Proiectul privind extinderea Oradiei merge înainte. Primarul Ilie Bolojan a trimis săptămâna trecută primăriilor din Biharia, Paleu, Oşorhei, Nojorid, Sântandrei şi Borş o adresă prin care le cere să se pronunţe dacă sunt interesate ca localităţile pe care le reprezintă să se alipească la Oradea în următorii zece ani.

"Intenţia noastră este ca la alegerile prezidenţiale din noiembrie să organizăm şi un referendum cu privire la fuziunea localităţilor Oradea şi Sânmartin. Ideea adresei pe care am trimis-o primăriilor a fost ca dacă sunt şi alte localităţi care doresc să intre în acest proiect să ne comunice acum. Aşa, le vom putea adăuga numele în întrebarea prin care vor fi consultaţi orădenii cu privire la extindere şi nu vom mai fi nevoiţi să organizăm ulterior un alt referendum", a declarat primarul Ilie Bolojan.

Potrivit edilului, în cazul în care populaţia va fi de acord, extinderea municipiului se va face etapizat până în 2024. În prima etapă va fi cuprinsă localitatea Sânmartin. Lucian Popuş, primarul localităţii, s-a pronunţat deja în favoarea unificării celor două unităţi teritorial-administrative în cadrul unei conferinţe de presă organizate la sfârşitul lunii februarie împreună cu Ilie Bolojan. Popuş vrea să consulte locuitorii comunei în cadrul unui referendum care va fi organizat, ca în Oradea, cu ocazia alegerilor din noiembrie.

În cazul în care majoritatea locuitorilor cu drept de vot se vor pronunţa în favoarea unificării, rezultatul referendumului va fi înaintat Guvernului pentru adoptarea unei Hotărâri cu privire la fuziunea celor două localităţi începând cu 1 ianuarie 2016.

Potrivit iniţiatorilor proiectului, extinderea municipiului în localităţile limitrofe va face din Oradea o metropolă cu perspective de dezvoltare din punct de vedere economic, urbanistic şi turistic mult îmbuătăţite.

Conglomeratul urban va avea avantajul unei populaţii mai numeroase, va avea la dispoziţie terenuri devenite intravilane pe care va putea atrage investitori şi va putea relansa zona din punct de vedere turistic valorificând mult mai bine atuurile staţiunilor Băile Felix şi Băile 1 Mai.

Citeşte pe aceeaşi temă şi "Mica unire spre Oradea mare! Fuziunea cu Sînmartinul este doar un prim pas din planul lui Bolojan"