Angajări pe pile, favoritisme, sporuri acordate discreţionar, pontări şi decontări fictive, maşini de serviciu folosite în interes personal, încălcarea regulamentelor interne. Sunt doar câteva dintre neregulile de la Brigada de Operaţiuni Speciale Oradea, structura discretă a Poliţiei specializată în interceptări, localizări şi filaje, dezvăluite recent de presa centrală.

Informaţiile, după cum a aflat BIHOREANUL, au fost deja verificate de Direcţia Control Intern din Inspectoratul General al Poliţiei, ceea ce a provocat un mic cutremur în structură şi pensionarea subită a şefului ei...

BOS-ul piloşilor

Poliţiştii Brigăzii Operaţiuni Speciale Oradea (BOS) sunt "invizibili". Sunt cei care pun în aplicare mandatele de interceptare, stau cu căştile în urechi ca să asculte discuţiile suspecţilor şi să le aştearnă pe hârtie, petrec luni întregi prin maşini şi sedii conspirative urmărind membri ai grupărilor de crimă organizată pentru a strânge dovezi împotriva lor, inclusiv pregătind organizarea unor flagrante.

Într-o astfel de structură, orice greşeală, orice scurgere de informaţii ar putea avea urmări grave. Un caz concret a ieşit la iveală în luna mai, la Braşov, unde doi ofiţeri BOS au fost inculpaţi pentru că ar fi "sifonat" informaţii din dosare-cheie celor cercetaţi, zădărnicind anchetele.

Probleme sunt, însă, şi la BOS din Oradea, după cum reiese din câteva dezvăluiri făcute de site-ul Gândul, care citează scrisoarea unui avertizor de integritate, informaţiile fiind confirmate în parte şi de surse ale BIHOREANULUI.

Neregulile semnalate vizează modul discreţionar în care s-au făcut angajările, dar şi promovările în grad sau în funcţii de conducere în ultimii ani. Şeful BOS Oradea, comisarul-şef Mircea Dragomirescu, şi-ar fi ales colaboratorii apropiaţi din rândul amicilor şi ofiţerilor obedienţi, al celor care erau rude cu şefi din Poliţie sau din parchete.

Printre cei daţi în vileag se numără un fin al şefului Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate (BCCO) Oradea, comisar-şef Mugur Poinar. Fost angajat CFR şi intrat în BOS la 43 de ani în urma unui concurs organizat pentru încadrări din sursă externă, finul şefului BCCO Oradea a ajuns ofiţer în 2017 şi a fost chiar împuternicit la şefia Serviciului de Supraveghere Operativă.

Un alt pilos, ajuns şef la Flagrante, ar fi nepotul unui fost şef BCCO Oradea, Ioan Popovici, şi văr al fostei şefe DNA Oradea, Felicia Popovici. Absolvent de Agronomie, întors în ţară după o perioadă în care a lucrat în Portugalia, bărbatul a muncit ca agent de vânzări până să i se scoată la concurs un post "cu dedicaţie", zic sursele BIHOREANULUI.

Şef cu patru secretare

Şi asta nu e tot. Ani la rând, BOS a avut patru secretare, dintre care unele încasau sporuri şi salarii ca ofiţeri operativi, ca şi când ar fi lucrat pe teren. Una e soţia şefului Poliţiei de Frontieră Borş şi fusese scurt timp secretară la Inspectoratul de Poliţie Bihor, altele două erau poliţiste cu grad de ofiţer la Biroul Tehnică Operativă, iar cealaltă, la Biroul Surse Umane de Informaţii şi Investigaţii. Acestea din urmă au fost sprijinite chiar de şeful BOS "să promoveze examenul de trecere în corpul ofiţerilor, iar una a fost împuternicită şi la şefia Biroului Tehnică Operativă".

"E un cuib de şerpi, o gaşcă de nepoţi, fii, amici de-ai unor şefi, ajutaţi să promoveze în detrimentul poliţiştilor merituoşi, cărora li se puneau beţe-n roate şi erau trimişi în misiuni deşi se ştia că sunt programaţi la concursuri pentru obţinerea gradului de ofiţer sau a unor funcţii. Favoriţii n-aveau niciun stres, toate vedetele au luat posturi de ofiţeri la structurile de execuţie, încasau sporuri, dar continuau să lucreze la birouri şi să-şi bea cafeaua cu şeful", spune şi sursa BIHOREANULUI.

(ilustraţie generică, sursa: Shutterstock)

Învârteli cu deconturi şi maşini

Unii poliţişti trimişi să facă verificări în dosare întocmeau rapoarte tot din... birouri. "Cele mai multe solicitări vin de la poliţiştii de la Economic sau Judiciar, care au nevoie de suport în dosare de trafic cu ţigări de contrabandă, de furturi etc. Vor rezultate. E dificil, căci stai zi-noapte în maşină, cu tehnică montată pe tine, mănânci prin benzinării, supravieţuieşti cu energizante. Aşa că unii făceau verificări trei zile, restul din burtă", explică sursa citată.

