Foaierul Teatrului Regina Maria a găzduit marţi lansarea candidaturilor lui Ilie Bolojan şi Cornel Popa la cele mai importante funcţii din administraţia publică locală a judeţului, Primăria Oradea şi preşedinţia Consiliului Judeţean, în prezenţa senatorului PSD Ioan Mang, a deputaţilor Lucia Varga (PNL), Sonia Drăghici şi Ioan Roman (PSD), a consilierilor locali Nicolae Manea, Ioan Cupşa, Dan Octavian şi viceprimăriţei Florica Cherecheş (PNL), consilierilor locali Ovidiu Mureşan şi Bogdan Hossu (PSD), vicepreşedintelui CJ Dumitru Voloşeniuc (PNL), consilierilor judeţeni Ionuţ Gheorghe (PNL) şi Ovidiu Copil (PSD), precum şi a altor reprezentanţi ai celor două formaţiuni.
Bolojan - "încăpăţânatul" "primar-pedeapsă"
Cel care a făcut oficiile de prezentator la pupitrul cu microfon amplasat în faţa siglei USL a fost Claudiu Pop (propus de PSD pentru funcţia de viceprimar ce revine acestui partid din partea alianţei), care i-a făcut primarului liberal un portret concis şi măgulitor, nu înainte însă de a sublinia că pentru prima oară "orădenii şi bihoreni au şansa de a avea la conducerea Primăriei şi Consiliului Judeţean oameni care vorbesc aceeaşi limbă cu cea a Guvernului", deoarece din toamnă premier va fi Victor Ponta, în care Oradea şi Bihorul vor avea un sprijinitor pentru proiectele de dezvoltare.
"Vreau să-l prezint pe domnul Ilie Bolojan, un om despre care se spun şi se vor mai spune multe, unele bune, altele mai puţin bune. Unii spun, de exemplu, că este încăpăţânat. Eu spun însă că este determinat", l-a portretizat Pop pe primarul în funcţie, amintind de "încăpăţânarea" cu care a ţinut să realizeze Podul Sovata, puternic contestat la vremea proiectării, dar tot atât de apreciat acum, când orădenii îşi dau seama cât este de util.
"Unii, care au fost la conducere şi doar s-au prefăcut că administrează oraşul, i-au spus primarul-pedeapsă", a continuat Pop, amintind şi aici că Bolojan s-a ţinut de cuvânt, respectându-şi promisiunea din 2008 de a creşte calitatea serviciilor publice, făcând "ordine în Primărie", spre deosebire de cei care, înaintea sa, adică fosta administraţie PDL a oraşului, "rezolvau problemele în locuri întunecoase".
Pop a amintit, de asemenea, că actualului primar i se datorează aproape 30 de proiecte cu fonduri europene în valoare de 168 milioane euro, precum Parcul Industrial, care au dus la schimbarea în bine a feţei oraşului, dar şi la dezvoltarea sa economică, în mandatul lui Bolojan fiind create în Oradea peste 1.000 de locuri de muncă doar în Parcul Industrial din Şoseaua Borşului.
Bolojan: "În 2016, toate cartierele vor fi asfaltate"
Ajuns la microfon, candidatul USL la Primărie a expus principalele direcţii pe care vrea să meargă în următorul mandat şi declarându-se optimist cu privire la şansele sale pentru încă unul nou.
"Am parcurs acest mandat într-un context care n-a fost favorabil", a amintit Bolojan, precizând că ultimii trei ani s-au caracterizat prin criză la nivel naţional, prin opoziţia cu Guvernul (care nu a acordat atenţia cuvenită Oradiei) şi printr-o "competiţie de multe ori nu corectă" a altor mari oraşe din zonă (aluzie, probabil, la Cluj, răsfăţat cu fonduri de la Guvern, spre deosebire de Oradea).
"Ce avem noi de făcut? Să urmăm câteva direcţii, pentru că dacă nu urmezi o direcţie nu ajungi nicăieri", a spus primarul, înşirându-şi apoi obiectivele pentru următorii patru ani, subsumate premisei că "motorul dezvoltării este creşterea economică", motiv pentru care vrea ca la Oradea să există firme care să producă un volum cât mai mare de mărfuri şi servicii.
