Muzeul Țării Crișurilor și Biblioteca Județeană Gheorghe Șincai vor participa împreună cu o primărie din Ungaria, cea din Biharkeresztes, într-un proiect al Consiliului Județean Bihor pentru crearea unei „rețele culturale verzi”, pe bani europeni.

Dincolo de denumirea birocratică și chiar contrariantă, este vorba despre înlocuirea mașinilor celor două instituții de cultură din Oradea cu unele electrice, instalarea unor stații de încărcare a acestora și a unui mic parc fotovoltaic pentru ambele, toate cu fonduri europene în baza unui proiect în valoare totală de 1,947 milioane euro, din care pentru Muzeu 526.355 euro, iar pentru Bibliotecă 1,110 milioane euro, prin Programul de Cooperare Transfrontalieră Ro-Hu.

Întruniți miercuri în ședință extraordinară online, consilierii județeni au aprobat în unanimitate depunerea proiectului în cadrul Programului InterReg 2021-2027.

Potrivit proiectului promovat de conducerea Consiliului Județean Bihor, micul parc de panouri fotovoltaice și stațiile de încărcare a vehiculelor electrice vor fi amplasate în curtea Muzeului, dar de ele vor beneficia ambele instituții de cultură. 

Proiectul are ca obiective „modernizarea infrastructurii energetice a instituțiilor de cultură pentru eficientizarea energetică”, „implementarea de soluții de energie regenerabilă”, „creșterea accesibilității transportului ecologic prin înființarea de stații de încărcare a vehiculelor electrice și achiziția de vehicule electrice”, precum și „dezvoltarea unor programe de educație ecologică” de către cele două instituții de cultură din Oradea.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!