Țara arde de probleme serioase, dar Guvernul PSD-ALDE e disperat să-şi scape cât mai repede penalii! Miercurea trecută, Executivul se pregătea să treacă, pe ascuns, două ordonanţe controversate, astfel încât, de pildă, abuzul în serviciu să fie dezincriminat dacă prejudiciul este sub 200.000 lei, iar denunţurile penale să fie valabile doar până la 6 luni de la comiterea faptei!

Adoptarea OUG-urilor a fost oprită de preşedintele Klaus Iohannis, care a descins neanunţat la şedinţa de Guvern, asigurându-se că nu vor fi puse pe ordinea pe zi. Ordonanţele au fost publicate, de musai, pentru o "dezbatere" de câteva zile, suficientă totuşi ca prevederile lor să stârnească reacţii dure, confirmându-se bănuielile că sunt făcute pentru salvarea clientelei politice. Lucru valabil şi în Bihor...

Şi total, şi parţial

Proiectul OUG pentru graţierea unor pedepse prevede că se graţiază în întregime pedepsele cu închisoare de până la 5 ani inclusiv, precum şi pedepsele cu amendă. De asemenea, se graţiază cu jumătate pedepsele aplicate persoanelor care au împlinit 60 de ani, femeilor gravide şi celor care au în întreţinere minori până la 5 ani, indiferent de infracţiune. Ordonanţa prevede, totodată, graţierea cu jumătate a pedepselor aplicate sau, după caz, cu restul de pedeapsă neexecutat, pentru persoanele cu boli incurabile în faze terminale.

Prevederile ordonanţei, care ar scoate din puşcării circa 2.500 de deţinuţi, ar putea fi aplicabile indiferent de modalitatea de executare a pedepsei, dar nu recidiviştilor, nici celor care s-au sustras executării pedepsei şi nici celor care comit infracţiuni după data intrării în vigoare. De asemenea, sunt exceptaţi cei care au săvârşit o serie de infracţiuni cu violenţă (omor, tâlhărie, viol), fapte de corupţie (dare/luare de mită, trafic de influenţă) ori fapte ce vizează securitatea naţională sau unele infracţiuni economice.

Abuz şi nu prea

A doua propunere controversată este OUG pentru modificarea şi completarea Codului Penal şi a Codului de Procedură Penală, care prevede, printre altele, ca abuzul în serviciu să fie considerat faptă penală doar dacă paguba depăşeşte 200.000 lei, iar limitele de pedeapsă, acum între 2 şi 7 ani, să fie semnificativ micşorate, între 6 luni şi 3 ani. Totodată, acţiunea penală s-ar pune în mişcare doar la plângerea prealabilă a persoanei vătămate.

Se propune şi ca denunţul să fie valabil doar dacă este făcut în termen de cel mult 6 luni de la săvârşirea faptei. Proiectul prevede abrogarea articolului care inculpă neglijenţa în serviciu, iar cel privind conflictul de interese devine mult mai ambiguu, deoarece permite sancţionarea doar pentru fapta care generează un "folos necuvenit".

Presa a semnalat imediat că printre beneficiarii proiectelor se numără şeful Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, cu două dosare penale pentru mărturie mincinoasă, liderul PSD Liviu Dragnea, condamnat la 2 ani cu suspendare în dosarul Referendumul şi judecat, încă, pentru abuz în serviciu, respectiv instigare la abuz în serviciu, dar şi magnatul Dan Voiculescu. Acesta din urmă are 71 de ani, deci automat pedeapsa i s-ar reduce de la 10 la 5 ani, din care a executat deja jumătate şi, în mod normal, ar putea fi eliberat condiţionat.

Oameni de ispravă

Situaţii similare se întâlnesc şi în Bihor. În condiţiile în care prin dispoziţiile noului Cod Penal limitele de pedeapsă au fost mult diminuate, de graţierea pedepselor de până la 5 ani ar putea să beneficieze inclusiv evazionişti cu prejudicii grave, cum ar fi, de pildă, Mihai Măgurean, condamnat la 5 ani de închisoare sau Viorel Claudius Ducică, condamnat la 4 ani şi 6 luni închisoare, complicii fondatorului Trei G, Ion Govoreanu, în mega-tunul de 22,5 milioane de euro dat Statului.

De asemenea, în celebrul dosar "Top Construct", în care fostul subprefect Nicu Silviu Odobasianu a fost condamnat la 4 ani de detenţie pentru înşelăciune şi uz de fals, şi Viorel Iuhas, fost viceprimar de Beiuş, la 3 ani şi 10 luni pentru complicitate la înşelăciune şi fals în înscrisuri sub semnătură privată, ar fi graţiate unele din pedepse.

"Nepoţi" şi... bunici

Schimbarea articolului privind conflictul de interese prin introducerea termenului de "necuvenit" echivalează cu dezincriminarea infracţiunii. Exemple elocvente sunt parlamentarii acuzaţi că şi-au angajat rudele la cabinetele lor, cum e şi ex-deputata UDMR Peto Csilla, care s-a ales cu 6 luni cu suspendare în 2015, pentru că şi-a angajat fiica. Acum, fapta ar deveni legală, fiindcă junioara a prestat efectiv activitatea pentru care a fost angajată şi, ca atare, era îndreptăţită - nu-i aşa? - să primească salariu.

