Proiectul privind reabilitarea turnului de apă din strada Lacul Roşu, care a adunat cele mai multe voturi cu urnă în cadrul bugetării participative, a fost propus de artistul platic orădean Holló Barna, care îşi dorea asta încă de acum un sfert de secol.

"Ideea reabilitării turnului de apă a apărut în Avangarda românească încă din anul 1996, când eram cu un grup de tineri la un proiect legat de Tristan Tzara. Am proiectat atunci o clădire care aducea mai mult cu un pahar decât cu proiectul publicat online, care este mult mai bun", a spus artistul, într-o conferință de presă susținută, marți, la sediul PPMT Bihor, partid care a și susținut acest proiect.

Holló Barna îşi doreşte reabilitarea turnului cu amenajarea unui lift exterior şi a unei zone de belvedere în vârful acestuia.

Într-o fază ulterioară, turnul ar putea fi înconjurat cu un perete de sticlă, etajat şi amenajat ca zonă de expoziţii, iar la parter amenajat ca un centru de relaţii cu publicul al Primăriei.

Mai rentabil decât demolarea

Construcţia, nefolosită de mai bine de trei decenii, este astăzi un adăpost pentru porumbei. În anul 2008 un investitor şi-a manifestat intenţia, nematerializată ulterior, de a amenaja în turn un local public.

"Sunt convins că reamenajarea turnului ar costa mai puţin decât demolarea lui pentru că este foarte aproape de blocurile din jur şi liniile de tramvai. În schimb nu cred că vor fi probleme de stabilitate în cazul în care va fi reabilitat pentru că pălăria din vârful turnului există, la fel, şi în pământ", a spus artistul plastic.

Poiectele susţinute de PPMT, cum ar fi reabilitarea turnului de apă, a cimitirului evreiesc neolog din cimitirul municipal şi a parcului Petőfi au adunat cele mai multe voturi în etapa votului cu urnă.

Primele două proiecte au fost promovate de reprezentanţi ai PPMT, artistul plastic Holló Barna şi istoricul Farkas Laszlo, iar cel de-al treilea de medicul Alina Bota Sziber, membru PLUS.