"Am fost nevoiţi ca miercuri să eliminăm din concurs şase candidaţi deoarece, în ciuda avertismentului că deţinem aparatură de depistare şi de bruiaj a comunicaţiilor radio şi telefonice, avertisment pe care l-am făcut înainte de începerea concursului, respectivii candidaţi au încercat să fraudeze examenul", a declarat pentru BIHOREANUL conferenţiarul Ovidiu Burtă, secretarul ştiinţific al Facultăţii de Medicină şi Farmacie din Oradea, membru în comisia de organizare a examenului de admitere.

"După ce am anunţat că folosim aparatură de depistare şi bruiaj a comunicaţiilor, un candidat a cedat psihic şi s-a autodenunţat chiar înainte de începerea examenului. Deoarece examenul nu începuse, iar candidatul a predat dispozitivul pe care şi-l pregătise, a putut să susţină concursul. Un alt candidat, când am trecut cu aparatul de bruiaj pe lângă el, în timpul examenului, a rămas fără semnal şi a cerut permisiunea să meargă la toaletă, pentru a încerca să-şi repună device-ul în funcţiune. Cadrul didactic care l-a însoţit a remarcat însă că din haină îi ieşea un fir, astfel că respectivul a fost eliminat din examen, pentru tentativă de fraudă", a mai spus conferenţiarul Ovidiu Burtă.

Acesta a adăugat, de asemenea, că alţi cinci candidaţi au fost eliminaţi din examen pentru că "au încercat să fraudeze prin metode clasice, cu fiţuici şi pagini rupte din cărţi".

Dintre cei şase candidaţi eliminaţi din examen, patru sunt cetăţeni români, iar doi cetăţeni străini, înscrişi pentru specializările de Medicină Generală, Medicină Dentară şi Medicină în limba engleză.

Anul acesta, la Facultatea de Medicină şi Farmacie a Universităţii din Oradea s-au înscris 742 de candidaţi, care au concurat pe 201 locuri bugetate şi 239 cu taxă.

Pentru prima oară, examenul de admitere a avut loc în condiţii de transparenţă totală. În dimineaţa examenului conducerea facultăţii a invitat presa locală să asiste la tragerea la sorţi a subiectelor, dar şi a componenţei comisiei de corectare şi, respectiv, a comisiei de soluţionare a contestaţiilor. După examen, membrii comisiei de evaluare au prezentat public felul în care lucrările au fost notate, iar mediile au fost trecute în calculator, pentru stabilirea clasamentului candidaţilor.

"Am instituit aceste proceduri deoarece prin intermediul presei candidaţii se pot convinge de corectitudinea examenului de admitere, din care încercăm să eliminăm cât de mult putem atât subiectivismul, cât şi erorile care pot interveni în calcularea mediilor şi stabilirea clasamentului", a declarat decanul FMF, Gheorghe Bumbu.

Afişarea rezultatelor concursului de admitere la FMF Oradea va avea loc joi la ora 16.00, depunerea contestaţiilor putându-se face în termen de 48 de ore.