În privinţa abuzului în serviciu, unde se introduce condiţia ca ancheta să înceapă doar la plângerea persoanei vătămate, e ignorat faptul că, în cele mai multe cazuri, suspecţii sunt chiar reprezentanţii instituţiilor pe care le păgubesc. Cum ar fi fost, de pildă, ca fostul preşedinte al CJ Bihor, baronul UDMR Alexandru Kiss, să se prezinte personal la DNA şi să reclame "gaura" de 6 milioane euro pe care a creat-o prin afacerile cu Selina?

De altfel, Kiss este unul dintre "câştigători". Fiind trecut de 60 ani, în cazul în care va fi condamnat definitiv, va putea cere graţierea parţială a pedepsei. În aceeaşi categorie, a "bunicilor", intră şi fostul director adjunct al Finanţelor Bihor, Dorel Pătcaş, judecat pentru că ar fi protejat contra cost două firme evazioniste, sau fostul şef al Gărzii de Mediu, Gheorghe Raţiu, încarcerat anul trecut pentru executarea unei pedepse de 4 ani şi 3 luni, încasate după ce a luat mită ca să nu sancţioneze firme găsite cu nereguli.

Listă lungă

Un alt "client" al ordonanţelor ar fi ex-primarul Beiuşului, Adrian Domocoş, căruia i s-ar şterge condamnarea definitivă de 2 ani şi 1 lună dispusă în dosarul "Top Construct" şi o parte a acuzaţiilor din celelalte două procese. Şi nu sunt puţine, căci doar în dosarul în care e acuzat că l-a favorizat pe patronul Unicarm, Vasile Lucuţ, procurorii DNA i-au reţinut 136 de fapte de conflict de interese şi de abuz în serviciu, în nici una paguba nedepăşind 200.000 lei.

Ordonanţele sunt aşteptate cu sufletul la gură şi de fostul director al CNADNR, orădeanul Dorin Debucean, încarcerat în 2015 după ce a fost condamnat definitiv la 3 ani şi 6 luni pentru abuz şi un prejudiciu de 1,2 milioane euro creat prin vânzarea sub preţul real a unor imobile ale companiei. Pe lista beneficiarilor se află şi fostul vicepreşedinte al PNL şi al CJ Bihor, Dumitru Voloşeniuc, condamnat la 1 an cu suspendare pentru conflict de interese, după ce a fost prins de DNA că îşi coordona din funcţia publică afacerile private, şi judecat într-un alt dosar pentru că, în perioada în care a condus ABA Crişuri, şi-a angajat fratele "la Stat".

Tot în aşteptare sunt şi fostul decan de la Mediu, Vasile Bara, administratorul de patrimoniu al facultăţii, Nicolae Pregon, secretara şefă Zoriţa Cap şi şeful de lucrări Ionel Oşvat, trimişi în judecată pentru că au "rezolvat" promovarea examenelor şi chiar lucrările de licenţă ale unor chiulangii, Vasile Popa, fostul prim-procuror al Parchetului Bihor, judecat pentru corupţie, dar şi abuz în serviciu, comisarul şef Gheorghe Sava, fostul şef al Serviciului Arme din Poliţia Bihor, trimis în judecată în 2014 pentru 4 infracţiuni de abuz şi fals intelectual, dar şi fostul primar UDMR din Paleu, condamnat la 1 an şi 2 luni cu suspendare pentru fals.

Şirul ar putea continua mult şi bine, cu o sumedenie de nume ale unor personaje de aceeaşi teapă. BIHOREANUL a constatat că nicio unitate de parchet locală nu a făcut un inventar exact al cauzelor aflate în anchetă ori pe rolul instanţelor, cu posibili beneficiari. Cum proiectele sunt în dezbatere, s-ar putea să mai sufere, cine ştie, modificări în bine. Dacă nu cumva, de ruşine, se vor răzgândi şi le vor arunca la coş...


SCANDAL NAŢIONAL
Neavenite, inacceptabile, cu dedicaţie...

Preocuparea Guvernului pentru modificarea celor mai importante legi penale, la un timp atât de scurt după învestire, a stârnit un scandal naţional. Mii de oameni au ieşit în stradă, cu mesaje precum "PSD, ciuma roşie", "DNA să vină să vă ia", "Fără amnistie, vă vrem la puşcărie", ori "Dragnea, nu uita, România nu-i a ta", iar specialiştii din Justiţie au denunţat propunerile de acte normative.

Vineri, preşedintele Klaus Iohannis a cerut retragerea ordonanţelor, motivând că "sunt neavenite, inacceptabile şi par a fi făcute cu dedicaţie". "Parchetul General, DNA, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, DIICOT, asociaţiile magistraţilor şi organizaţii ale societăţii civile s-au pronunţat ferm împotriva modificării cadrului legislativ referitor la corupţie, abuz în serviciu şi integritate, în regim de urgenţă, fără analize obiective şi în condiţii de totală netransparenţă", a transmis Iohannis.

Legile au stârnit reacţia ambasadorului SUA în România, care a anunţat că nu consideră "oportună" nicio măsură care slăbeşte statul de drept, dar şi a opoziţiei: USR şi-a anunţat intenţia de a depune o moţiune simplă împotriva ministrului Justiţiei, Florin Iordache, iar PNL ia în calcul depunerea unei moţiuni de cenzură, considerând ordonanţele "un gest de tâlhărie la drumul mare" şi "atentate la proiectul european al României".

Citiți pe aceeași temă și articolul Protest în Piața Unirii împotriva ordonanțelor anti-justiție. Jandarmii i-au legitimat pe demonstranți (FOTO/VIDEO)