Când urnele vorbesc politicienii trebuie să tacă, cere o regulă nescrisă a democraţiei, în timp ce despre sondajele de opinie se spune că, deşi nu exprimă 100% vocea poporului, totuşi, o anticipează, astfel că sunt instrumentul de lucru preferat al politicienilor.

În Bihor, cu un an înaintea alegerilor locale, toate formaţiunile parlamentare şi-au comandat deja sondajele menite să indice candidaţii cu şansele cele mai mari, dar şi problemele pe care alegătorii vor ca aceştia să le rezolve, astfel încât partidele să ştie exact ce mesaje să transmită în campanii.

BIHOREANUL este singura publicaţie care a aflat rezultatele sondajelor, în pofida străşniciei cu care au fost ele secretizate, şi vă prezintă atât numele candidaţilor care ne pot cere voturile anul viitor, cât şi cotele cu care sunt creditaţi.

USL, rivalitate în alianţă

Încă de la înfiinţarea Uniunii Social-Liberale Bihor, cele două mari formaţiuni componente, PSD şi PNL, plus liliputanul PC, s-au jurat că, vorba liderului social-democrat Ioan Mang, Uniunea "va dura atâta timp cât Dumnezeu nu ne va lua minţile". Solidaritatea afişată în conferinţele de presă nu caracteriza însă relaţiile interne dintre partide. Ca dovadă, imediat ce a devenit clar că omul USL pentru Oradea nu poate fi decât Ilie Bolojan, pentru candidatura la cealaltă demnitate importantă, aceea de preşedinte al Consiliului Judeţean, s-au contrat de la început cei doi senatori aflaţi la cârma PNL, Cornel Popa, respectiv PSD, Ioan Mang.

Aflat la primul mandat, şi acela primit după ce, în 2008, în colegiul uninominal Oradea se clasase pe locul al patrulea, Mang a emis totuşi pretenţii la şefia CJ invocând principiul egalităţii în cadrul USL. Fără a ţine cont că, obiectiv, nu se putea socoti egalul liberalului Cornel Popa, aflat la al treilea mandat parlamentar şi, deci, cu o notorietate superioară în întregul judeţ. Ca urmare, criteriul după care candidatura la şefia judeţului urma să fie tranşată era sondajul de opinie, prin care bihorenii să spună pe cine preferă din partea opoziţiei unite.

Start furat

04 Ioan Mang.jpgLa începutul verii, ambiţia de a candida l-a împins pe Ioan Mang (foto) să facă propriul "sondaj", invitând bihorenii să-i răspundă, sub promisiunea unor "premii", la cele 85.000 de chestionare în română şi maghiară pe care le-a distribuit în municipii, oraşe şi comune.

Fluturaşul conţinea însă toate elementele unei campanii electorale. Pe copertă avea poza politicianului cu lozinci precum "Senatorul tău pentru Bihor", "Problema ta mă preocupă! Ideea ta mă interesează" şi "Contactează-mă! Pentru mine tu contezi!", iar în interior acesta ataca direct liberalii de la conducerea CJ. "Din păcate, în ultimii ani judeţul a stagnat şi este încă departe de stadiul la care ne-am dori cu toţii să ajungă. Chiar şi cei care au condus în ultimii ani Consiliul Judeţean sunt nemulţumiţi de ceea ce s-a întâmplat în Bihor, recunoscând că a fost un mandat nereuşit şi că nu au realizat ceea ce au promis în 2008. Doresc să schimbăm această stare de lucruri", arăta Mang în chestionar.

După nici două luni, i-au răspuns 4.000 de bihoreni, pe care politicianul i-a premiat, prin tragere la sorţi, cu 103 aparate electronice şi electrocasnice. Cum se va vedea, degeaba...

Replică liberală

În contrapondere, liberalii bihoreni şi-au luat măsuri de precauţie, comandând un sondaj de uz intern, ca uvertură la cele oficiale pe care, potrivit protocolului USL, ambele partide erau obligate să le facă.

Aşa numitul "sondaj de calibrare", intrat în posesia BIHOREANULUI, a fost realizat de Gallup între 31 mai-14 iunie, pe 2.366 locuitori, din care 1.174 din Oradea, aleşi aleatoriu şi chestionaţi faţă în faţă, cu o marjă de eroare de +/- 4% în municipiu, respectiv +/-3,2% în restul judeţului.

