Desfăşurat sâmbătă în Oradea şi în împrejurimi, în organizarea Asociaţiei CS Xterra Bihor, în parteneriat cu Federaţia Română de Triatlon şi cu sprijinul Primăriei Municipiului Oradea, singurul concurs de triatlon din România pe distanţe de Ironman, din cadrul Campionatului Internaţional de Triatlon pe distanţă lungă X-Man România a reunit la start 250 de concurenţi veniţi din 8 ţări.

Întrecerile au început dimineaţa devreme, cu proba de înot, în lacul de la Săldăbagiu, apoi au continuat cu cursa de ciclism, care a închis traficului auto pe drumul dintre Cetariu şi Cauaceu, după care concurenţii au ajuns în Parcul IC Brătianu din Oradea, unde şi-au lăsat bicicletele şi au început ultima probă, cursa pe jos, de maraton, prin centrul oraşului, până în zona Centrului de Calcul.

În proba "Individual Iron Distance Open masculin" (3800 m înot, 180 km bicicletă, 42,2 km alergare), s-a impus bucureşteanul Andrei Dan Ducu, care a realizat un timp foarte bun, stabilind un record personal, cu 9 ore, 50 de minute şi 7 secunde. Astfel a câştigat proba, dar şi-a şi apărat titlul naţional.

Pe locul II s-a clasat ungurul Peter Havas, iar pe poziţia a III-a, Andras Maier din Tg. Mureş.

La feminin a câştigat timişoreanca Daniela Lavinia Torok, care a parcurs cele trei probe în 11 ore şi 30 de minute. Pe locul II s-a situat Crina Ungureanu din Bucureşti, iar pe poziţia a III-a orădeanca Annamaria Bako.

În proba de "Half Iron distance" (1900 m înot, 90 km bicicletă şi 21 km alergare), la masculin s-a impus Mihai Baratcaru, iar la feminin, Fruzsina Szabolcsi din Ungaria.

La final, primii cinci de la fiecare categorie au fost premiaţi în bani, fondul de premiere însumând 6500 de euro, iar câştigătorul probei de  Individual Iron Distance Open a primit 600 de euro, în timp ce cel care şi-a adjudecat primul loc la

Half Iron distance a cucerit 400 de euro.

La competiţie au participat şi doi reprezentanţi ai Federaţiei Române de Triatlon, care au decernat şi titlurile naţionale în competiţiile pe distanţe lungi.