Orădeni, acum este momentul să spuneţi ce vreţi! Primăria organizează până pe 22 martie dezbateri publice pentru stabilirea Strategiei Integrate de Dezvoltare Urbană a municipiului.
Document programatic, SIDU va conţine principalele investiții pentru finanţarea cărora municipalitatea intenţionează să atragă fonduri UE de 36,1 milioane euro prin Programul Operaţional Regional, axa privind dezvoltarea durabilă a oraşelor.
"E important de ştiut că strategia nu va cuprinde doar proiectele Primăriei Oradea, ci şi pe cele ale Consiliului Judeţean şi ale persoanelor fizice şi juridice. Să luăm ca exemplu centrul de afaceri de lângă Lotus. Dacă un investitor depune încă o dată un astfel de proiect şi e cuprins în SIDU, primeşte puncte în plus, dacă nu este în SIDU, nu are şanse de finanţare", a explicat primarul Ilie Bolojan, miercuri, în cadrul unei conferinţe de presă.
Potrivit ediului, fondurile alocate pentru finanţarea acestor proiecte se ridică la 183 milioane de euro la nivelul Regiunii de Nord-Vest, sumă din care municipalitatea va avea la dispoziţie 36,1 milioane euro.
"Sumele au fost împărţite pentru localităţi după formula: jumătate din bani în funcţie de populaţie şi jumătate din bani în mod egal celor care au dreptul la fonduri", a explicat primarul.
Bolojan a spus că municipalitatea este obligată să aloce acestor investiţii o finanţare cel puţin egală celei europene, ceea ce înseamnă că bugetul total alocat investiţiilor pentru dezvoltare urbană va depăşi 72 milioane lei.
Investiţii pe domenii
Conform regulilor impuse de finanţatorul european, 81% din fondurile alocate vor trebui cheltuite pe proiecte de mobilitate urbană ce cuprind de la lucrări de asfaltare şi construcţii de pasaje până la îmbunătăţirea flotei OTL.
În ordine descrescătoare, 9% din fonduri vor finanţa lucrări de revitalizare urbană (parcuri, reabilitări de clădiri), 6% din bani vor merge pe educaţie (reabilitări şi construcţii de şcoli), iar diferenţa în folosul comunităţilor defavorizate.
Pasaj subteran şi parcări supraetajate
Astfel, potrivit proiectului de strategie creionat de municipalitate, pe axa de mobilitate urbană urmează să fie finanţată construirea unui pasaj subteran care să lege pe sub linia de tramvai din Bulevardul Magheru Parcul Traian de Parcul Brătianu, pentru a fluidiza circulaţia în zona Podului Dacia şi actualei turbogiraţii.
"Conexat se impune şi lărgirea la şase benzi a Podului Dacia, unde se va realiza o bandă pe fiecare sens aşa încât cei care vin din Parcul Traian la colţul blocului din Bulevardul Magheru să se poată încadra pe pod", a spus Bolojan.
Un alt proiect important se referă la construirea până în 2020 a încă trei parcări supraetajate în centrul istoric. Acestea vor fi amenajate în curtea Primăriei, la baza sportivă Voinţa şi în spatele Spitalului Militar de lângă magazinul Crişul. Amplasamentele au fost gândite astfel încât şoferii să găsească locuri de parcare pe o rază de 300 de metri.
"Anul acesta vom începe cu parcarea de la Voinţa şi anul viitor vom continua cu celelalte", a precizat edilul.
Pe lista de proiecte privind mobilitatea urbană se mai numără construirea unor drumuri spre Oşorhei şi Paleu care să uşureze bihorenilor care vin la muncă în Oradea.
Zone verzi, reabilitări de şcoli, asfaltări de străzi...
În ce priveşte proiectele de revitalizare urbană, municipalitatea are în vedere înfiinţarea unui coridor verde în Ioşia, cu parcuri şi zone de sport, de-a lungul străzii Barcăului, precum şi reamenajarea fostului manej de la Cazarma Husarilor, care să servescă ulterior ca sală de sport pentru Liceul Friedrich Schiller.
Pe axa privind comunităţile defavorizate Primăria are în vedere asfaltarea tuturor străzilor din zona Gutenberg, iar pe domeniul educaţie vizează finalizarea campusului universitar, amenajarea de cămine pentru Universitate şi reabilitarea unor unităţi şcolare, începând Colegiul Naţional Mihai Eminescu.
"Portofoliul de proiecte va fi o rezultantă a unor dezbateri pe care colegii noştri de la Zona Metropolitană Oradea le vor organiza în perioada următoare. Vom realiza acest studiu internalizat, fără să plătim o firmă, iar cel mai târziu în aprilie vom organiza o dezbatere mare a întregii strategii, pentru ca din mai să putem începe să depunem proiecte", a spus primarul Ilie Bolojan.
Dezbaterile proiectelor se vor derula pe cinci grupuri de lucru, fiecare cu specificul său, de la dezvoltare economică la educaţie şi dezvoltarea resursei umane.
Întâlnirile se vor derula de-a lungul lunii februarie. Orădenii pot face propuneri până pe 22 martie pe adresa de email sidu@oradea.ro, la numărul de fax 0259.408.821, precum şi direct la secretariatul Zonei Metropolitane Oradea.