În esenţă, studiul preliminar a confirmat că Ilie Bolojan conduce detaşat la Oradea, iar Cornel Popa are cele mai mari şanse la şefia judeţului, mult peste aliatul PSD-ist, UDMR înregistrând un uşor regres faţă de 2008, iar PDL continuând degringolada începută atunci.

Favoriţi şi "no name"

În Oradea, de primarul Ilie Bolojan s-au declarat foarte mulţumiţi 15% dintre orădeni iar mulţumiţi 56,9%, numai 15,3% fiind nemulţumiţi şi 1,9% foarte nemulţumiţi. Rezultatul? La clasica întrebare "dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri pe cine aţi vota?", pe Bolojan l-au indicat 65,1%, pe Rozalia Biro (UDMR) 8,9%, pe liderul PSD Oradea Claudiu Pop 6,1%. Alţi 5,8% au spus că-l preferă pe Mang, 4,3% pe viceprimarul liberal Gheorghe Carp, 2,6% pe prefectul Gavrilă Ghilea (PDL) şi 1% pe Dorin Corcheş (liderul PDL Oradea), în timp ce 6,3% au spus că nu ştiu cu cine vor vota sau nu au răspuns. La Consiliul Local, tot PNL ar fi pe primul loc, cu 40,5%, urmat de PSD (17%), PDL (11,9%) şi UDMR (9,7%).

La conducerea judeţului, conform aceluiaşi sondaj, cel mai mare scor l-ar lua Cornel Popa (cu 28,1%), urmat de actualul deţinător al funcţiei, tot liberal, Radu Ţîrle (21,6%), pe locul trei clasându-se PSD-istul Ioan Mang (12,8%), urmat de fostul ministru al Sănătăţii, Cseke Attila (8,7%), de actualul prefect Gavrilă Ghilea (7,6%), de liderul UDMR Alexandru Kiss (6,1%) şi de liberalul Dumitru Voloşeniuc (1,9%). La votul politic, lista de consilieri judeţeni a PNL ar fi votată de 40,9% dintre bihoreni, cea a PSD de 18,1%, în timp ce PDL ar obţine 12,8%, UDMR 10,6%, iar UNPR, Partidul Poporului-Dan Diaconescu (încă neînregistrat), PNG-ul lui Gigi Becali, Partidul Verzilor şi PNŢCD ar lua în total 5,5% din sufragii.

Candidaţii, lista lungă

Sondajele oficiale, singurele care contează în desemnarea candidaţilor USL, au confirmat, cu variaţii nesemnificative, clasamentul deja prefigurat de liberali, căzând de acord şi asupra prezenţei la vot: la alegerile locale ar urma să se prezinte în mod sigur 54% dintre bihoreni (19% probabil da, 7% probabil nu, iar 17% sigur nu). Noul sondaj comandat de PNL a fost efectuat de Westside (o subsidiară Gallup) între 11-25 iunie, pe 1.207 persoane, cu o marjă de eroare de +/- 2,9% în judeţ şi respectiv +/- 4% în municipiu. Cel al PSD a fost realizat în iulie de CSCI (Centrul de Sociologie şi Cercetări InfoPolitic), pe 1.200 subiecţi, cu o marjă de +/- 2%.

Sondajele au luat în calcul nu doar reprezentanţii PNL şi PSD, ci şi potenţialii adversari. Din partea PDL au intrat în calculele pentru Oradea Dorin Corcheş, dar şi Ioan Mihaiu, şeful Finanţelor Publice Bihor (deşi acesta fusese promovat în funcţie de PSD în 2009), iar pentru CJ a fost vizat Gavrilă Ghilea. De la UDMR au fost luaţi în calcul Rozalia Biro pentru Oradea, iar pentru CJ liderul formaţiunii, Alexandru Kiss, ceilalţi politicieni puşi la socoteală fiind reprezentanţii PRM Mihai Drecin (şi la Primărie, şi la CJ), UNPR (Dan Păcală la Primărie, Gheorghe Pintea la CJ) şi ai PPDD (Gheorghe Brişcan la Oradea, Irina Mărieş la judeţ).

Bolojan, la sigur

Pentru aflarea intenţiei de vot a orădenilor, atât sondajul Westside-Gallup cât şi cel al CSCI au avansat ipoteza că fiecare politician din PNL, PSD şi PC ar putea concura în numele propriului partid, dar şi aceea că va candida sub sigla USL.

