Recunoscând că numărul internărilor în spitalele din România depăşeşte cu mult numărul internărilor în spitalele din Europa civilizată, primarul Ilie Bolojan a criticat, totuşi, criteriile aberante pe care vrea să le impună preşedintele CAS, Lucian Duţă, pentru a reduce cu 10% numărul internărilor, aşa cum s-a angajat premierul Emil Boc anul trecut în faţa FMI.

"Este adevărat că numărul de internări este în România mai mare decât în alte ţări şi că, de asemenea, este disproporţionat de mare şi în comparaţie cu numărul tratamentelor în sistem ambulatoriu, dar aceste măsuri aberante de a refuza internarea bolnavilor cred că sunt inacceptabile", a spus Bolojan miercuri, într-o conferinţă de presă desfăşurată la sediul PNL Bihor, cu referire la criteriile de internare precum durata de cel puţin 5 zile a febrei sau hemoragiile de ordinul a câtorva litri de sânge.

"Soluţia nu este de a găsi măsuri administrative pentru a refuza internarea bolnavilor, ci de a finanţa corect sistemul de sănătate", a mai spus Bolojan.

Primarul a dat exemplul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Oradea, unde media lunară a internărilor a fost redusă de la 3.200 cât era anul trecut, la 2.900 în acest an, dar fără a refuza internări pe motive "aberante".

Bolojan a amintit, în context, că nici CAS Bihor nu alocă în mod corect sumele cuvenite spitalelor din Oradea, astfel încât există pericolul ca reforma acestora să eşueze din cauza subfinanţării, nu a faptului că ar fi întemeiată pe principii greşite. "Dacă CAS nu alocă banii corect, toate măsurile pe care le-am luat se vor dovedi zadarnice", a spus primarul.

După cum se ştie, deşi au trecut aproape 6 luni din acest an, CAS Bihor încă nu a încheiat un contract pentru finanţarea spitalelor orădene, iar faţă de Spitalul Judeţean acumulează datorii deoarece nu a mai plătit serviciile efectuate în această unitate de câteva luni de zile şi la un nivel mult sub numărul de prestaţii efectuate.