În 2008, când înfrunta maşinăria PDL, plus marionetele (dacă aţi uitat, amintesc două: "independentul" Raita şi "ţărănistul" Hanaş), Ilie Bolojan câştiga Primăria Oradiei de unul singur şi din primul tur. "Curăţenie în oraş, ordine în Primărie!" mi s-a părut o propunere decentă, nu un slogan pasager, ca atare m-am numărat şi eu printre orădenii care l-au votat.

Cu timpul, în ce priveşte curăţenia, am văzut determinarea primarului de a se ţine de cuvânt. Recunoaştem sau nu, multe locuri au devenit mai îngrijite, iar utilajele RER îşi fac treaba nu doar pe sub geamurile primarului, ci şi pe străzi unde, până acum doi ani, orădenii nici nu visau la salubrizare. La fel, deşi se mai sacrifică un plop din raţiuni edilitare, numai orbii nu văd plantările făcute în toate cartierele.

La capitolul "ordine în Primărie", nu am mai auzit cetăţeni care să se fi plâns că n-au ce căuta după acte fără o "atenţie", chiar dacă - după tăierea salariilor - era de aşteptat ca tentaţiile funcţionarilor să crească măcar cu 25%.

La "ordine" includ însă nu doar Primăria, ci şi societăţile municipalităţii. La RAPAS, deşi numise un manager PNL-ist (Romulus Cosma), Bolojan l-a trimis la plimbare când s-au înmulţit indiciile că nu făcea treabă şi că şefii mai mici îşi făceau de cap. La OTL, din fericire, n-a fost cazul unui al doilea val de curăţenie, pentru că aici, în opinia mea, e cel mai bun manager (o spun, deşi e membru UDMR, fără ezitare).

Problema lui Bolojan apare la directorii puşi de UDMR care o fac de oaie şi de care primarul nu se atinge, probabil să nu-şi lezeze partenerii locali. Nu pot să nu mă gândesc bunăoară că, deşi prinsă cu ocaua mică, şefa de la Zoo, Daiana Gender, rămâne pe funcţie.

Mult mai periculoasă se prefigurează însă situaţia de la Compania de Apă, unde managerul Ovidiu Gavra e copleşit de directoarea economică Kuntz Aniko, cunoscută în instituţie ca adevărata şefă, doar pentru că are spate politic. Mai nou, în loc să stea "la cutie" pentru că a tergiversat proceduri ce pot duce la pierderea a 1,1 milioane euro dintr-un contract prost executat de o firmă pe care n-a penalizat-o, aceasta primeşte întăriri din partea unui alt UDMR-ist, numit în Consiliul de Administraţie deşi a scos bani grei din afaceri cu Compania. Nu vreau să cred, cum se zice prin târg, că tandemul Kuntz-Balogh ar avea misiunea să direcţioneze "unde trebuie" comisioanele mega-proiectului Aparegio, de 102 milioane euro, destinat extinderii în judeţ a reţelelor de apă şi canalizare, dar nici nu pot ignora probabilitatea, având în vedere "cazierul" celor doi.

Pe scurt, dacă primarul nu e "mânjit", cred că n-ar trebui să-i lase nici pe aliaţi să-i strice reputaţia. Ar fi indicat să stea cu ochii pe indivizi ca aceştia ca pe butelie. Nu pentru că-s unguri - Doamne fereşte! - ci, dimpotrivă, pentru că par mai români în apucături decât majoritarii...