Surpriză de proporţii în politica locală: după ce fostul primar al Oradiei, Petru Filip, a renunţat cu nici două luni în urmă la şefia PDL Bihor, pe care a exercitat-o autoritar mai bine de 12 ani, fostul său omolog şi adversar ireconciliabil, Mihai Bar, a părăsit formaţiunea care l-a consacrat, PSD.

BIHOREANUL a aflat că Bar a expediat vineri după-amiază pe adresa sediului PSD Bihor din Piaţa 1 Decembrie un simplu fax prin care şi-a anunţat decizia de a demisiona din partid, fără a da şi alte amănunte. Apelat telefonic, Bar nu a putut fi contactat, deoarece are mobilele închise.

Informaţia a fost totuşi confirmată pentru BIHOREANUL de proaspăt-alesul preşedinte al PSD Bihor, senatorul Ioan Mang, chiar dacă acesta şi-a asigurat o rezervă de prudenţă. "Este adevărat, am primit prin fax demisia domnului Mihai Bar, dar nu vreau să mă pronunţ pe marginea acestui act", a declarat Mang, precizând doar că "dacă domnul Bar îşi va confirma şi personal demisia, nu pot decât să regret că a luat o asemenea decizie".

Demisia lui Bar survine la mai puţin de o zi după ce, la Conferinţa Judeţeană a PSD, el a pierdut categoric confruntarea pentru funcţia de preşedinte al organizaţiei, chiar în faţa lui Mang, cu scorul de 171 la 437.

Joi seară, înainte ca delegaţii pesedişti din întregul judeţ să-şi exprime opţiunile, Bar l-a atacat vehement pe Mang, afirmând că acesta ar fi condus nestatutar organizaţia timp de doi ani, întrucât funcţia de preşedinte interimar nu este prevăzută în statutul partidului. "În Bihor, statutul PSD valorează cât hârtia igienică", a acuzat Bar în ceea ce pare a fi ultimul său discurs ca membru al acestei formaţiuni.

Vineri, la orele prânzului, noul preşedinte al PSD Bihor anunţa, totuşi, într-o conferinţă de presă, că Bar l-a felicitat încă înainte de a afla oficial rezultatul votului, şi declara că speră ca fostul lider din anii 90 să-şi găsească un loc în organizaţie de aşa manieră încât să nu se simtă marginalizat.

Mihai Bar a mai pierdut şefia PSD Bihor la finele anilor 90, în faţa fostului prefect Florian Serac, precum şi la începutul anilor 2000, tot în faţa unui fost prefect, Aurel Tărău, de fiecare dată acuzând că a fost "lucrat" de colegii de partid cu aprobarea mai mult sau mai puţin tacită a liderilor centrali.

Bar a fost, pe rând, consilier municipal la Oradea din partea PDSR (1992-1996), preşedinte al Consiliului Judeţean Bihor (1996-2000), deputat (2000-2004), consilier judeţean (din 2004 până în prezent). De-a lungul timpului, el s-a remarcat ca adversar de neîmpăcat al PD şi al fostului primar Petru Filip, dar şi ca un membru de partid încăpăţânat, care nu-şi abandonează convingerile în ciuda conjuncturilor nefavorabile din propria sa formaţiune.

Dacă Mihai Bar îşi va menţine demisia, el va fi nevoit, conform legii, să renunţe şi la poziţia de consilier judeţean, urmând să fie înlocuit cu candidatul următor de pe lista PSD Bihor de la alegerile locale din 2008.

Citeşte pe această temă şi articolele Mang l-a bătut măr pe Bar şi Bar l-a felicitat pe Mang înainte să ştie rezultatul oficial al votului din PSD Bihor.