Cine şi-a imaginat că Ilie Bolojan va renunţa la planul de unire cu Sînmartinul nu-l cunoaşte. Cu o încăpăţânare pe care şi catârii ar fi invidioşi, edilul vrea cu orice preţ să transforme Oradea în oraş turistic. Dacă până acum nu am avut o temă de campanie, iată că Bolojan ne-a servit una care va eclipsa toate celelalte chestiuni puse pe tapet. Un proiect pur administrativ devine, la alegeri, o miză politică.

Poate că de data asta primarul va fi suficient de abil să cupleze la campania pro-unire încă un partid, de pildă UDMR-ul. Altfel, unificarea cu Sînmartinul pare doar proiectul său şi al liberalilor, când de fapt ar trebui să fie al tuturor orădenilor. Iar un UDMR fără penalul Kiss Alexandru şi cu un Szabo Odon tras pe linie moartă poate fi frecventabil.

Miza proiectului "Oradea oraş turistic" este uriaşă. Parcurile industriale au ajuns la un anume grad de maturitate, astfel că de-acum înainte foarte multe locuri de muncă nu vor mai înghiţi. E de domeniul evidenţei că singura nişă de dezvoltare este turismul. Cu o Universitate modestă, ce nu poate depăşi nivelul profesorilor care o populează, Oradea nu se poate bizui pe IT sau tehnologii avansate. Nu are rost să ne amăgim: vom putea şcolariza mult mai uşor chelneri şi bucătari decât programatori.

Iată de ce unirea cu Sânmartinul este mai mult decât un moft al primarului, e o şansă uriaşă de a asigura un viitor decent cetăţenilor urbei. Nu cred că e o ruşine că, în loc de avioane, faci fripturi. Important este să trăieşti bine din ceea ce faci.