Muzică de excepţie, momente de balet şi animaţii video cu şi inspirate de clădirile Art Nouveau ale Oradiei. Acestea au fost ingredientele unui spectacol reuşit, cuprins în programul Zilelor Art Nouveau şi desfăşurat sâmbătă seară în Piaţa Unirii, în faţa a circa 2.000 de spectatori. 

Din vremea Art Nouveau

Producţia a fost una complexă şi inspirată, spectacolul fiind oferit de Asociaţia Opera 2 You din Cluj-Napoca, alături de artişti ai Operei Naţionale Române din Cluj-Napoca şi de orchestra Filarmonicii de Stat din Oradea. 

Prezentatori au fost orădeanca Loredana Corchiş (TVR Cluj) şi orădeanul Florin Estefan, bariton şi director al Operei Naţionale Române din Cluj-Napoca. Cei doi le-au detaliat spectatorilor pe parcursul evenimentului ce urmează să vadă şi să audieze, fiind vorba în special despre creaţii muzicale de început de secol XX, perioada de apogeu a stilului artistic şi arhitectural Art Nouveau. De asemenea, Estefan nu a ratat ocazia să invite publicul ca, dincolo de seara de sâmbătă, să viziteze cât mai des sala Filarmonicii din Oradea, unde se ţin săptămânal concerte...

Manifest pentru dragoste

Încă de la început, evenimentul a stârnit emoţie. Dirijorul Alexey Mikhaylenko, stabilit la Viena, a transmis un mesaj în care a pus accentul pe dragoste şi umanitate. 

"În seara aceasta veţi avea parte de multă muzică, iar cea mai mare parte este despre dragoste. Astăzi, în vremurile dificile de agresiune militară care se petrece la doar câteva sute de kilometri de aici, dragostea este foarte importantă (...) Aşadar, acest concert este un manifest. Un manifest pentru a ne iubi unii pe alţii mai mult, să ne respectăm şi să avem grijă unii de alţii, la fel de mult cum aveţi grijă şi de minunatul dumneavoastră oraş. Să vă bucuraţi de concert!", a spus, în deschidere, Alexey Mikhaylenko, în aplauzele audienţei formate din persoane de toate vârstele, de la copilaşi la seniori. 

Femei, femei

Au urmat multe momente muzicale şi artistice impresionante, în ciuda faptului că, uneori, având în vedere că a fost un concert în aer liber, vântul se auzea, deodată cu orchestra, prin microfoane şi amplificatoare. 

În deschidere, publicul a intrat în atmosfera evenimentului audiind "Die Moldau" de Bedřich Smetana, o lucrare inspirată de o călătorie pe râu interpretată de orchestra orădeană, sub bagheta lui Alexey Mikhaylenko. 

Momentul următor a însemnat intrarea în scenă a mai multor balerini, pentru a evoca, alături de orchestră, povestea spusă de Gabriel Fauré în lucrarea muzicală "Pavane", inspirată dintr-o poezie de Mallarmé, despre nostalgia artistului, care îşi aminteşte de femeile care au trecut prin viaţa lui. 

Duetul florilor

Una dintre solistele invitate, soprana Larisa Ştefan, a avut prima ieşire pe scenă cu "Aria clopoţeilor (din opera Lakmé)" de Léo Delibes, impresionând publicul. Un alt moment reuşit a fost "Le cygne" (Lebăda) de Camille Saint-Saens, ce i-a avut în prim-plan pe violoncelistul Octavian Lup şi pe solista-balerină Andreea Jura, care pentru câteva minute i-a dat viaţa unei lebede pe mica scenă rotativă amplasată în faţa scenei mari, unde a stat orchestra. 

Evenimentul de circa două ore a mai cuprins duetele "Barcarolle", despre frumuseţea nopţii şi frumuseţea iubirii, şi "Duetul florilor" din Lakmé, ambele interpretate de soprana Larisa Ştefan şi de mezzosoprana Alexandra Leşiu. 

Balerinii Dan Haja şi Andreea Jura i-au interpretat pe Spartacus şi pe iubita lui într-un duet din baletul "Spartacus" de Phrygia Khachaturian, iar mai mulţi balerini au fost protagonişti într-un moment de antagonism pe uvertura Dichter und Bauer de Franz von Suppé. 

"Bravi!"

Spectacolul dedicat patrimoniului Art Nouveau a beneficiat şi de imagini video, care au rulat pe ecranele de pe scenă, fiind vorba despre imagini din Oradea, detalii de pe clădirile construite în acest stil, precum şi imagini abstracte inspirate însă de acestea din urmă. 

Evenimentul s-a încheiat cu interpretarea cunoscutei lucrări "Bolero" de Maurice Ravel, la finalul căreia cei circa 2.000 de spectatori i-au răsplătit nu doar pe membrii orchestrei şi pe dirijorul acesteia, ci pe toţi artiştii care au urcat pe scenă cu aplauze, iar din public s-a auzit şi "Bravo!", "Bravi!", aprecieri folosite în special la spectacolele de operă şi de balet. 

Zilele Art Nouveau se vor încheia, duminică, printr-o serie de tururi ghidate prin centrul Oradiei. 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!