Tencuiala de pe o bucată de câţiva metri de tavan din pasajul subteran de lângă Gara Centrală din Oradea s-a prăbuşit sâmbătă după amiază, transformându-se într-un munte de moloz. 

Incidentul s-a petrecut pe partea pasajului gestionată de municipalitate, nu de CFR, intrarea dinspre Piaţa Bucureşti, cel mai probabil ca urmare a precipitaţiilor abundente din ultima zi. Numai norocul a făcut ca bucăţile din tavan să nu cadă pe cineva.

"A fost o cădere a părţii tencuite din tavan, din cauza infiltraţiilor de apă. Din fericire nu am avut victime", a declarat BIHOREANULUI, la faţa locului, viceprimarul Marcel Dragoş.

Pentru a evita producerea unei tragedii, municipalitatea a apelat la muncitorii firmei Drumuri Orăşeneşti, care au verificat în mai multe zone tavanul pasajului şi au eliminat părţi care păreau să fie afectate de umezeală.

"I-am mobilizat pe cei de la Drumuri Orăşeneşti, cu care noi avem un contract cadru de întreţinere, pentru decopertarea părţilor care pot să mai cadă, urmând ca cei de la RER (compania de salubritate a Oradiei - n.r.) să degajeze apoi molozul. Pasajul va rămâne închis cel puţin până luni dimineaţă", a mai spus viceprimarul.

Edilul a mai adăugat că în ultimii ani în pasaj nu au fost făcute investiţii de reabilitare, ci doar de întreţinere, pentru că în viitorul apropiat zona urmează să fie modernizată. 

"Noi o să avem aici un proiect, de aceea nu s-a intervenit puternic asupra pasajului. În anul care urmează vom realiza aici un pasaj subteran, ocazie cu care va fi modernizat şi acesta", a precizat Marcel Dragoş (foto jos).

În zilele următoare, reprezentanţii municipalităţii vor verifica pe mai multe porţiuni pasajul şi vor decoperta acolo unde sunt infiltraţii, pentru ca asemenea incidente să nu se mai repete.

BIHOREANUL a avertizat încă din luna decembrie că persoanele care trec prin pasajul subteran care face legătura între Gară şi Piaţa Bucureşti ar trebui să fie cu băgare de seamă. Şi atunci, o bucată măricică din tencuiala de pe tavan s-a desprins şi a căzut, din fericire fără să rănească pe nimeni.

Pasajul de la gara CFR nu a mai fost reabilitat de decenii. Tunelul care leagă Piaţa Bucureşti de gara Oradea a fost prelungit în anul 2010, cu 30 metri, până în strada Ecaterina Teodoroiu.

Lucrarea, în valoare de circa un milion de euro, realizată de firma Abed Nego nu a implicat şi consolidarea tronsonului deja existent de sub şosea care a fost doar igienizat.

UPDATE: Primăria Oradea: Nu a fost afectată structura de rezistenţă

La faţa locului au fost şi specialişti ai Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă, pentru cercetări, dar şi angajaţi ai Poliţiei Locale Oradea, pentru a limita accesul şi a asigura perimetrul.

Printr-un comunicat transmis sâmbătă seară, Primăria Oradea a transmis că nu a fost afectată structura de rezistenţă.

"După o primă evaluare, specialiştii au concluzionat că nu este afectată structura de rezistenţă a pasajului, fiind vorba doar despre desprinderea unor elemente de finisaje de pe tavan. Totodată, se analizează redeschiderea pasajului, în siguranţă, în cursul săptămânii viitoare", au transmis reprezentanţii municipalităţii.

Informarea aminteşte şi că "Pasajul se află în analiza implementării unui proiect de reabilitare pe fonduri europene în cursul acestui an, dar lucrările vor fi prioritizate de către Direcţia Tehnică din cadrul Primăriei Oradea".

pasaj gara Oradea