Mii de credincioşi orădeni au luat parte sâmbătă noapte la Slujba de Înviere oficiată în bisericile din oraş. Catedrala Sfântul Nicolae s-a umplut de credincioşi greco-catolici, în vreme ce Biserica cu Lună şi cea cu hramul Buna Vestire din Piaţa Rahovei s-au dovedit neîncăpătoare pentru ortodocşii veniţi să ia "lumină din lumină". Vremea călduţă de primăvară i-a făcut pe credincioşi să renunţe pentru mai bine de două ore la confortul casei pentru a trăi împreună bucuria Învierii Domnului.

Basul şi cu toaca mare!

Pe străzile din cartierele oraşului au început să apară grupuleţe în jurul orei 23. Adunaţi în cerc, tineri de toate vârstele povesteau între ei în timp ce aşteptau să le apară şi alţi prieteni pentru a porni spre centru.

O jumătate de oră mai târziu, grupuri compacte înaintau spre Piaţa Unirii. Venite cu maşina, taxiul sau pe jos, pâlcuri de orădeni dispăreau în bezna pieţei centrale.

Căsuţele închiriate de comercianţi cu bani grei în Târgul de Paşti erau închise, cu becuri cu tot! Trecătorii circulau privind la pantofi ca să ghicească unde-i duc picioarele.

În centrul pieţei grupurile s-au despărţit: greco-catolii au luat-o spre Catedrala Sfântul Nicolae, ortodocşii spre Biserica cu Lună, iar credincioşii de rit „bahic” spre cluburile din Pasajul Vulturul Negru.

Greu ca o zi de post, bass-ul emis de boxele localurilor din zonă concura cu ritmul alert al bătăilor de toacă de la biserici. Tinerilor de pe terase nu părea să le pese, însă. Adunaţi în jurul unei beri sau al unui pahar de tărie, clienţii discutau între ei folosindu-se mai mult de Facebook şi smartphone decât de vocale.

Atmosfera de club se întindea până în zona de food dinspre strada Iuliu Maniu, unde, tolăniţi pe europaleţi, orădeni de toate vârstele stăteau în bătaia unor mirosuri atât de tari de mititei, ceafă de porc şi kurtos kolacs, încât e de mirare că nu le-au căzut lumânările din mâini.

"Veniţi de luaţi lumină!", a răsunat apoi în difuzoare.

"Lăudat să fie Iisus"

În bisericile din centrul oraşului atmosfera a fost caldă. Episcopul greco-catolic Virgil Bercea a slujit alături de omologul romano-catolic Laszlo Bocskei, aşa cum au făcut înainte cu o săptămână de Paştele Catolic. Îngesuiţi în biserică, credincioşii le-au sorbit cuvintele cu pioşenie, făcându-şi cruci.

Numeroşi la rândul lor, ortodocşii adunaţi la Biserica cu Lună şi-au trecut din candelă în candelă lumina adusă cu avionul tocmai de la Sfântul Mormânt din Ierusalim până când valul de foc a inundat platoul.

Oficiată de un sobor de preoţi condus de parohul Teodor Cristea, slujba a continuat minute în şir. "Hristos a înviat", a spus părintele Cristea. "Adevărat a înviat", au răspuns credincioşii.

"Învierea" lui Alex

Tăcuţi şi gravi, cu lumânările ţinute parcă anume sub bărbie pentru a lăsa pe feţe umbre grave, orădenii au urmărit slujba cu un aer sobru.

Singurul vesel a părut Alex, un cerşetor încă tânăr, puţin mai înalt decât un scaun, mut şi cu trunchiul transformat în potcoavă de o cocoaşă care-i provoacă probleme inclusiv la mers.

Bărbatul în trening a urmărit slujba ţopăind de pe un picior pe altul, frecându-se pe cap gânditor, mirându-se şi râzând fericit de câte ori băga mâna şi scotea din buzunar o salată de bancnote de 1 leu, doar să le verifice existenţa.

Alex nici măcar n-a fost nevoit să cerşească. Ici şi colo, câte un orădean impresionat de imaginea acestuia se desprindea din mulţime ca să-i dea bani. Judecând după frecvenţa "donaţiilor" e cât se poate de clar că tânărul avea să colecteze până la sfârştiul slujbei mai mulţi bani decât bătrânul care trecea prin mulţine cu tas-ul pentru biserică.

Bărbatul i-a îmbiat să dea bani inclusiv pe tinerii tolăniţi pe europaleţi. Aceştia l-au privit intrigaţi, au plătit şi-apoi au râs între ei. Prin comparaţie, orădenii de pe terasa din vecinătate, care au ales să petreacă Învierea la un mic şi o bere, au scăpat mai ieftin. Bătrânul cu "colecta" s-a oprit la bordură. Barul era pe domeniul public....

"Hristos a Înviat!"

La nici o jumătate de kilometru distanţă spre Ioşia, la biserica "Buna Vestire" din strada Piaţa Rahovei credincioşii au umplut inclusiv inclusiv piaţeta. Incontestabil au fost mai mulţi decât în alţi ani.

Însoţit de preotul Laurian Lucian şi tatăl acestuia, fostul vicar Augustin Lucian, parohul Ioan Marian lşi-a încheiat predica vorbindu-le credincioşilor despre întâlnirea Mântuitorului cu femeile mironosiţe de după Înviere.

"Dar cum mergeau ele să vestească ucenicilor, iată că Iisus le-a întâmpinat şi le-a zis: "Bucuraţi-vă!", iar ele, apropiindu-se, au cuprins picioarele Lui şi i s-au închinat", a predicat părintele.

Când ceasul a trecut de ora 2, afară au început să se împartă deja Paştele. În grupuri mici, pe rude şi prietenii, credincoşii s-au îndreptat către punctele de distribuire. Coşurile mari cu Paşti picurate cu vin s-au golit rapid.

"Nu vă temeţi. Vine alt coş imediat, avem Paşti pentru toată lumea", a spus "şeful" punctului de distribuire. Lucru care s-a întâmplat rapid, ca printr-o minune de praznic împărătesc. Bucuraţi-vă, deci, Hristos a înviat!