, soluţia e testată în laboratoarele interne fără pic de imaginaţie. Ioan Mang trage la Consiliul Judeţean, unde speră dacă nu să obţină şefia cu ajutorul UDMR, măcar să-i paralizeze pe liberali printr-un număr mare de consilieri, pentru ca la toamnă să se retragă în Senat. La Primărie, după ce tot Mang i-a dat brânci singurului viceprimar pesedist al Oradiei din ultimul sfert de veac, urmează să-l arunce pe prefectul Claudiu Pop, cel care spera să-l bată pe vicele Mircea Mălan, dar va trebui să facă balet cu Ilie Bolojan. Nu de alta, dar l-a sprijinit (cu temei) pe trei fronturi majore cu riscul de a fi şi el în contrasens cu ai săi: Oradea Mare, mutarea Muzeului în Cetate şi centura metropolitană.

Cu UDMR situaţia se complică. Şifonat de DNA, singurul şef de partid din Bihor ce putea fi considerat "baron", Alexandru Kiss, a anunţat pe un site despre care se spune că e controlat chiar de UDMR că nu va mai candida pe 5 iunie. Dacă, după ce l-a mâniat prin puciul de anul trecut, îi va reintra în graţii, candidatul la judeţ ar putea fi Szabo Odon. Dacă nu, cum se zvoneşte, Kiss va încerca să rămână în joc prin fideli de tip Pasztor Sandor, trimis la înaintare şi în 2012, iar la Primărie să mai tragă un bilet, tot ca atunci, Cseke Attila. Aura de ministru reformator al Sănătăţii, câştigată corect, nu-i va mai fi însă suficientă acestuia, iar artificiile de campanie de genul vitaminei C îl vor ridiculiza de-a dreptul, ştafeta fiind acum mult mai sus.

Buba cea mai mare o are, însă, PNL. Criticat chiar în interiorul partidului pentru lentoarea cu care mişcă CJ, pentru lipsa curselor externe ori nefinalizarea Muzeului, asta ca să nu mai vorbim de refuzul său de a-şi asuma mutarea Muzeului în Cetate după ce promisese public acest lucru, lui Cornel Popa, cel care i-a urcat pe liberali de la 2% la nr. 1 în judeţ, îi pot aminti chiar propriii colegi spusele lui Stalin: "Pentru meritele din trecut îi ridicăm statuie, pentru greşelile din prezent îi tăiem capul!". Întrebarea e dacă va aştepta execuţia sau va anunţa joia aceasta că vrea să-şi reia cariera de parlamentar. Necunoscuta e, deci, cu cine va face tandem căpitanul de cursă lungă Bolojan?