Președintele Consiliului Județean Bihor, Ilie Bolojan, vrea să ceară mandat din partea celorlalți aleși ai bihorenilor pentru transformarea, cu bani europeni din PNRR, a Campusului pentru învățământul special aflat în construcție pe strada Ceyrat din Oradea într-unul pentru învățământul dual.

Argumentele: prognozele de acum trei ani privind creșterea numărului copiilor cu handicap ce pot fi școlarizați sunt contrazise de realitate, iar pe de altă parte Oradea și Bihorul au nevoie de forță de muncă cu o calificare cât mai înaltă, pregătirea acesteia fiind facilitată într-un campus dedicat aflat tocmai în vecinătatea Universității.

De la buget la PNRR

„În PNRR, pe componenta Educație, există un capitol, capitolul XVI, care are în vedere dezvoltarea și dotarea unor structuri de învățământ dual”, a spus Bolojan într-o conferință de presă susținută marți.

Întâlnirea a avut loc cu două zile înaintea reuniunii CJ Bihor în care pe ordinea de zi vor fi supuse dezbaterii și aprobării două proiecte privind transformarea Campusului pentru învățământul special, proiect al administrației anterioare în valoare de 16 milioane euro care trebuie finanțat din bugetul județului, în Campus pentru învățământul dual.

Pe de o parte, este vorba despre un acord de principiu pentru înființarea unui așa numit consorțiu de învățământ dual, între CJ Bihor, Primăria Oradea, Universitate, Inspectoratul Școlar Județean, liceele tehnologice și școlile profesionale din Oradea, precum și companiile importante din oraș. Despre acest proiect, Bolojan a afirmat că „ne-ar permite să acționăm împreună pentru dezvoltarea învățământului dual așa încât să avem oameni mai bine calificați, cu salarii mai bune, să avem sectorul privat implicat mai mult în pregătirea următorilor angajați, să avem consolidată legătura dintre Universitate și mediul privat, în așa fel încât să creăm condiții cât mai bune pentru dezvoltare”.

Campus învățământ dual strada Ceyrat, Oradea

Pe de altă parte, a arătat președintele CJ Bihor, consilierii județeni vor fi chemați joi să-i acorde un mandat „să acționeze pentru reconversia Campusului” propriu-zisă.

„Total inoportună reunirea tuturor ciclurilor de școlarizare”

Bolojan a afirmat că, înainte de a face această propunere, a analizat prognoza făcută cu trei ani în urmă, ce estima creșterea numărului de copii cu nevoi speciale care pot fi încadrați în învățământ și care a fost contrazisă de realitate. „Acum trei ani se prognoza că acest număr va crește, a scăzut”, a spus președintele CJ Bihor.

De asemenea, șeful administrației județene a spus că a existat o consultare cu specialiștii în învățământul special care au opinat că nu este indicată aglomerarea tuturor copiilor cu nevoi speciale, de vârste diferite, într-o singură unitate de învățământ, cum ar fi Campusul aflat în construcție în strada Ceyrat.

Ulterior conferinței de presă, la solicitarea BIHOREANULUI, CJ Bihor a precizat că numărul total al copiilor - începând de la vârstele preșcolare până la cele de liceu - cu nevoi speciale este de 773 persoane, față de 858 în anul școlar 2019-2020.

Totodată, CJ Bihor a pus la dispoziție o adresă a IȘJ Bihor potrivit căreia specialiștii în învățământul special consideră „total inoportună reunirea tuturor ciclurilor de școlarizare în același spațiu: elevii din ciclul preșcolar nu sunt compatibili cu elevii cu tulburări de comportament din ciclul profesional, elevii cu tulburări din spectrul autist au anumite particularități care ar putea duce la stagnări în evoluție și puternice crize de afect în interacțiune cu elevi de alte vârste și diagnostice etc”.

Transformarea, ușor de făcut

Președintele CJ Bihor a amintit în legătură cu realizarea Campusului pentru învățământul special că acest proiect, în valoare de aproximativ 16 milioane euro (fără TVA), a fost lansat în urmă cu trei ani fără să fi avut asigurată sursa de finanțare, lucrările propriu-zise începând abia în 2020.

Până în prezent, a precizat Bolojan, lucrările au ajuns la 80% stadiu de execuție, însă clădirile pot fi dedicate unui campus pentru învățământ profesional dual (în care pregătirea profesională e asigurată atât de cadre didactice, cât și de ingineri și maiștri de la companiile locale) deoarece spațiile realizate până acum au destinații „generale”, cum ar fi ateliere, cantină cu bucătărie și sală de mese, bibliotecă, săli de curs etc, „prin urmare respectă toate necesitățile unui spațiu general de învățământ, inclusiv pentru cel dual”.

În plus, a argumentat șeful administrației județene, Campusul „este lipit” de Universitatea Oradea și de viitorul Parc Științific și Tehnologic (aflat acum în construire), ceea ce ar însemna că „învățământul dual preuniversitar ar putea conviețui cu cel universitar, iar implicațiile ar fi mult mai mari” decât în cazul în care campusul ar fi finalizat cu destinația inițială.

Bolojan a afirmat că în cazul în care consilierii județeni vor aproba „conversia” campusului, CJ Bihor va depune un proiect pentru a primi finanțare prin PNRR, așa încât să recupereze inclusiv sumele cheltuite până acum pentru construirea facilităților existente pe strada Ceyrat.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!