Primăria Oradea a rămas fără juristul şef. Săptămâna trecută, directoarea Eugenia Borbei a fost suspendată din funcţie după ce, câteva zile mai devreme, procurorii Parchetului Oradea au trimis-o în judecată pentru abuz în serviciu contra intereselor persoanelor, în formă continuată.

Motivul? Funcţionara a împiedicat Comisia Locală de aplicare a Legii fondului funciar să pună în aplicare o sentinţă definitivă şi irevocabilă...

Procesul de un deceniu

Acuzaţia adusă directoarei juridice a Primăriei porneşte de la o poveste prezentată pe larg de BIHOREANUL, despre o moştenire revendicată de un actor timişorean originar din Oradea, Schwarz Dukasz Peter. Proprietatea, constând într-o suprafaţă de 5.882 metri pătraţi de teren din strada Gheorghe Doja, a fost recâştigată de acesta în 2010 printr-o sentinţă irevocabilă, în detrimentul unui orădean, Ioan Micloş, care îl ocupase fără drept, construindu-şi două case. Magistraţii au dispus anularea titlului de proprietate ce fusese emis în 1993 pe numele lui Micloş, precum şi eliberarea unui alt titlu, de astă dată pe numele lui Schwarz.

Împuternicit de actor să facă demersurile pentru punerea în executare a sentinţei, Gyorgy Csaki Janos s-a lovit, însă, de refuzul categoric al directoarei juridice din Primărie, Eugenia Borbei. Pentru a împiedica punerea în aplicare a sentinţei de către Comisia locală de aplicare a Legii fondului funciar, aceasta a inventat o serie de impedimente: ba că pe teren există construcţii, ba că mai sunt litigii nesoluţionate pentru acelaşi teren, ba că există probleme cu cartea funciară. N-a contat nici măcar faptul că, între timp, judecătorii au sancţionat administraţia locală pentru tergiversare, dispunând ca Primăria să plătească daune cominatorii, adică penalităţi pentru nepunerea în aplicare a sentinţei, de câte 200 lei pentru fiecare zi de întârziere.

Nu vrea

Ostilitatea cu care Borbei a tratat cazul l-a determinat pe Csaki să verifice dacă aceasta nu are vreo legătură cu cei care ocupau terenul lui Schwarz. Aşa a descoperit, în mai multe rânduri, maşina fiului lui Micloş parcată în faţa casei unde locuieşte directoarea, iar pe cea a tatălui acesteia lângă terenul în dispută, semn că cele două familii se vizitau reciproc. Totodată, a aflat şi că tatăl lui Borbei şi Micloş erau membri vechi în aceeaşi asociaţie de columbofili, şi că funcţionara era prietenă pe Facebook cu fiul şi nora acestuia. Mai mult, unii dintre consătenii Eugeniei din Ineu de Criş susţineau că între cele două familii ar exista chiar şi relaţii de rudenie, mama lui Micloş fiind mătuşa bunicii ei.

Interpelată de BIHOREANUL, funcţionara declara anul trecut că fotografiile ce dovedeau amiciţia dintre familia sa şi familia Micloş "au fost o întâmplare". Cât despre relaţiile de rudenie dintre acestea, a refuzat să vorbească, pretinzând că singura ei dorinţă era respectarea legii şi speranţa că va găsi o soluţie pentru ca familia Micloş să nu piardă cele două case construite pe terenul revendicat de actor.

Minciuni!

Revoltat că era trimis la plimbare cu dreptatea în mână, Csaki a reclamat-o pe Borbei pentru abuz în serviciu. Abia în aprilie 2013, când directoarea a fost pusă sub urmărire penală şi penalităţile acumulate de oraş se ridicau la 150.000 lei, Comisia funciară i-a eliberat în sfârşit titlul de proprietate lui Schwarz. În numele acestuia, de bucurie că şi-a primit actul, Csaki a renunţat la banii pe care ar fi trebuit să-i primească de la Primărie, nu însă şi la plângerea îndreptată împotriva directoarei, astfel că ancheta deschisă contra acesteia de către Parchet a continuat.

La capătul verificărilor, procurorii au concluzionat că Eugenia Borbei a profitat de lipsa de pregătire juridică a membrilor comisiei, pentru a-i induce în eroare. Nu de alta, dar toate motivele pe care le invocase pentru a împiedica emiterea titlului pe numele lui Schwarz erau fără fundament. "Din analiza şedinţelor Comisiei din 2012, din 26 ianuarie, 13 februarie, 5 martie, 7 martie , 1 august şi 1 octombrie, rezultă că învinuita a împiedicat luarea unei decizii, invocând în mod repetat existenţa unor impedimente legale la reconstituirea dreptului de proprietate în favoarea părţii vătămate, în condiţiile în care era conştientă de lipsa de fundament juridic a susţinerilor sale", arată actul de inculpare, subliniind că "toate chestiunile invocate fuseseră deja analizate pe larg şi lămurite cu autoritate de lucru judecat prin hotărârile judecătoreşti pe care învinuita a înţeles pur şi simplu să le nesocotească".

