Biroul de presă al DNA a anunţat, vineri, trimiterea în judecată a doi botoşăneni, soţ şi soţie, arestaţi la Oradea pentru că ar fi pretins şi primit mită de peste 1 milion de euro.

Potrivit comunicatului, Dragoş Lipan Secu şi soţia acestuia, Mariana, au primit suma totală de 4.450.000 lei, plus contravaloarea unui sejur efectuat în Insulele Gran Canaria şi un autoturism marca Chrysler Sebring.

"Foloasele au fost primite pentru ca, în numele societăţii comerciale Scolopax SRL Bran - Sohodol, judeţul Braşov, Dragoş Lipan Secu să cumpere de la denunţători terenuri forestiere situate pe teritoriul României, la preţuri prestabilite", se specifică în informare.

Procurorii DNA Oradea, cei care au întocmit rechizitoriul, au stabilit că, în cursul anului 2006, Lipan, ca reprezentant al firmei Scolopax, societate care se ocupa cu achiziţia de terenuri forestiere pe teritoriul României, "i-a creat denunţătorului convingerea că este singura persoană din România care poate decide în numele societăţii comerciale sus-menţionate, ce cumpără, cât cumpără, preţul la care cumpără şi de la cine cumpără".

Denunţătorii, un orădean, patron al unei firme de intermedieri imobiliare, şi soţia sa, se ocupau de tranzacţii de terenuri, iar în perioada respectivă au şi vândut firmei Scolopax mai multe suprafeţe de terenuri forestiere.

Ulterior, însă, Lipan a condiţionat achiziţiile. În prima fază, a pretins un sejur exotic pentru el şi pentru soţia sa, Mariana Lipan Secu, iar pe 1 august 2007, orădeanul a şi cumpărat, cu 26.818 lei, un pachet turistic pentru destinaţia Insulele Gran Canaria, atât pentru cei doi soţi din Botoşani, cât şi pentru el şi nevasta sa.

În timpul sejurului, aflând că denunţătorii intenţionau să achiziţioneze mai multe suprafeţe de terenuri forestiere, pe care să le vândă ulterior către firma Scolopax, Lipan s-a angajat să le vină în ajutor, însă doar condiţionând încheierea contractelor de primirea unui procent din profit.

"Pe 22 ianuarie 2008, înainte de a se demara achiziţia de terenuri forestiere pentru Scolopax, inculpatul a pretins de la denunţători, cu titlu de avans, suma de 1.650.000 lei şi, prin intermediul soţiei sale Lipan Secu Mariana, a primit această sumă", spun procurorii, precizând că şpaga a fost disimulată printr-un contract de donaţie mobiliară.

Ulterior, în perioada februarie - iunie 2008, Scolopax, prin intermediul lui Lipan, a încheiat 9 contracte de vânzare-cumpărare cu denunţătorii, pentru suprafaţa totală de 2.253,92 hectare terenuri forestiere în diverse zone ale ţării, în schimbul sumei totale de 23.662.767 lei (echivalentul a 6.360.958 euro la acea dată).

Respectivele suprafeţe fuseseră iniţial achiziţionate de către denunţători, în perioada ianuarie - iunie 2008, cu suma totală de 17.035.112 lei. "Un calcul sumar arată că, în urma tranzacţiilor sus-menţionate, denunţătorii au obţinut un profit de aproximativ 6.583.543 lei", arată DNA.

În contul respectivelor vânzări, Lipan a cerut şi primit în vara lui 2008 un autoturism Chrysler Sebring, mită disimulată printr-un contract de vânzare cumpărare, iar pe 10 octombrie 2008, prin intermediul soţiei sale, o altă tranşă de 1.650.000 lei, tot sub masca unui contract de donaţie mobiliară.

Peste numai 5 zile, pe 15 octombrie 2008, Lipan a mai pretins şi primit de la orădean alţi 1.200.000 lei, "ascunşi", fel ca şi înainte, într-un contract de donaţie mobiliară. Suma reprezenta un avans pentru viitoarele tranzacţii, care însă nu s-au mai efectuat...

Pe 22 ianuarie a.c., Tribunalul Bihor a emis mandate de arestare preventive pentru 29 de zile pe numele soţilor Mariana şi Dragoş Lipan Secu, măsură care este menţinută şi în prezent. În faţa Tribunalului Botoşani, bărbatul urmează să răspundă pentru luare de mită şi spălare de bani, ambele în formă continuată, iar soţia sa, pentru complicitate la infracţiunea de luare de mită şi spălare de bani, ambele în formă continuată. Pentru recuperarea banilor, procurorii DNA au instituit sechestru asigurator pe acţiunile şi părţile sociale deţinute de cei doi la diverse firme, pe bunurile lor imobile şi conturile bancare.

Societatea Scolopax SRL Bran-Sohodol aparţine în proporţie de 99,9% fondului de investiţii Phemus Corporation, deţinut de Universitatea americană Harvard, şi este în topul celor mai mari proprietari de terenuri din România, cu 35.000 hectare de pădure şi 2000 hectare de terenuri agricole. În Bihor, compania deţine 31 de loturi de pădure în suprafaţă totală de 1254 hectare.