Tribunalul Bihor s-a pronunţat, joi, în procesul declanşat de procurorii DIICOT Oradea pe numele cetăţeanului britanic Timothy Scanlan, prins de poliţiştii din Băile Felix că a molestat trei adolescente şi inculpat pentru act sexual cu minori.

Ancheta desfăşurată de procurorii DIICOT Oradea a scos la iveală că Timothy Scanlan, care locuieşte în Maramureş din 2013, a întreţinut în mod repetat raporturi şi acte sexuale cu trei minore, având vârste cuprinse între 11 şi 15 ani, în schimbul unor sume de bani, dar şi că acesta a fotografiat minorele în ipostaze sexuale explicite, producând, deţinând şi stocând astfel materiale pornografice cu minori.

De altfel, în timpul percheziţiilor efectuate în timpul investigaţiilor, anchetatorii au găsit la reşedinţa britanicului din Baia Mare, calculatoare, laptop-uri, memory-stick-uri şi hard-disk-uri cu peste 96.000 de fotografii şi peste 1.000 de fişiere tip video cu minore aflate în ipostaze sexuale explicite.

Pe 10 iulie, Scanlan a fost trimis în arest preventiv de judecătorul de drepturi şi libertăţi, măsură care a fost menţinută şi după trimiterea lui în judecată, pe 23 septembrie, până joi, când, fiind condamnat la o pedeapsă cu suspendarea sub supraveghere a executării, a fost eliberat.

Potrivit soluţiei, Timothy Scanlan a primit o pedeapsă de 2 ani şi 8 luni de închisoare, a cărei executare a fost suspendată sub supraveghere pe un termen de încercare de 3 ani. Ca pedeapsă complementară, cetăţeanului britanic i s-a interzis să mai comunice în vreun fel cu victimele, să se apropie de ele, de şcoala ori de locurile pe care acestea le frecventează, pe o durată de un an.

Pe durata termenului de supraveghere, bărbatul este obligat să frecventeze unul sau mai multe probleme de reintegrare socială derulate de către Serviciul de Probaţiune sau organizate în colaborare cu instituţii din comunitate, iar pentru o perioadă de 60 de zile, va presta o muncă neremunerată în folosul comunităţii în cadrul Primăriei Baia Mare sau în cadrul Serviciului Public Ambient Urban – Baia Mare.

Hotărârea Tribunalului Bihor nu este, însă, definitivă, întrucât poate fi atacată, cu apel, atât de procurorii DIICOT cât şi de Scanlan, caz în care procesul se va relua la Curtea de Apel Oradea.