Clasa politică nu pierde timpul când vine vorba de cursa electorală. Pretendenţii pentru funcţia de primar al Oradiei s-au înfruntat vineri, pe terasa hotelului Melody, în prima dezbatere din campania electorală, organizată încă din prima zi de campanie de Asociaţia Pro Democraţia şi Coaliţia Rogerius.

La eveniment au luat parte candidaţii Adelina Coste (PSD), Ştefan Herchi (ALDE), Huszar Istvan (UDMR), Horea Vuşcan (PMP) şi Zatyko Gyula (PPMT), însoţiţi de consilieri, dar şi membri ai asociaţiilor organizatoare reprezentate de Adrian Şimon. Publicul a fost format din circa 30 de persoane, jurnalişti, membri de partid sau consilieri ai candidaţilor.

Marele absent al întâlnirii a fost primarul în funcţie, Ilie Bolojan, care a declinat invitaţia de a lua parte la dezbatere, lucru punctat în mod expres de reprezentantul PMP. "E important să subliniat că primarul Oradiei a refuzat să vină la această întâlnire consecvent modului lipsit de transparenţă în care a condus oraşul", a declarat Vuşcan, care, demonstrativ, a luat un scaun din public şi l-a aşezat la masa candidaţilor.

Răspunsuri "instant"

Întâlnirea de vineri a durat circa două ore, în care cei cinci candidaţi la funcţia de primar al reşedinţei de judeţ au răspuns, pe rând, dar nu mai mult de un minut, la întrebări formulate din public, pe teme precum termoficarea oraşului, traficul rutier, arhivarea modului de vot a fiecărui consilier local şi îmbunătăţirea relaţiei cu orădenii.

Spre exemplu, întrebaţi care ar fi primul lucru pe care l-ar face dacă ar ajunge primar, candidaţii au răspuns în mod diferit, în funcţie de agenda electorală.

Dacă Ştefan Herchi (ALDE) a spus că "aş desfiinţa cartelele de acces la primul etaj al Primăriei", Istvan Huszar (UDMR) a afirmat că "aş forma o echipă de profesionişti", iar Adelina Coste (PSD) a declarat că "aş acorda audienţe pentru că orădenii nu au mai fost primiţi în audienţă". Zatyko Gyula (PPMT) a spus că "aş forma o echipă pentru fonduri europene la care, dacă e nevoie, i-aş da inclusiv procent din banii atraşi".

Singurul răspuns ironic a fost formulat de Horea Vuşcan (PMP), care a spus că ar pune societatea de salubrizare să caute la gunoi "toate ofertele de colaborare cu Primăria Oradea depuse de firme, pentru a chema înapoi societăţile care au găsit uşa închisă".

Păreri împărţite

După cum era de aşteptat, candidaţii au avut pe majoritatea temelor păreri diferite. Spre exemplu, pe tema problemelor din termoficare, viceprimarul Huszar şi consilierul local Adelina Coste, parte a actualei administraţii, au susţinut continuarea procesului de anvelopare a blocurilor, lucru împărtăşit şi de avocatul Herchi.

În schimb, Zatyko Gyula şi Horea Vuşcan au militat pentru alternative la actualul sistem centralizat de termoficare, indiferent că este vorba de încălzire pe gaz, peleţi sau alt combustibil.

Toţi contra unu’

Deşi primarul Ilie Bolojan a lipsit de la întâlnire, candidaţii nu au putut face abstracţie de cel care a condus Oradea timp de 8 ani şi i-au atacat parte din proiecte, în încercarea de a se legitima ca o alternativă.

Astfel, consilierul local Adelina Coste a acuzat că "s-au făcut piste pentru biciclete pe trotuare pe bani europeni, ceea ce este inadmisibil", s-a declarat împotriva amenajării de parcări supraetajate în zona centrală "pentru că aglomerează oraşul" şi a promis că, spre deosebire de Bolojan, îşi va ţine audienţele şi va organiza mai multe dezbateri pentru consultarea orădenilor.

La rândul său, Ştefan Hechi a propus privatizarea OTL-ului ca o primă măsură pentru rezolvarea problemelor de trafic din oraş, a susţinut reabilitarea tuturor clădirilor monument din banii oraşului şi a înfierat calitatea lucrărilor actualei administraţiii.

"Dacă mergeţi în Cetate veţi vedea că pe palatul princiar în unele locuri se umflă deja clădirea", a acuzat avocatul, fără să ştie că, pentru corectitudine istorică, pe acea porţiune imobilul a fost reabilitat folosindu-se tehnicile vremii, când netezirea faţadei era încă imposibilă.

După aproape doi ani la conducerea Primăriei, viceprimarul Huszar Istvan a fost cel mai temperat în afirmaţii. Udemeristul a punctat doar temele la care UDMR nu a căzut de accord cu partenerii din PNL, fără a lansa însă atacuri directe. "Noi nu am votat proiectul Pieţei Unirii şi nu doresc să arăt cum arată astăzi această piaţă", a declarat Huszar, care a ţinut să sublinieze că uniunea nu a votat nici creşterea chiriilor datorate de artişti şi ONG-uri.

La foc automat...

La cealaltă extremă, Horea Vuşcan a lansat atacuri la foc automat, pornind de la faptul că "în loc să fie ajutat să îşi reabiliteze clădirea, orădeanul este supraimpozitat" şi terminând cu faptul că "toate licitaţiile sunt trucate pentru că studiile de fezabilitate sunt făcute după chipul celui care trebuie să câştige".

Candidatul PPMT, Zatyko Gyula, a spus la rândul său că "în secolul 21 ar trebui să poată consulta orădeanul de acasă, prin internet, modul în care au votat consilierii locali" şi s-a declarat ferm împotriva referendumului privind unificarea Oradiei cu Sînmartinul. "Credeţi că Episcopia o duce mai bine că s-a unit cu Oradea? Dacă s-ar face referendum acum să se dezlipească de oraş, eu cred că ar trece", a spus Zatyko.

Dezbaterea de vineri s-a încheiat până la urmă într-un ton cordial, pentru că, aflaţi abia la început de campanie, candidaţii nu au apucat încă să dezvolte adversităţi. Spre exemplu, Adelina Coste a împărţit celor prezenţi o broşură cu oferta PSD către orădeni, primită cu amabilitate de contracandidaţi. Dar a fost abia prima zi de campanie...