Săptămâna trecută, după o şedinţă a Asociaţiei Municipiilor din România, al cărui preşedinte executiv este, primarul Oradiei a făcut Guvernului o propunere revoluţionară: să mute o parte din fondurile PNDL către cofinanţarea proiectelor cu fonduri UE. 

Aşa-zisul Program Naţional de Dezvoltare Locală inventat de Liviu Dragnea în 2012, când era vicepremier sub Ponta, alocă munţi de bani (până în prezent peste 36 miliarde lei) pentru primari de comune şi orăşele, sub pretextul unor proiecte de dezvoltare locală. Unele cu obiective în principiu corecte (construirea unor reţele de apă şi canalizare), altele discutabile (renovarea de şcoli în comunităţi fără copii ori de cămine culturale în sate depopulate). În realitate, PNDL n-a fost decât un instrument prin care, pe bani grei din împrumuturi (doar valoarea obiectivelor aprobate pe 2019 este de 1,8 miliarde lei), PSD a plătit supuşenia primarilor, pentru ca aceştia, la schimb, să livreze voturi când Partidul le cere. 

"Există proiecte PNDL care nu generează nici creşteri economice în viitor, nici nu au o logică a rentabilităţii. Exemplul unei comune din Bihor, unde s-au reconstruit prin PNDL grădiniţe care acum sunt goale, pentru că nu există copii, iar una va fi transformată în capelă", spunea Bolojan, referindu-se chiar la o descoperire a BIHOREANULUI, care a scris despre bani tocaţi inutil de Primăria comunei Sâmbăta. "Cred că e mai fezabil ca aceşti bani, în urma unei analize de prioritizare, să se aloce pentru cofinanţarea proiectelor europene, care să aducă plusvaloare pentru comunităţi", spunea Bolojan.

Partea proastă e că nimeni din PNL n-a procesat propunerea primarului. O lipsă de reacţie cu atât mai contrariantă cu cât, tot săptămâna trecută, ministrul Lucrărilor Publice a anunţat rezultatele unui control dispus pentru verificarea situaţiilor de lucrări aferente celor 1.005 cereri de plată formulate toamna asta de primari pe PNDL. Inspecţia în Construcţii a găsit neconcordanţe flagrante între situaţia din teren şi cea din hârtii în 187 cazuri, Ministerul refuzând plăţi de 146 milioane lei. Şi, sunt convins, e doar vârful aisbergului... 

Dacă propunerea lui Bolojan ar fi luată în serios măcar de propriii colegi, banii care ar rămâne la PNDL ar putea fi cheltuiţi pentru a aduce dezvoltare reală, de pildă să lege comune şi oraşe prin şosele, să le conecteze la magistrale de gaz. Restul, da, pentru a cofinanţa proiecte pe banii UE, căci ştiţi povestea aia, cu coşul de peşte pentru o masă şi undiţa pentru o viaţă. E veche, dar adevărată.