Vestea că doctorul Doru Crăiuţ a renunţat la calitatea de angajat al Spitalului Judeţean şi, implicit, al Maternităţii, a circulat vineri cu viteza sunetului în întregul mediu medical al oraşului, BIHOREANUL aflând-o, iniţial, sub forma unui zvon.

Informaţia a fost confirmată oficial, însă, vineri seară, de către managerul interimar al unităţii. "În jurul orei 15.30, când mă aflam la Staţionarul I al spitalului, m-a sunat secretara să-mi spună că domnul doctor Crăiuţ s-a prezentat pentru a-şi depune un act prin care solicita încetarea pe cale amiabilă a raporturilor de muncă. Secretara m-a întrebat ce să facă şi i-am spus să înregistreze solicitarea, conform legii", a declarat managerul Gavril Grebenişan.

Exit cu trântit de uşi

Potrivit presei locale, Crăiuţ şi-a transformat demisia într-un rechizitoriu împotriva actualei conduceri a Spitalului Judeţean şi a Primăriei, dar şi contra unei "anumite părţi a presei" care i-a dezvăluit faptele.

Crăiuţ s-a plâns că „de circa un an de zile sunt tracasat, umilit, batjocorit și discreditat de conducerea Spitalului Clinic de Obstetrică Ginecologie și actuala conducere interimară a Spitalului Clinic Județean de Urgență Oradea. Diferite publicații locale și centrale, precum și unele posturi de televiziune, pe baza informațiilor distorsionate primite de la persoanele din conducerea interimară a spitalului, mi-au adus o serie de acuze care nu au nicio bază reală".

De asemenea, Crăiuţ a acuzat şi schimbarea sa de la şefia secţiei OB IV, menţionând că a câştigat acest post prin concurs, dar fără a preciza că i-a expirat, pur şi simplu, mandatul, funcţia nefiind câştigată pe viaţă.

Arestat de Miliţie

Doru Crăiuţ este unul dintre cei mai controversaţi medici din judeţul Bihor, nu doar în ultimii ani, ci încă dinainte de 1989, când a fost arestat de Miliţie pentru speculă, după ce medicul a fost prins că vindea la negru diverse bunuri cumpărate pe valută din aşa-numitele "shop"-uri (n.r. - magazine cu circuit închis, unde achiziţiile se puteau face doar în valută).

După 1990, Crăiuţ a devenit medic inspector la Direcţia Sanitară, iar în paralel - profitând de relaţia de prietenie cu decanul de atunci al Facultăţii de Medicină din Oradea, Mircea Ifirm - şi-a dat un doctorat pe un subiect fără nicio legătură cu ginecologia (despre anatomia rinichiului), devenind totodată şi profesor universitar. După căderea în dizgraţie a lui Ifrim, Crăiuţ s-a reorientat spre clanul condus de fostul rector Teodor Maghiar.

Competenţa profesională a lui Crăiuţ a fost pusă în discuţie şi pentru că, în ciuda faptului că a ajuns profesor, acesta nu a produs lucrări ştiinţifice de valoare, iar la Maternitate a făcut parte din categoria universitarilor care nu reuşeau să-şi acopere prin muncă salariul primit, având unul din cei mai mici indici DRG, adică paciente puţine şi cazuri fără grad de complexitate ridicat.

Carierist fără operă

În a doua jumătate a anilor '90, Crăiuţ a devenit membru al PNŢCD, partid care l-a uns director al Maternităţii. Avea să fie, însă, destituit în 2002, de către ministrul de atunci al Sănătăţii, Daniela Bartoş, după ce s-a descoperit că în Maternitatea Oradea muriseră peste 20 de nou-născuţi ca urmare a unei infecţii intraspitaliceşti pe care Crăiuţ n-a ştiut s-o gestioneze. Ulterior acestui episod, Crăiuţ s-a mulţumit să conducă Maternitatea din umbra directoarei Liana Antal, ca şef de secţie.

La începutul acestui an, însă, surprinzător, Crăiuţ a ieşit public ca membru al PSD Bihor, pentru a-i acuza de "crimă" pe primarul Ilie Bolojan şi pe noul manager al Maternităţii, Gavril Grebenişan, deoarece aceştia scoseseră bănoasa sală de naşteri din subordinea fostei manageriţe Liana Antal, punând-o, aşa cum cere legea, în responsabilitatea directorului medical.

Ulterior, s-a descoperit că Crăiuţ a ieşit la atac deoarece el însuşi era cercetat de comisia de disciplină a Maternităţii pentru două fapte deosebit de grave. Pe de o parte, profitând de influenţa sa în cadrul FMF, profesorul a "confiscat" pentru sine un lapararoscop cu care a făcut operaţii deşi nu avea calificarea cerută de lege, iar pe de altă parte, profitând de apropierea sa faţă de fosta manageriţă a efectuat studii clinice pentru testarea unor medicamente noi pe paciente fără a putea arăta că a avut acordul informat şi liber consimţit al acestora şi fără a achita unităţii banii cuveniţi în urma efectuării studiului.

Cercetat

De altfel, în prezent Doru Crăiuţ este cercetat pentru aceste fapte atât de către Poliţie, cât şi de către Colegiul Medicilor, structură în a cărei conducere nu a mai fost votat cu o săptămână în urmă.

Crăiuţ a fost cercetat anul acesta, de asemenea, şi de către comisia de disciplină a Spitalului Judeţean, pentru refuzul său de a participa la rapoartele de gardă, care sunt obligatorii pentru toţi medicii, dar şi de a da consultaţii în ambulatorul de specialitate.

Anterior lui Crăiuţ, la începutul verii, a demisionat o protejată a sa, doctoriţa Lacziko Sidonia, acuzată de mai multe fapte de malpraxis, în urma cărora mai mulţi copii au rămas cu handicap psihic pe viaţă. Într-unul din aceste cazuri, Lacziko şi-a părăsit pacienta aflată în travaliu pentru a merge la coafor.