În Consiliul Judeţean nu contează ce ştii, ci pe cine cunoşti. În vreme ce majoritatea angajaţilor câştigă sub 1.000 lei pe lună, oamenii de bază ai preşedintelui Radu Ţîrle şi ai vicepreşedintelui Alexandru Kiss încasează dublu numai din proiecte europene!

BIHOREANUL vă dezvăluie în exclusivitate lista scurtă a favoriţilor plasaţi de şefii instituţiei în poziţii din care să mai încaseze un ban în plus...

Belele în lanţ

Mandatul preşedintelui Radu Ţîrle a fost de-a dreptul nefericit pentru angajaţii instituţiei. În 2009 Curtea de Conturi a contestat acordarea de bonusuri, în 2010 salariile au fost tăiate cu 25%, iar în 2011 angajaţii au fost puşi să înapoieze sume între 20.000 şi 30.000 lei încasate anterior sub formă de sporuri.

Astăzi, din cei 149 de angajaţi, doar preşedintele Radu Ţîrle şi vicepreşedinţii Alexandru Kiss şi Dumitru Voloşeniuc mai câştigă peste 2.000 lei. Majoritatea slujbaşilor CJ duc acasă mai puţin de 1.000 lei pe lună, iar 46 dintre ei chiar mai puţin de 500 lei. "Dacă nu aş avea părinţii să mă ajute nu ştiu ce m-aş face. Efectiv, banii nu-mi ajung nici măcar pentru plata utilităţilor, dar să mai iau mâncare sau o haină!", povesteşte un angajat.

Împărţeala pe ciolan

Totuşi, există şi bugetari fericiţi! Sunt cei din echipele de implementare a proiectelor europene, în care Radu Ţîrle şi Alexandru Kiss şi-au înfipt pilele, ca să mai facă un ban. "Oamenii s-au stabilit pe bază de negociere. Fiecare om al lui Ţîrle a fost dublat de un om al lui Kiss şi invers", povesteşte un funcţionar. Cel mai bun exemplu e proiectul privind înfiinţarea unei agenţii de ştiri interregionale Hajdu Bihar-Bihor, unde şi-au vârât câte un om atât preşedintele, cât şi vicele udemerist. Funcţionari din CJ susţin că la numiri a avut un cuvânt de spus şi liderul PDL Bihor, deputatul Ştefan Seremi, fost preşedinte al CJ şi amic atât cu Kiss, cât şi cu Ţîrle. Iar rezultatele se văd...

În urma înţelegerii, Naomi Popa, consilier al preşedintelui Ţîrle, Benzi Boglarka Emese, omul lui Kiss, şi fosta jurnalistă Liana Bursaşiu, recrutată la recomandarea lui Seremi ca "expert intern", au încasat anul trecut, fiecare, câte 28.873 lei brut din proiectul unui site de ştiri care e şi acum în construcţie. Prin comparaţie, 2.400 lei brut încasaţi suplimentar pe lună înseamnă de vreo trei ori mai mult decât câştigă un funcţionar fără pile. Cu toate acestea, site-ul www.newsbihor.ro e încă neoperabil, deşi trebuia să fie funcţional din 2011, iar echipa să fi "urcat" pe el ştiri despre activitatea laborioasă a Consiliului Judeţean...

Oamenii şefilor...

Lista celor 38 de funcţionari plătiţi să implementeze cele 12 proiecte europene câştigate de CJ cuprinde nume sonore. Spre exemplu, locul fostei directoare economice Smaranda Scridon, ieşite la pensie, în proiectul privind modernizarea drumului de Padiş, a fost luat de noul director Dimitrie Muscă, omul lui Ţîrle, care pentru serviciile prestate a încasat anul trecut, pe lângă salariu, 7.718 lei brut. Pe lista "premianţilor" se mai numără şeful Direcţiei Tehnice, Filip Cheşeli, cu 20.493 lei brut, reprezentantul Serviciului Tehic Sorin Ilea (11.802 lei), dar şi simpli executanţi precum Nicolai Niosoi de la Investiţii (7.247 lei) şi mâna dreaptă a lui Ţîrle, Camelia Indrei (4.394 lei).

Mai scurtă, lista lui Kiss e deschisă de şeful Achiziţiilor, Nicolae Blaj (10.796 lei brut), şi cuprinde nume precum Kecsken Iren (2.779 lei), Derer Beatrice (1.099 lei) şi Liana Ardelean, care însă a muncit la trei proiecte în paralel pentru 3.112 lei brut pe an.

08 Dumitru Voloseniuc.jpgPiloşi, dar pe muncă...

Deşi recunoaşte că numirea în echipele de proiect se face pe criterii subiective, vicepreşedintele CJ Dumitru Voloşeniuc (foto) spune că oamenii de pe liste chiar trebuie să muncească, şi o şi fac. Cel puţin unii. "Dacă ai avea o echipă de proiect cu opt membri, poate ai putea băga unul sau doi care să aibă alte sarcini şi să fie acolo numai cu numele, dar aşa e foarte riscant. Dacă nu merge lucrul, rişti să pierzi proiectul şi să trebuiască să dai banii înapoi. Şi atunci să vezi scandal!...", spune Voloşeniuc.

El însuşi coordonator al unui proiect pe turism, vicele spune că şi-a ales oamenii pe criterii de competenţă tocmai pentru a se asigura că proiectul se află pe mâini bune. Şi implicit mai bine plătite decât celelalte din Consiliul Judeţean...