În 2008 îi făcea pe liberali "ciumeţi", iar în 2012 "papagali" pe democrat-liberali. Asta după ce a trecut cu porecla "Bot rade tot" printr-o mulţime de partide fără să prindă rădăcini nicăieri şi fără să-i ducă nimeni dorul la plecare. Peste tot pe unde a poposit a invocat acelaşi motiv, şi anume că toate grupările erau "de dreapta", ca şi cum asta ar fi o virtute în sine. Şi de peste tot a plecat spurcându-şi foştii colegi.

Din PDL pentru că alde Seremi, Filip şi el trebuia să repete "ca papagalii ce spun Băsescu şi Boc", iar înainte din PNL pentru că "Popa Cornel are în comun cu liberalismul cât am eu cu tribul Bimbu-Bambu din Africa". În urmă cu patru ani, însă, tot un fost coleg, doctorul Valeriu Boeriu, pe atunci deputat, îl descria mai bine decât oricine, zicând că nu e altceva decât "un aruncător de căcat". Pe româneşte spus, PDL-ul îl primise de teamă că în caz contrar omul i-ar fi înjurat pe alde Filip şi Blaga cum făcuse şi înainte, când declama că "PD nu-i partid, ci cameră de comerţ unde totul se vinde şi totul se cumpără".

În PDL a stat cât i-a fost bine, apoi şi-a luat tălpăşiţa. Mirosind că viitorul aparţine USL, intransigentul "de dreapta" a recidivat în trădare pentru promisiunea unui nou mandat la PNL. Iată, însă, că acum i s-a înfundat, liberalii orădeni refuzându-i candidatura, aşa cum vor să facă şi colegii din restul judeţului. Şi pe bună dreptate, că n-au suportat ei patru ani obida PDL ca un traseist ex-pedelist să li se aşeze la masa pusă. Ca de obicei în asemenea situaţii, omul nostru a început ameninţările, deocamdată scrâşnind că el a inventat PNL-ul în Bihor, ba chiar şi pe Bolojan însuşi. Nu mă îndoiesc, însă, că dacă liberalii se vor ţine tare şi nu-i vor da nimic, eternul deputat îi va umple din plin cu lături.

Oricine îi cercetează lunga carieră va descoperi că, inginer de profesie (dar fără să fi profesat), politicianul nostru şi-a găsit mereu culcuş călduţ, învârtindu-se de trei mandate parlamentare. În ultimul a fost membru în comisia de politică externă (ce l-o fi calificat, mister!) şi în grupurile de prietenie cu Belgia, Maroc şi Franţa (probabil pentru că ştie să mănânce cu "furculisionul" ţinut ferm în mâna stângă). Mai demult se remarca şi prin protecţia dată altor sinecurişti cărora le procura slujbe (Marcel Tarţa e un exemplu), iar mai nou i-a rostuit propriului ginere o funcţie de adjunct pe ţară la o regie bănoasă. Dar o idee, un proiect, o lege a lăsat în urma sa?

Într-un interviu acordat BIHOREANULUI, Octavian Bot spunea astă-primăvară că va sta în PNL atât timp cât partidul "îşi va păstra orientarea de dreapta". Tare-s curios, de pe acum, să-i aud cele mai proaspete sudalme slobozite asupra liberalilor de îndată ce-i va fi clar totuşi că a rămas "pe dinafară". Cred că, din fericire, de data asta definitiv. Dacă nu de alta, măcar că e prea târziu să mai facă autostopul la alt partid şi prea bătrân să mai încerce şi peste patru ani aceeaşi figură pe care a făcut-o totdeauna.