Democraţia originală pe care Ion Iliescu şi-o dorea în 1990 se înfăptuieşte abia spre finalul administraţiei Traian Băsescu, cel care de altfel l-a şi admirat pe "bătrânul edec comunist" pe vremea când acesta îl scutura pe Năstase pentru vina de a fi implementat "capitalismul de cumetrie".

Asta, însă, numai dacă ar fi să dăm crezare ultimului sondaj de opinie aruncat pe piaţă de un institut recent şi parcă anume inventat pentru a ne convinge fie că românii sunt cei mai desăvârşiţi proşti de pe lume, fie că suferă de sindromul Stockholm, ajungând să simpatizeze cu propriii rău-făcători.

Potrivit INSCOP, nu doar că a scăzut încrederea românilor în Biserică, ceea ce pot admite (deşi niciodată nu ni se spune în care Biserică, aşa că ar fi de presupus că în toate, chiar dacă nu văd motivele pentru ca, de pildă, inclusiv Biserica Luterană ori cea Unită cu Roma să plătească păcatele ştabilor Bisericii Ortodoxe), dar şi în Armată, ceea ce nu pot crede (căci ce anume ar fi greşit Armata în ultima vreme, a pierdut cumva vreun război şi n-am aflat?).

Acelaşi INSCOP (iar aici parcă începem să desluşim motivele sondajului) ne încredinţează că mai bine de un sfert dintre români ar vota "duminica viitoare" un candidat de dreapta la Preşedinţie, indiferent dacă acesta (oricine ar fi) este furnizat de PDL, de Partidul Mişcarea Populară (abia înregistrat!) sau de noua Alianţă Dreptate şi Adevăr (formată din himericele Forţa Civică şi Partidul Naţional Ţărănesc Creştin şi Democrat - aripa "ăla mic cu capu' mare", Aurelian Pavelescu). Adică de cineva care, practic, nici nu există!

Cel mai pervers rezultat al sondajului susţine, însă, că încrederea românilor a crescut anul acesta doar - ţineţi-vă bine! - în Curtea Constituţională, DNA, SRI şi SIE. Adică taman în cele mai opace instituţii din România, instituţiile "de forţă", cum le zice preşedintele. Or, asta ar însemna că românul s-a trezit cu revelaţia că bătrâneii şi paparuda de la CCR care i-au anulat anul trecut votul la Referendum sunt dintr-o dată înţelepţii neamului, iar DNA şi SRI sunt cele mai de nădejde vestale ale democraţiei. Asta chit că le datorăm nu doar scandalul de la Bac, mai recent, ci şi întregul capitalism românesc, ctitorit din privatizări la drumul mare, nederanjate de niciun serviciu secret şi de niciun procuror.

Cireaşă pe tort, sondajul făcut cu bătaie spre anul electoral 2014 mai pretinde că personalitatea politică în care românii au cea mai mare încredere este Mugur Isărescu, cel nevotat în 2000, dar înjurat în ultimii ani din toţi bojocii de toţi ţepuiţii băncilor.

La cum distorsionează, mai nou, sondajele de opinie din România, tare mi-e teamă că aş mai putea avea încredere într-un singur tip de sondaj - cel în care singura întrebare pusă "repondenţilor" ar fi "Câtă încredere mai aveţi în sondajele de opinie?".