Anunţ surprinzător făcut de primarul Oradiei, Ilie Bolojan, la finalul unei conferinţe de presă pe care a susţinut-o joi la sediul PNL.

La capătul a mai bine de o oră şi jumătate în care a vorbit despre necesitatea ca instituţiile publice să nu mai şicaneze companiile străine care doresc să activeze în Oradea şi a răspuns la toate întrebările adresate de jurnalişti pe diverse teme, Bolojan a afirmat că vrea să dea în judecată cotidianul Crişana, patronat de oamenii de afaceri Ioan şi Viorel Micula, deoarece s-a săturat să fie calomniat cu bună-ştiinţă.

Aria calomniei

"Îmi cer scuze faţă de domnişoara de la Crişana (n.r. - reporterul Ioana Mateiaş) care este de faţă, dar dumneaei nu are nicio vină pentru această situaţie. Anunţ public, însă, că mă consult cu un avocat dacă pot da în judecată cotidianul Crişana, chiar dacă nu-mi place să fac acest lucru. Am suportat multe jigniri din partea acestui cotidian, dar minciuna, calomnia, nu le pot accepta", a spus Bolojan.

Primarul a afirmat că, deşi de trei ani este ţinta cotidianului Crişana, nu a ripostat până acum, dar s-a decis să reacţioneze deoarece i s-au atribuit, direct sau indirect, fapte de corupţie, şi anume că ar lua de la firmele cu care Primăria are contracte "comisioane" din care îşi construieşte o casă sau două. "Eu am acceptat multe jigniri. Pot accepta chiar şi faptul că tot ce se întâmplă rău în oraş este din vina primarului, iar tot ce se întâmplă bun este meritul altora. Dar nu pot accepta minciuna şi calomnia", a spus Bolojan.

Primarul a arătat că vreme îndelungată a ignorat insinuări de genul "se spune că", dar a decis că trebuie să reacţioneze, întrucât nu consideră că este la fel ca alţi politicieni. "Au sugerat în repetate rânduri că Bolojan ia bani, că îşi face casă în Ioşia, asta era în primăvară, apoi văd că mai nou Bolojan îşi face casă pe deal. Mi-ar plăcea, sigur, să am o casă sau să-mi fac o casă, dar nu este aşa", a spus primarul.

El a precizat că l-a contactat de mai multe ori pe redactorul-şef al cotidianului Crişana (n.r. - Dan Matea) şi i-a spus că asemenea afirmaţii nu sunt adevărate, astfel că decizia sa e motivată tocmai de repetarea lor. "Ştiţi, e aria calomniei. Probabil cred că toţi (n.r. - politicienii) suntem la fel, că toţi fură, probabil că văd lumea în felul lor, dar nu toţi fură, nu toţi iau bani de la firme", a spus Bolojan.

El a adăugat că îşi consideră lezată imaginea întrucât persoanele care citesc Crişana pot să şi creadă afirmaţiile sau insinuările defăimătoare. "La un moment dat, oamenii care nu te cunosc ar putea crede că eşti într-adevăr un nenorocit".

Nu îmi fac casă!

Pentru a fi explicit şi a nu ocoli subiectul caselor, primarul a respins acuzele ce i s-au adus, spunând pe şleau că nu-şi construieşte niciun imobil: "Nu-mi fac nicio casă, nici în Ioşia, nici pe deal".

Întrebat dacă în justiţie va cere daune morale echivalente cu valoarea unei case sau va prefera o despăgubire simbolică, Bolojan a afirmat că nu s-a gândit la acest aspect. "Nu m-am gândit ce daune să solicit. Problema pentru mine e alta, că atunci când ţi se pun coarne începi şi tu să crezi că eşti cerb lopătar..."

Ultima referire care l-a supărat pe primar a apărut în rubrica "Hora locală" a Crişanei, o colecţie de "şopârle" neasumate de vreun jurnalist, şi care spunea: "Cu data de 1 noiembrie Primăria Oradea pregăteşte evacurarea unui cămin de oameni sărmani de pe strada Atelierelor. Cum să-i scoţi afară în prag de iarnă şi unde să meargă ei? La Ilie-n Primărie, acasă la el, pe Cantemir Dimitrie, ori la vila care cică, pe un deal, lângă Oradea, şi-o ridică!"...

În campania pentru alegerile locale din 2008, Ilie Bolojan era acuzat că este "omul fraţilor Micula" de către adversarii PDL, şi concomitent în defunctul Jurnal de dimineaţă era prezentat în machete de publicitare sub titulatura "Bolo-Sifonolo", fără însă să se elucideze, nici până în prezent, cine anume a comandat şi plătit respectivele reclame electorale.