În ce priveşte atragerea investiţiilor şi crearea de noi locuri de muncă, Bolojan a afirmat că dacă orădenii îşi vor arăta din nou încrederea în el va continua să pună la dispoziţia investitorilor amplasamente atractive pentru parcuri industriale la fel de transparent ca până acum, urmând să preia activele fostului CET II din zona Ogorului şi să amenajeze încă două parcuri industriale, care să fie racordate la utilităţi.
"O infrastructură bună nu-ţi garantează dezvoltarea, dar una proastă în mod sigur este o piedică în calea ei", a spus Bolojan, motiv pentru care a afirmat că va susţine, împreună cu Consiliul Judeţean, dezvoltarea infrastructurii Aeroportului pentru ca la Oradea să aterizeze şi să decoleze curse spre destinaţii din Europa, iar în privinţa infrastructurii rutiere - pe lângă centură, podurile şi străzile noi deja făcute - va finaliza podul Dragoş Vodă şi va asigura asfaltarea tuturor străzilor din toate cartierele vechi până în 2016. De asemenea, a specificat Bolojan, în noul său mandat municipalitatea va asigura înlocuirea tuturor reţelelor de apă şi canalizare din oraş, precum şi extinderea reţelelor în cartierele noi.
Atenţie la educaţie, turism şi sănătate
Bolojan a spus că Primăria va asigura reabilitarea tuturor unităţilor de învăţământ, începând cu colegiile Mihai Eminescu şi Iosif Vulcan, va finaliza campusul colegiului Partenie Cosma (realizat deja parţial, cu fonduri exclusiv ale municipalităţii), va sprijini financiar toate unităţile care vor încuraja învăţământul tehnic, va impune creşterea standardelor la toate şcolile de cartier şi va susţine financiar elevii performanţi, iar în ce priveşte Universitatea va continua demersurile pentru ca această instituţie să majoreze ponderea învăţământului tehnic, în acord cu cerinţele pieţei muncii, "ca să nu mai avem atâţia absolvenţi şomeri cu diplome".
În privinţa patrimoniului, primarul a afirmat că va continua revitalizarea centrului istoric al Oradiei prin reabilitarea clădirilor vechi şi a Pasajului Vulturul Negru, prin extinderea spaţiilor pietonale şi creşterea numărului de manifestări culturale, va finaliza reabilitarea Cetăţii şi transformarea Ştrandului Municipal în Aquaparc cu apă geotermală.
În sănătate, primarul a spus că sub conducerea sa municipalitatea va continua concentrarea activităţii în spitale modernizate, va finaliza Centrul de Oncologie, va construi Centrul de intervenţie în accidente vasculare cerebrale, va integra Clinica Maria în cadrul Spitalului Municipal şi va atrage medici valoroşi în paralel cu creşterea calificării medicilor orădeni în specializările deficitare.
Pe partea de protecţie socială, Ilie Bolojan intenţionează să continue dezvoltarea parteneriatelor cu organizaţiile neguvernamentale care au dovedit că lucrează efectiv, încurajând îngrijirea vârstnicilor la domiciliu.
Parcuri plus înnoirea cartierelor vechi
Un alt obiectiv anunţat de primarul în exerciţiu pentru al doilea mandat este îmbunătăţirea condiţiilor de locuire în cartierele de blocuri, prin continuarea amenajării a noi spaţii de parcare, astfel încât "până în 2016 nicio maşină nu va mai parca pe pământ, ci pe locuri asfaltate", asigurarea termoficării la un preţ acceptabil printr-o termocentrală nouă şi cu reţele reabilitate, pentru stoparea pierderilor (care acum ajung la aproape 40% din energia produsă), continuarea izolării termice a blocurilor şi continuarea colaborării cu asociaţiile de proprietari, astfel încât aleile şi spaţiile dintre blocuri să fie întreţinute civilizat.