Ea era "şefa"

Singurul care a contrazis-o pe directoare în şedinţe a fost secretarul Consiliului Local, Ionel Vila, care le-a atras atenţia membrilor Comisiei că au obligaţia de a respecta dispoziţiile instanţei, căci erau definitive şi, deci, trebuiau puse în aplicare. Însă respectivii, audiaţi ca martori de procurori, nu au ţinut cont de explicaţiile secretarului, motivând că s-au lăsat "influenţaţi de învinuită, care era şefa Direcţiei Juridice".

"Raportat la claritatea şi lipsa de echivoc a hotărârilor, precum şi la pregătirea juridică şi la experienţa profesională a învinuitei, reaua credinţă a acesteia este evidentă", a concluzionat rechizitoriul prin care s-a dispus trimiterea în judecată a Eugeniei Borbei.

Suspendată

Căutată de BIHOREANUL pentru a-şi spune punctul de vedere, Eugenia Borbei nu a fost de găsit. Joia trecută, directoarea a fost suspendată din funcţie, o zi mai târziu şi-a luat liber, iar apelurile telefonice şi mesajul care i-a fost transmis au rămas fără răspuns.

Procesul nu-i va fi uşor, căci mandatarul lui Schwarz e hotărât să-i impute prejudiciul provocat prin tărăgănarea eliberării titlului de proprietate. "Ne-a plimbat atâţia ani cu minciuni, m-a denigrat inclusiv în faţa primarului. Vom cere să ne despăgubească, să ne returneze şi banii pentru expertize, pentru avocaţi şi executori. Când Primăria ar fi trebuit să emită titlul, un metru pătrat de teren valora 150 euro. Acum e sub 50. Va trebui să plătească întregul prejudiciu. Ea, nu Primăria, pentru că ea a fost de vină!", spune Csaki. În total, ar fi vorba de peste un milion de euro!

"Să se ocupe de escroci"

03 Ilie Bolojan_10.jpgPrimarul Oradiei, Ilie Bolojan (foto), cel care a emis ordinul de suspendare al directoarei, spune că decizia va rămâne valabilă până la soluţionarea cazului, timp în care jurista nici nu va fi retribuită. Pe de altă parte, însă, e convins că funcţionara a fost trimisă în judecată pe degeaba.

"Noi o susţinem în demersurile de apărare, deoarece credem că nu a comis un abuz. De altfel, acelaşi procuror (Felicia Popovici - n.r.) care s-a ocupat de doamna Borbei instrumentează şi dosarul penal împotriva angajaţilor de la adăpostul Grivei, deşi Oradea este exemplu naţional de bună practică în ce priveşte gestionarea problemei câinilor. Parchetul ar trebui să se ocupe de escroci şi hoţi, nu de oameni care îşi fac treaba! Dacă ar fi furat, nu îmi părea rău că a fost suspendată, dar când îţi faci munca şi eşti nevoit să îţi asumi responsabilitatea unor decizii la limită, iar pentru asta eşti urmărit penal, sigur că nu mai ai chef să lucrezi", motivează Bolojan.

Edilul crede că directoarea a fost scoasă ţap ispăşitor pentru o greşeală care ar trebui asumată de întreaga Comisie de fond funciar, fiindcă aceasta trebuia să se documenteze la luarea unei decizii, nu să se bazeze doar pe poziţia unui singur membru "Eu sper ca instanţa să constate că toată comisia e responsabilă", spune el. Adică toţi pentru unul, nu doar unul pentru toţi...


DINTE PENTRU DINTE
Reclamat pentru fals

Deşi are acte ce-i demonstrează dreptul de proprietate asupra terenului moştenit de la bunicul său, Schwarz Peter nu a putut intra în posesia acestuia deoarece familia Micloş, care îl ocupă, refuză să-i permită accesul. "Iniţial, Micloş a fost de acord să-mi dea un teren în schimbul acelei părţi care e ocupată de construcţii. Apoi s-a răzgândit şi nu mi-au mai permis accesul pe proprietate. Ca urmare, am deschis încă un proces, ca să fie obligaţi să plece, iar pentru perioada cât au ocupat terenul abuziv să plătească daune", explică mandatarul Gyorgy Csaki Janos.

La rându-i, şi Csaki are propriile probleme penale, căci familia Micloş l-a reclamat pentru fals, pretinzând că a acţionat în numele lui Schwarz folosind procuri măsluite. "Este o hărţuire, iar el ştie asta. Doar s-a întâlnit de mai multe ori cu Schwarz, în prezenţa mea. Voi demonstra că minte şi apoi îl voi reclama eu, pentru denunţ calomnios", spune orădeanul.