Rezultatele au arătat că dacă ar candida sub steagul PNL, Ilie Bolojan ar obţine un scor uriaş, de 77% conform sondajului comandat de liberali, respectiv de 66% potrivit celui plătit de PSD. Dacă ar candida în numele USL, acelaşi Bolojan ar obţine şi mai mult, adică 79% conform Westside-Gallup, respectiv 71% potrivit CSCI. Concluzia? Singur sau susţinut de social-democraţi, actualul primar al Oradiei va fi lipsit anul viitor de orice emoţie.

În ce priveşte competitorii, dacă Bolojan va fi candidatul opoziţiei unite, aceştia s-ar clasa mult în coada actualului primar. Conform Westside, pe locul secund ar ajunge, absolut şocant, candidatul PPDD Gheorghe Brişcan (6%), urmat de PDL-istul Ioan Mihaiu şi PRM-istul Mihai Drecin (5% fiecare), iar Rozalia Biro ar lua un neverosimil 2%. Varianta realizată de CSCI pare mult mai reală: potrivit acesteia, Biro ar fi pe locul secund cu 12%, urmată de Mihaiu cu 5% şi de Brişcan cu 2%.

În ce priveşte votul politic, la consilierii municipali, în sondajul Westside PNL ar câştiga cu 37%, urmat de PSD (21%), PDL (17%) şi UDMR (8%), în timp ce în sondajul comandat de PSD liberalii ar fi tot primii, dar cu 36%, urmaţi de social-democraţi (26%), de UDMR (15%) şi PDL (12%).

Câştigător ca Popa

La judeţ, sondajele au luat în calcul, la fel ca pentru municipiu, atât varianta potrivit căreia politicienii din USL vor candida fiecare pentru propriul partid, cât şi cea sub sigla Uniunii. În prima ipoteză, conform Westside, Popa ar obţine 39% din voturi, urmat de Mang (18%), Kiss (15%), Ghilea (12%) şi Irina Mărieş de la PPDD (8%). Potrivit CSCI, pe primul loc ar fi tot Popa, dar cu 35%, urmat de Mang (24%), de Kiss (16%), Ghilea (13%) şi Mărieş (6%).

În a doua variantă, dacă Popa ar candida în numele USL, conform sondajului Westside ar lua 51%, urmat de Ghilea (20%) şi de Kiss (18%), iar potrivit CSCI ar câştiga cu 48%, urmat de Kiss cu 20% şi de Ghilea cu 17%. Dacă în numele USL ar candida Mang, potrivit Westside acesta ar câştiga cu 38%, iar conform CSCI cu 45%. Dacă sub sigla USL ar candida conservatorul Octavian Bara, acesta ar pierde cu 24% în faţa PDL-istului Ghilea (care ar lua 25%). Concluzia e limpede şi aici: Popa e cel mai bine cotat.

În ce priveşte votul politic, adică listele de consilieri judeţeni, potrivit Westside USL ar câştiga cu 40%, urmată de UDMR (24%) şi de PDL (15%), în timp ce conform CSCI Uniunea ar fi votată de 50% din bihoreni, PDL de 17%, iar UDMR de 15%.

PDL caută kamikaze

Rezultatele cu care Westside şi CSCI îi creditează pe candidaţii USL, şi în mod special pe Bolojan şi Popa, sunt confirmate în mod surprinzător de preşedintele PDL Bihor, Ştefan Seremi. "Şi în sondajul nostru Bolojan are 66%", recunoaşte Seremi, refuzând însă orice referire la situaţia partidului în ce priveşte Consiliul Judeţean.

04 Vasile Blaga.jpgPotrivit surselor BIHOREANULUI, şi datele PDL arată că în municipiu finanţistul Ioan Mihaiu nu reuşeşte să sară de 10%, dar PDL-iştii orădeni nici nu s-ar supăra, dat fiind scorul lui Bolojan. În schimb, în judeţ, partidul a luat în calcul două variante, Gavrilă Ghilea şi Vasile Blaga (foto), dar nici una nu ar fi dătătoare de speranţe, aşa că militanţii sunt îngrijoraţi. Actualul prefect ar lua sub 20%, iar fostul ministru al Administraţiei şi Internelor nu l-ar depăşi decât cu 4-5 procente. Motiv pentru care, oricât l-au rugat colegii, Blaga a refuzat candidatura, mai ales că planurile îi sunt mult mai ambiţioase, vizând preluarea şefiei partidului la nivel central, în 2013, când actuala echipă Băsescu-Boc-Udrea va fi pierdut puterea.