Şi, totuşi, aceştia au primit salarii de excelenţă, li s-au decontat chirii, deşi nu aveau acest drept, cum e şi cazul fiului fostei şefe a Serviciului Financiar al IPJ Bihor, încadrat la BOS şi beneficiar ani de zile de bani pentru chirie, deşi locuia cu părinţii.

Mai grav e că, în timp ce şefii din Brigadă foloseau maşinile de serviciu în interes personal, cei trimişi în misiuni trebuiau să urmărească cu rable interlopi cu bolizi de zeci de mii de euro. "Au fost incidente, un coleg care s-a dat cu maşina peste cap în drum spre Cluj. Era problema ta dacă o păţeai...".

Unele maşini au fost reparate pe şest, cum e un VW Golf 5,  lovit în 2017, care zace acum în curtea Serviciului Logistic al Poliţiei pentru că motorul a fost înlocuit în secret, fără autorizaţie de reparaţie, cel nou nu a funcţionat, iar cum actele maşinii nu sunt în regulă, aceasta nu poate fi casată. "Au vrut s-o caseze, dar în talon are înscrisă o serie de motor. Motorul nou ar fi fost procurat de la un atelier de dezmembrări care aparţine unui apropiat de-al şefului şi înlocuit într-un service de-al casei, deţinut de secretara lui".

În 2018, o Mazda a fost dusă la reparaţii în acelaşi service. Pierdea ulei şi avea o problemă la cutia de viteze. Firma a încasat peste 5.000 lei, dar după o săptămână maşina avea aceeaşi problemă, aşa că au mai fost cheltuiţi încă 2.800 lei pentru a fi adusă în stare de funcţionare.

Control de la "Interne"

După cum a aflat BIHOREANUL, neregulile au fost deja verificate de Direcţia de Control Intern a Inspectoratului General al Poliţiei, în urma unui raport transmis sub semnătura proaspătului şef al Serviciului Judeţean de Protecţie Internă Bihor, Mihai Jucan, instalat în funcţie toamna trecută. Şefii BOS Oradea au fost chemaţi să dea explicaţii inclusiv pentru maşinile de serviciu folosite în interes personal, inspectorii având fotografii cu ei în timp ce-şi făceau piaţa ori îşi plimbau nevestele cu ele.

Controlul s-a desfăşurat discret şi fără să se facă publice constatările. Cert e că n-a rămas fără urmări. Şeful de la Filaje, de pildă, a fost lăsat fără autorizaţia de acces la informaţii clasificate şi s-a retras în concediu medical alternat cu cel de odihnă, iar şeful Brigăzii, Mircea Dragomirescu, s-a  pensionat subit, din 1 iunie, fără să-şi anunţe subalternii.

În locul lui, BOS Oradea e condusă acum de comisarul-şef Alin Tărău, în trecut poliţist la Serviciul Antidrog al BCCO Oradea, iar în ultimul an şef peste BCCO Cluj. Acesta e chemat să facă ordine şi să elimine vulnerabilităţile din sistem, misiune deloc uşoară într-o structură împânzită de pile, amatori şi găinari...


SPECIALI
Poliţiştii fără chip

90% dintre anchetele Poliţiei Bihor, ale Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Oradea şi ale DNA Oradea se bazează pe munca poliţiştilor Brigăzii Operaţiuni Speciale. Poliţiştii BOS Oradea l-au prins în 2019 pe celebrul "Passaris de România", Constantin Cojocaru, un interlop extrem de periculos din Iaşi acuzat că, împreună cu Coriolan Pop Bruchental, soţul fostei deputate Ionela Bruchental Pop şi fin al lui Vasile Blaga, a furat dintr-o locuinţă bunuri şi bani de 10.000 lei, iar dintr-o alta bijuterii şi bunuri de 50.000 euro.

Tot ei au strâns dovezile şi au organizat trei prinderi în flagrant pentru a proba noua reţea a traficantului de droguri Kovács Zsolt, care în 2020, după ce fusese eliberat din penitenciar, şi-a reluat activitatea din Ungaria, împânzind Bihorul în plină pandemie cu substanţe interzise livrate în burlane.

BOS Oradea l-a găsit şi pe Boné Ferenc, ucigaşul tinerei universitare din Cluj, după apelurile primite prin 112 de la doi orădeni care l-au zărit într-un ABC din cartierul Dragoş Vodă, şi tot ei l-au supravegheat până să fie prins.

De asemenea, ei au fost în spatele prinderii lui Petruţ Mihai, interlopul căutat de peste o jumătate de an, condamnat la 6 ani de detenţie pentru fraude de aproape 5 milioane lei şi alcool la volan.

Tot ofiţerii BOS au ajutat la destrămarea grupării de traficanţi de ţigări coordonate de Cosmin Mladin, considerat cel mai mare contrabandist din vestul ţării, grupare bănuită că ar avea legătură cu asasinatul cu bombă de la Arad, soldat în primăvara anului trecut cu moartea omului de afaceri Ioan Crişan, şi tot ei au organizat prinderea în flagrant al lui Darius Popa, fiul fostului şef de post din Hidişelu de Sus, găsit cu 1.135 de comprimate Ecstasy şi condamnat la 2 ani şi 6 luni de închisoare.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!