Primarul Ilie Bolojan a afirmat, de asemenea, că va continua politica începută în 2008 pentru crearea a noi parcuri şi zone de agrement, prin finalizarea amenajării malurilor Crişului, a zonei Silvaş şi a Dealului Ciuperca, şi că până în 2016 fiecare cartier va avea câte un parc nou, începând din Ioşia, Oncea, Nufărul II, Tokay, Louis Pasteur, etc.
Tot în ce priveşte mediul, Bolojan a spus că va continua politica de încurajare a celor care folosesc OTL-ul sau care se deplasează cu bicicletele ori pe jos, va finaliza (chiar în toamnă) lucrările la Grădina Zoologică (modernizată şi extinsă pe o suprafaţă dublă decât cea de până în 2008) şi va împăduri noi terenuri, începând cu centura oraşului şi continuând cu cea a celor 77 hectare din incinta Uzinei de Apă.
"Problema noastră nu este atât să câştigăm aceste alegeri, ci să câştigăm pentru a construi, să câştigăm de o manieră în care metodele să fie oneste, pentru că altfel metodele se întorc împotriva ta", a încheiat Bolojan, adresându-se colegilor din USL, pe care i-a invitat ca "din 11 iunie să punem în practică, în continuare, aceste obiective".
Popa - discurs citit, 5 priorităţi
Spre deosebire de Ilie Bolojan, candidatul USL pentru şefia CJ, Cornel Popa, a preferat să citească un discurs în care a pus accent pe ceea ce a făcut până acum pentru judeţul Bihor, pentru care a susţinut proiectul Autostrăzii Transilvania, cel al înfiinţării Parcului Natural Munţii Apuseni, dar şi proiecte precum modernizarea spitalelor, drumurilor şi infrastructurii de apă şi canalizare.
"Cei care mă cunosc ştiu că sunt un om obişnuit să acţioneze şi abia apoi să vorbească, un om care preferă să stea mai mult pe teren cu oamenii decât la birou", s-a descris Popa, adăugând că după două mandate de deputat şi unul de senator a decis "să mă întorc acasă", "decis să candidez la preşedinţia Consiliului Judeţean, şi nu am emoţii pentru asta fiindcă voi face aceleaşi lucruri ca până acum: la fel voi munci, cu aceeaşi încăpăţânare îmi voi duce proiectele la capăt".
Popa a declarat că se simte pregătit pentru noua poziţie, de preşedinte al CJ, "şi pentru că sunt alături de oameni care, la fel ca mine, înţeleg să nu renunţe când îşi propun ceva, oameni pentru care credinţa, onoarea, dreptatea şi corectitudinea contează la fel de mult ca pentru mine".
În finalul scurtului său speech, Popa a spus că "mă angajez la următoarele cinci priorităţi: o mai bună administrare şi dezvoltare a judeţului, încurajarea mediului de afaceri şi stimularea înfiinţări a noi locuri de muncă, dezvoltarea agriculturii şi a satului, îmbunătăţirea condiţiilor şi calităţii serviciilor oferite în spitale şi şcoli şi o politică socială corectă pentru pensionari şi alte categorii defavorizate".
Mang: localele, primul pas pentru înlăturarea PDL
Înaintea lui Cornel Popa, a vorbit preşedintele PSD Bihor, Ioan Mang, care a fost caracterizat de Claudiu Pop ca "vizionar" (pentru că împreună cu Cornel Popa a semnat un protocol de colaborare între PNL şi PSD în plan judeţean cu 6 luni înaintea înfiinţării USL), "înţelept" (fiindcă a ştiut să estompeze orgoliile PSD-iştilor care voiau să candideze în detrimentul unor liberali mai bine cotaţi) şi "luptător" (pentru că a susţinut şi va susţine proiectele de dezvoltarea ale Oradiei şi Bihorului în Parlament).
Mang a afirmat că alegerile locale sunt "mai importante decât oricând în ultimii 20 de ani", întrucât trebuie să fie "primul pas" pentru înlăturarea actualei puteri PDL, care "a uitat de cetăţeni, a vorbit despre descentralizare şi a făcut o şi mai mare centralizare" şi care a distrus sistemele de sănătate şi de educaţie.