Triumvirat USL-UDMR

Chiar dacă până la anul mai e mult, politicienii şi sociologii cred că trendul indicat de cercetările realizate în această vară nu mai poate fi răsturnat, iar câştigători vor fi favoriţii actualelelor sondaje. Altfel spus, se mai pot pierde sau acumula câteva procente, dar nu cât să se schimbe ordinea în clasament. Ceea ce, concret, ar însemna că după alegeri, PDL se va înşuruba în afara podiumului, în timp ce PNL, PSD şi UDMR ar conduce atât Oradea, cât şi Bihorul.

De altfel, USL Bihor a şi încheiat cu UDMR un protocol valabil până în 2016, ce impune ca, atunci când un partid câştigă Primăria Oradea sau preşedinţia Consiliului Judeţean, celelalte două să aibă câte o poziţie de viceprimar, respectiv de vicepreşedinte al CJ. Aşa că, de pe acum, aceasta este singura necunoscută: cine va fi viitorul viceprimar PSD-ist al Oradiei, şi cine vicepreşedintele social-democrat al Consiliului Judeţean. Restul e statistică...


"Dacă se trece la regionalizare, nimeni nu l-ar putea învinge pe domnul Vasile Blaga, fiindcă nimeni nu are notorietatea lui pe mai multe judeţe"

Preşedintele PDL Bihor, Ştefan Seremi, se agaţă şi de un pai, în speranţa că fostul ministru al Internelor va salva organizaţia dacă Bihorul, Sălajul şi Satu Mare ar constitui o singură regiune, iar Blaga ar accepta candidatura la conducerea ei. Prea mulţi dacă, totuşi...


PRIMARI "PE VIAŢĂ"
Schimbare pe sfert

Sondajul Westside-Gallup (singurul care a studiat acest aspect) arată că în 2012 trei sferturi dintre primarii bihoreni aflaţi în funcţie îşi vor înnoi mandatele, ajutaţi de faptul că lupta va fi tranşată, conform noii legi, dintr-un singur tur de scrutin.

PDL are cele mai mari şanse de a-şi păstra primarii în Sântandrei (unde 80% din localnici sunt foarte mulţumiţi, iar 20% mulţumiţi), Ştei, Ciumeghiu, Mădăras, Rieni, Nucet, Vaşcău şi Măgeşti. Dintre liberali pot fi realeşi lejer primarii din Beiuş, Aleşd, Tileagd, Suplac, Abram, Avram Iancu, Câmpani, Vârciorog, Pomezeu, Bratca, Vadu Crişului, Oşorhei, Tinca. Primarii UDMR cu şanse mari la un nou mandat sunt cei din Salonta, Diosig, Roşiori, Tăuteu, Lugaşu de Jos, iar dintre PSD-işti cei din Popeşti, Cefa, Sâmbăta, Drăgăneşti, Ineu şi Aştileu.

Între primarii UDMR care îşi pot pierde funcţiile sunt cei din Valea lui Mihai şi Săcueni. Edilii PDL cu aceeaşi problemă sunt cei din Marghita şi Finiş, în timp ce dintre liberali ar putea "zbura" cei din Nojorid şi Hidişelu de Sus.


REMEMBER
2008. Anul rocadei

În 2008 PDL pierdea "en fanfare" poziţia de primadonă a scenei politice locale. După o campanie agresivă, în care s-au îngrijit mai mult să-l încondeieze pe Bolojan ("Bolo-Sifonolo, omul fraţilor Micula" e doar un exemplu) decât să-şi prezinte propriile programe, democrat-liberalii au pierdut atât Primăria, prin Mihai Groza (socotit la rându-i de către Bolojan ca fiind "ghiocelul" obedient al lui Petru Filip), cât şi Consiliul Judeţean (unde Ştefan Seremi şi-a încropit pe ultima sută de metri imaginea de "român" după ce opt ani făcuse tandem la şefia CJ cu liderul UDMR, Alexandru Kiss).

La Oradea Bolojan a câştigat în premieră din primul tur cu 50,4%, urmat de Mihai Groza (20,5%), de Rozalia Biro (20,1%) şi de PSD-istul Dan Matei (3,4%). PNL a cucerit şi Consiliul Municipal, luând 31,3% din voturile orădenilor, urmat de PDL (21,4%), UDMR (21,3%) şi PSD (8,4%).

La judeţ, Radu Ţîrle a câştigat cu 27,93%, urmat de Alexandru Kiss (23,4%), de Ţtefan Seremi (23%) şi de Mihai Bar (14,3%).