Şeful Unităţii de Primire a Urgenţelor de la Spitalul Judeţean, dr. Hadrian Borcea, şi-a dat, vineri, demisia din toate funcţiile din cadrul spitalului, în semn de protest faţă de decizia luată, joi, de Consilul Local Oradea, care a decis să reducă sporurile medicilor şi asistenţilor medicali cu 60%, respectiv cu 25%.

Decizia a fost confirmată, vineri, de şeful UPU, pentru BIHOREANUL, care a precizat că a renunţat atât la funcţia de medic şef al UPU-SMURD, cât şi la cea de medic specialist în medicina de urgenţă. "De luni îmi caut de lucru", a spus el.

Din explicațiile doctorului Borcea, gestul este unul de protest, atât faţă de măsura în sine, care afectează personalul din subordinea sa, cât şi faţă de modul netransparent în care aceasta a fost luată, adică fără consultarea specialiştilor de către administraţia Bolojan.

„Am încercat să port discuţii pe tema acestei hotărâri de câteva săptămâni, dar nu am avut cu cine. Mai mult, s-a procedat total netransparent, nici măcar nu ne-au informat despre faptul că vor prezenta proiectul, joi, în Consiliul Local, pentru a fi adoptat. Nici măcar nu era nevoie de această hotărâre, pentru că la Ministerul Sănătăţii s-a format deja un grup de lucru pentru remedierea problemelor de salarizare”, a declarat dr. Hadrian Borcea.

Potrivit medicului, cei mai afectaţi de modificările făcute vor fi asistenţii care lucrează în condiţii grele şi cărora veniturile li se vor diminua „cu câteva sute de lei” lunar.

„În aceste condiţii, nu mai am cum să motivez asistenţii să stea la triaj, la dispecerat, în elicopter, la SMURD. Oamenii nu au ieşit în stradă, nu au protestat, nu au oprit lucrul. Au aşteptat de la mine să rezolv această problemă, iar eu am sperat că am un interlocutor. Îmi dau seama că am eşuat”, a mai spus dr. Borcea.

Medicul a declarat că făcut vineri dimineaţa o ultimă încercare de a discuta cu managerul Spitalului Judeţean, dr. Gheorghe Carp, care însă ar fi refuzat să revină asupra acesteia. „Domnul Carp mi-a spus că nu îşi modifică hotărârea. I-am spus că îmi dau demisia. Am scris-o pe un colţ de masă, mi-a fost acceptată, la revedere”, a declarat Borcea.

După cum BIHOREANUL a mai scris, Consiliul Local Oradea a redus joi sporurile acordate medicilor cu 60%, iar cele acordate asistenţilor medicali cu 25%, ca să se poată încadra în limita maximă permisă pentru sporuri.

Măsura a fost luată pentru a pune în concordanţă prevederile legii care limitează la 30% din suma salariilor de bază plafonul sporurilor cu cele ale Hotărârii de Guvern care, dimpotrivă, prevede sporuri mult mai consistente, între 12% şi 80%, pentru angajaţii unităţilor spitaliceşti.

Primarul Ilie Bolojan a explicat, în plenul Consiliului Local, că executivul a decis să propună această măsură ca "să nu scădem nimănui dintre angajaţi salariile şi să dăm sporurile pe care le putem da" şi le-a amintit opozanţilor din PSD că situaţia a fost ceartă tocmai de Guvernul controlat de partidul lor.

Hadrian Borcea a făcut parte din grupul de specialişti care a susţinut, în campaniile electorale, echipa primarului Ilie Bolojan.

UPDATE: Demisii în bloc la UPU! Angajații UPU SMURD Bihor se solidarizează cu doctorul Borcea